maritbet girişmaritbet
Ev alıyorum derken dolandırılmayın!

Ev alıyorum derken dolandırılmayın!

İster oturum ister yatırım, her ne amaçla olursa olsun birikiminizle daire sahibi olmayı hayal ederken "Ev alıyorum" derken dolandırılmak an meselesi…

Türkiye'de çok değerli bir yatırım yöntemi olarak görülen gayrimenkul alımı yaparken paranızı kaptırmamak ve zarar görmemek için bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. 

Gayrimenkul sektöründe yaşanan hızlı talebin, işini iyi yapan müteahhitler için olduğu kadar nitelikli dolandırıcı olarak değerlendirilebilecek fırsatçılar için de elverişli ortam sağlıyor. 

Arabulucu Avukat Umut Metin nitelikli dolandırıcılardan değil, işini iyi yapan müteahhitlerden ev almayı öneriyor.

Umut Metin, son dönemde daire sahibi oluyorum derken mağdur edilenlerin sayısında önemli artış olduğunu belirterek, gayrimenkule yatırım yapmak isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Küresel ekonomideki likidite bolluğunun da etkisiyle faizlerin düşmenin, konut yatırımlarına dönük talebi körüklediğine dikkat çeken Metin, piyasada kötü niyetli ya da yeterli finansal gücü bulunmayan kişiler yüzünden pek çok vatandaşımızın mağdur edildiğinin altını çizdi. Bu tür olayların adliyelere intikali halinde, konunun basit bir hukuki mesele olarak nitelendirilmemesini isteyen Metin,  “Cumhuriyet Savcılıklarınca daire teslimi yapmadan haksız kazanç elde edenler hakkında Nitelikli Dolandırıcılık suçundan dava açılmasının yerleşik bir uygulama haline gelmesi, kamusal menfaatler açısından zaruridir. Bu konuda toplumsal bir beklenti vardır” dedi.

Arabulucu Avukat Umut Metin, daire alacaklara şu önemli uyarı ve önerilerde bulundu:

Sıfır daire almak istiyorsanız, satıcı şirketin geçmişi iyi araştırılmalıdır

1) Her şirketin bir özgeçmişi vardır. Para ödeyeceğiniz şirketin geçmişte nasıl işler ürettiği, kendisini sunduğu noktaya hangi şekilde geldiği, şirketin gerçek tarihçesini öğrenmeye gayret edin. Bunun için ticaret sicil kayıtları iyi bir kaynaktır. Sanıldığının aksine bu kayıtlar herkese açık olup, burdan yapılacak bir kontrol şirketin ne zamandan beri var olduğu, sermaye gücü, yöneticileri ile ilgili önemli bilgilere ulaşma imkanı verir.

2) Müteahhit firmanın geçmişi, iş çevresi, yaptığı işler, eserleri bugüne ışık tutar. Proje kelimesine kapılmayın, proje hayata geçmiş mi geçmemiş mi ona bakın. Mağdur edilen çok sayıda daire alıcısının maket ve fotoğraflarla yanıltılabildiği görülmektedir. İnşa edildiği söylenen daireler, binalar nerede ise gidin görün. Bazen bir projede ufak bir taşeron olarak çalışan şirket, kendisini işin tamamının sahibi müteahhit gibi tanıtmış olabilir.

3) Lüks satış ofisleri ve önündeki pahalı arabalar göz boyamaya yönelik olabilir. Yaptığı işi nitekli olmayan, geçmişinde değerli işler bulunmayanlar, dikkatinizi başka noktalara çekerek, finansal açıdan güçlü olduğu şeklinde imaj oluşturmak isteyebilir. Unutmayın ev edinmek için oradasınız ve tüm dikkatiniz bu konu üzerinde olmalıdır. Algınızı etkileyecek diğer noktalara karşı şüpheci olunuz.

4) Bazı satış ofislerinde profesyonel ekipler alıcıymış gibi kalabalık yapmakta; hararetle ve hızlı kararlarla ev alıp kredi kartı ile peşinat ödemektedir. Bu tarz kalabalıklardan aldanmayınız. Özellikle son 3 daire kaldı benzeri yönlendirme ve baskılara karşı uyanık olunuz.

Metin, satışı yapan firmanın hukuki anlamda muteber olup olmadığının bazı basit bilgilerle anlaşılabileceğinin altını çizerek; "Şirket sahibi olan müteahhit, satış yapan şirkette hissedar ve yönetim kurulu üyesi değilse dikkat edin." diyor ve şöyle devam ediyor: 
"Karşınızda konuştuğunuz patron ise ve patronun kimlik bilgilerini firmanın yasal evrakında, şirket sicil kayıtlarında görmüyorsanız bu kişinin geçmişte hukuki problemler yaşayan kişi olduğuna işaret olabilir. Muhtemelen geçmişi sorunludur ve yeni sorunlar da büyük olasılıkla yakındır. Dini, siyasi değerleri, birtakım parti veya camia isimlerini ağzından düşürmeyenlere güvenmeyin. Devlet büyükleri, sanatçılarla yanyana çekilmiş fotoğraflara aldanmayın. Ahlaki duruşa öncelik verin. Bu tür sunumlar sizdeki algıyı etkilemek için planlanmış olabilir" 

Ruhsat yoksa maketten ev almayın, senet imzalarken senedin verilme nedeni ile cirosunu engelleyecek kaydı mutlaka senet üzerine yazın.

Maketten ev alınmaması konusunda uyarıda bulunan Metin, "İnşa edilecek bina ruhsata bağlanmadan önce ve hatta mümkünse maketten ev almayın. Senetle ödeme yapacaksanız “İşbu senet ....Şti'ne .....tarihli gayrimenkul satış sözleşmesinde belirtilen ....nolu dairenin satışı için verilmiş olup, teminat niteliğindedir, 3. kişilere ciro edilemez” yazın. Bunu yapmazsanız senediniz hiç tanımadığınız biri tarafından işleme konulabilir." diyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Generali Sigorta'dan ilk kez ev alacaklara 7 tavsiye!
  • 06.06.2022 11:43

Generali Sigorta'dan ilk kez ev alacaklara 7 tavsiye!

Son dönemlerde artan konut fiyatları ve aile başına düşen kira giderlerinin yüks ...

Ev alırken tapu masraflarını hesap etmeyi unutmayın!
  • 17.10.2018 10:51

Ev alırken tapu masraflarını hesap etmeyi unutmayın!

Ev alırken 'Evin parasını ayarladım, tamam' diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. ...

'İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmeli'
  • 13.03.2018 15:22

'İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmeli'

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemi ...

Konut alırken iç-dış görüntüsüne kanmayın!
  • 09.01.2017 10:11

Konut alırken iç-dış görüntüsüne kanmayın!

Benevre Beytepe Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Türkoğlu, konut alırken dikkat edi ...

Senetle konut alırken bunlara dikkat!
  • 27.11.2016 12:20

Senetle konut alırken bunlara dikkat!

TÜSODER Başkanı Hatice Kolçak ve Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel ...