maritbet girişmaritbet
Faizlerde indirim olacak mı?

Faizlerde indirim olacak mı?

Ekonomi uzmanları, Para Politikası Kurulu toplantısında faiz koridorunun üst bandı ve zorunlu karşılık oranlarında indirim bekliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar uygun ortamın oluştuğunu ve aşağı ivme gösteren piyasa değerlerinin tekrar hareketlenmesi adına bu hamlenin beklendiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandını) 250 baz puan indirerek yüzde 10,75'ten 8,25'e çekti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Turkey Macro View (TMV) Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel risk iştahındaki zayıflık, jeopolitik gelişmeler ve büyümeye dair artan aşağı yönlü riskler nedeniyle piyasa beklentilerine paralel olarak TCMB'nin gecelik borç verme faizini 25 baz puan daha indireceğini tahmin ettiğini söyledi.

Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da "Sadeleşmenin son aşamasına başarıyla ulaştığımızı düşünüyoruz ve artık dikkatlerimizi Merkez Bankası faizinden çekerek büyümeye ve verimliliği artırmaya odaklanmamız gerektiği görüşündeyiz." dedi.

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı ise TCMB'nin herhangi bir faiz değişikliğine gitmesini beklemediğini ifade ederek, "Kredi notu indiriminin ardından TL, diğer gelişmekte olan para birimleri ortalamasına kıyasla yüzde 4'ten daha yüksek oranda olumsuz performans gösterdi ve Irak'ta son yaşananlar, TL üzerinde ek risk oluşturma potansiyeli taşıyor." dedi.

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, Merkez Bankasının, piyasada artan oynaklıklara rağmen bu toplantıyı pas geçmeme eğiliminde olabileceğini, 25 baz puan ile faiz koridorunun üst bandında indirime devam edebileceğini, ancak kur üzerindeki stresi azaltmak için indirimin şu aşamada sona geldiği yönündeki bir sinyal ile kararın etkisinin dengelenmeye çalışılabileceğini ifade etti.

"PPK üyeleri kafalarında faiz indirim kararı ile toplantıya gidecek"

AA Finans Analisti Haluk Bürümcekçi de TCMB'nin, para politikası, makroihtiyati politika ve likidite politikaların tümünde bir süredir gevşeme eğiliminde ve buna devam etme niyetinde olduğunun sinyallerini verdiğini ifade etti. 

Sadeleşme olarak başlangıçta lanse edilen sürecin, şimdi ise "büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler ve kredi hacmindeki artışın çok yavaşlaması" gerekçe gösterilerek devam ettirilmek istendiğini belirten Bürümcekçi, "Dolayısıyla yarınki toplantıda da PPK üyeleri kafalarında faiz indirim kararı ile gideceklerdir. Ancak buna piyasa koşullarının izin verip vermeyeceği söz konusu güne hangi dolar/TL seviyesinde başlayacağımıza bağlı olacaktır. Bugün itibarıyla bulunulan seviyenin büyük bir engel oluşturacağını zannetmiyorum." diye konuştu.
Bürümcekçi, üst bant indirimlerinin kredi faizlerini bir miktar aşağı çekerek en azından kredi hacmindeki yavaşlamanın daha da derinleşmesini engellediğine dikkati çekti. Zorunlu karşılık ve likidite gevşemesi ile de bankaların elinin güçlendirilerek daha fazla krediyi daha iyi şartlarla sunmalarına ortam oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Bürümcekçi, bu önlemlerin üçüncü çeyrekteki sert büyüme yavaşlamasının son çeyrekte devam etmesini engellemeye yönelik olduğunu vurguladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tepe Home yüzde 50 indirim kampanyası başladı!
  • 21.06.2021 10:58

Tepe Home yüzde 50 indirim kampanyası başladı!

Tepe Home, en beğenilen mobilya koleksiyonlarında geçerli net yüzde 50 indirimle ...

Arzu Sabancı, Boğaz'daki yalısından "evde kalın" mesajı verdi
  • 21.04.2021 16:22

Arzu Sabancı, Boğaz'daki yalısından "evde kalın" mesajı verdi

Sosyetik isim Arzu Sabancı, muhteşem yalısından fotoğraf paylaşarak pandemi günl ...

Ofiste Her Şey ile iş ağınızı güçlendirin!
  • 21.02.2021 07:45

Ofiste Her Şey ile iş ağınızı güçlendirin!

Levent’te 2000 metrekare üzerinde bir çözüm merkezi olarak hizmet veren Ofiste H ...

TÜRKÇİMENTO, sektörü Digitalcem'de buluşturacak
  • 21.02.2021 08:15

TÜRKÇİMENTO, sektörü Digitalcem'de buluşturacak

TÜRKÇİMENTO, 20-21 Nisan 2021 tarihleri arasında sektörün ilk sanal konferans ve ...