maritbet girişmaritbet
Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açıldı

Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açıldı

Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla açıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "Şimdi Bursa-Gemlik demiryoluyla Eskişehir'i Gemlik limanına, Adapazarı-Karasu demiryoluyla Eskişehir'i Karasu limanına, Eskişehir bağlantılı İzmir Yüksek Hızlı Tren projesiyle Eskişehir'i Alsancak limanına, Konya-Karaman-Mersin-Adana hızlı tren projesiyle Eskişehir'i Mersin limanına bağlıyoruz. Eskişehir'i  Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizine bağlıyoruz" dedi.

Elvan, Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açılışı töreninde yaptığı konuşmada, Eskişehir-Ankara ve Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren hatlarıyla sadece Türkiye'de değil, dünyada yüksek hızlı trende marka yaptıkları Eskişehir'e, bugün bir ilki daha kazandırmanın, Türkiye'nin en donanımlı, en modern lojistik merkezlerinden birini yaparak hizmet sunmanın mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Eskişehir'i dünyada parmakla gösterilecek, Roma'yla, Paris'le, Berlin'le yarışacak Yüksek Hızlı Tren şehri yaptıklarını ifade eden Elvan, şöyle konuştu:

"2009 yılında hizmete sunduğumuz Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattına, 2011 yılında Konya-Ankara'yı, 2013 yılında Eskişehir-Konya'yı ekleyerek çekirdek Yüksek Hızlı Tren ağını Eskişehir merkezli oluşturduk. İşe gider gibi, okula gider gibi, Eskişehirli hemşehrilerimiz, buradan Konya'ya, buradan Ankara'ya günübirlik seyahat ediyor, işini görüyor, belki Hacı Bayram Veli, Yunus Emre ve Mevlana Hazretlerini aynı günde ziyaret edebiliyor. Akşam olunca da mesai sonrası evine dönebiliyor. Kısa süre sonra, aynı gün içerisinde Eyüp Sultan'ı da ziyaret edebilecek, inşallah Eskişehirli hemşehrilerimiz. Sadece Konya değil sadece Ankara değil sadece İstanbul değil, şu anda yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren projeleriyle Bursa, Kocaeli, İzmit, Afyon, Uşak, Manisa, İzmir, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Erzincan da Eskişehir'in merkezde olduğu yüksek hızlı tren ağına bağlanacak. Eskişehir'imizi de Yüksek Hızlı Tren ağıyla bu illerimize bağlamış olacağız. Şimdi Bursa-Gemlik demiryoluyla Eskişehir'i Gemlik limanına, Adapazarı-Karasu demiryoluyla Eskişehir'i Karasu limanına, Eskişehir bağlantılı İzmir Yüksek Hızlı Tren projesiyle Eskişehir'i Alsancak limanına, Konya-Karaman-Mersin-Adana hızlı tren projesiyle Eskişehir'i Mersin limanına bağlıyoruz. Eskişehir'i  Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizine bağlıyoruz." 

"Eskişehir'in iki tarafını birbiriyle buluşturduk"

Elvan, Yüksek Hızlı Tren'in yer altına alınmasıyla ilgili projenin görüldüğünü hatırlatarak, orada yüklenici firmanın ve TCDD'nin zorluklar yaşadığını bildirdi.

Özellikle su seviyesinin yüksekliği ve zaman zaman su seviyesinin yüksekliğinden ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını anlatan Elvan, "Eskişehir'imizi estetik açıdan, çevreye duyarlılık açısından o kente merkezinden belki 'çirkin' denilebilecek görüntüyü, kent merkezinin bir yakasını diğer yakasından ayıran bölümü ortadan kaldırdık. Artık, iki tarafı birbiriyle buluşturduk. Güzel bir çevre düzeniyle o mekanı çok daha yaşanabilir, Eskişehirli hemşehrilerimizi çok daha mutlu edebilecek bir düzeye getireceğiz" diye konuştu.

Elvan, Eskişehir'de bulunan demiryolu fabrikası TÜLOMSAŞ'ın, nasıl ilk buharlı lokomotif Karakurt'u yapmışsa, nasıl Devrim arabasını yapmışsa, nasıl 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türkiye'ye ambargo uygulandığı yıllarda askeri malzeme üretmişse, bundan sonra da Milli Yüksek Hızlı Tren'i üreteceğine değindi.

Milli Yüksek Hızlı Tren konusunda çalışmaların sürdüğüne değinen Elvan, şöyle devam etti:

"Milli Yüksek Hızlı Tren'in tasarım çalışmaları tamamlandı. Milli projemizi, tamamıyla Türk mühendislerinin, Türk işçilerinin, emeği olarak üretilecek bu Milli Yüksek Hızlı Tren'imizi hep birlikte göreceğiz. O milli trenimize gururla bineceğiz. Bir, 10 yıl önce lojistik merkez neydi bilir miydiniz? Türkiye'de herhangi bir lojistik merkez var mıydı? İşte dünyadaki gelişmelere, dünyadaki değişim ve dönüşüme en hızlı ayak uyduran ülkelerden birisidir, Türkiye. Eğer biz, bugün bu gelişmeyi, bu büyümeyi, güçlü bir ekonomiyi oluşturmuşsak, dünyayı çok iyi okuyabilmemiz, dünyadaki değişim ve dönüşüme çok hızlı ayak uydurabilmemiz sayesinde olmuştur. 19 farklı yerleşim yerinde lojistik projelerimizi başlattık. Bu merkezler sanayicilerimizin rekabet gücünü artıracak, çok daha hızlı şekilde bir noktadan başka bir noktaya yüklerimizin taşınmasına imkan sağlayacak, sanayicilerimizin taşımacılık maliyetini önemli ölçüde düşürecek. Eskişehir'imiz böyle güzel bir merkeze kavuşuyor. Sadece, Ulaştırma Bakanlığı olarak Eskişehir'e son 11 yılda 3 katrilyon lira yatırım yaptık. AK Parti hükümetleri öncesi bu 3 katrilyon liranın yüzde biri bile Eskişehir'e gelmiyordu. Hükümetimizin son 11 yılda Eskişehir'e yaptığı yatırım tutarı 10 katrilyon lirayı aştı."

"İnsanların seyahat alışkanlıkları değişti"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Eskişehir'in son 11 yıldır Türkiye genelinde yaşanan istikrardan ve kalkınmadan hak ettiği payı aldığını vurguladı.

İlk lokomotifin ve ilk Yüksek Hızlı Tren'in hep Eskişehir'e nasip olduğunu anlatan Avcı, Eskişehir'in bir demiryolu kenti olduğunu bildirdi. Yüksek Hızlı Tren'lerle seyahat sürelerinin kısalmasının şehirlerin birbirlerinin adeta banliyösü haline getirdiğini belirten Avcı, şunları söyledi:

"İnsanların seyahat alışkanlıkları değişti. Evinden dışarıya çıkmayan insanlar günü birlik şehirlerarası yolculuğa başladı. Çok yakın zamanda günübirlik Konya, Ankara seyahatlerine, İstanbul seyahatleri de eklenecek. Eskişehir, Yüksek Hızlı Tren sayesinde turizm alanında çok ciddi bir mesafe kat etti. Bölgenin ve Türk dünyasının ilgi odağı oldu. Hasanbey Lojistik Merkezi'nin açılmasıyla insanımız, burada üretip, satmak istediğimiz veya ihtiyaç duyduğumuz malları kısa zamanda nakletme imkanına da sahip oluyor. 100 milyon liralık dev bir yatırımla bitirilen Hasanbey Lojistik Merkezi, şehrimize 1,4 milyon ton taşıma kapasitesi 541 bin metrekare lojistik alan, ilk etapta 500 kişilik istihdam kazandıracak."

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı projesi

Avcı, Eskişehir'de YHT Demiryolu Geçişinin Yer Altına Alınması Projesi'nin, Türkiye'de ilk, dünyada da ikinci proje olduğunu anımsatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu geçişle birlikte iki hemzemin geçit ve bir üst geçit ortadan kaldırıldı. Trafiği rahatlatmanın yanı sıra can ve mal güvenliği de büyük ölçüde üst seviyeye taşınmış oldu. Eskişehir Gar sahasında Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinin yürütülmesi için yapılan yeni Eskişehir Garı ve çevresi bir cazibe merkezi haline dönüşecek. Alışveriş, otel, eğlence, iş merkezi gibi farklı fonksiyonlarla alan canlanacak, Eskişehirli'nin, gar ve çevresini sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanabilmesi için Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı yakın zamanda bütün hemşehrilerimizin hizmetine sunulacak. Proje tamamlandığında, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı'nda günlük 20 bin kişilik bir sirkülasyon sağlanacak. Yeni gar binasıyla birlikte şehrimizin hermenötiği bambaşka bir kimlik kazanacak." 

"Demiryolunda her yenilik önce Eskişehir'den başlıyor"

TCDD Genel Müdür Süleyman Karaman da Eskişehir Lojistik Merkezi'nin sadece Eskişehir için değil bölge iller ve Türkiye için lojistik bir üs olacağına değindi. Devletin, hükümetin son 11 yılda demiryolları ne yaptıysa Eskişehir'e de aynısını hatta daha fazlasını yaptığını vurgulayan Karaman, sözlerine şöyle devam etti:

"Eskişehir ilklerin şehri oldu. Türkiye, Yüksek Hızlı Tren ile tanıştı. İlk Yüksek Hızlı Tren gelen şehir, Eskişehir oldu. Türkiye'deki mevcut demiryollarını yeniledik, Eskişehir sınırlarındaki demiryollarını da yenilemekle kalmadık, yeni demiryolları da yaptık. Milli Yüksek Hızlı Tren Eskişehir'de yapılıyor. Doğudan batıya, Asya'dan Avrupa'ya Modern İpek Demiryolu koridoru oluşturuyoruz, bu koridorun en önemli kavşaklarından biri Eskişehir oluyor. 18 ilde planladığımız 19 lojistik merkezinin en önemlilerinden birini Eskişehir'e yaptık, bitirdik. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesini de en kısa zamanda demiryollarına bağlıyoruz. Demiryolunda her yenilik önce Eskişehir'den başlıyor. Eskişehir'e, 100 milyon lira harcayarak, toplam 541 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip, benzerleri sadece gelişmiş Avrupa ülkelerinde görülen modern bir lojistik merkez inşa ettik." 

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi kentin sanayisinin kargo sorununa adeta ilaç olacağını ve Türk dünyasının merkezi olan kentin lojistiğin de merkezi olacağını bildirdi. Konuşmaların ardından Elvan, Avcı'ya, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can'a, Yüksek Hızlı Tren maketi hediye etti. Avcı da Elvan'a şilt verdi. Daha sonra açılış gerçekleştirildi ve merkezden ilk tren, İskenderun'a uğurlandı.

Yüksek Hızlı Tren'in bilet fiyatı

Öte yandan Bakan Elvan, bir gazetecinin "İstanbul'a Yüksek Hızlı Tren biletinin ne kadar olacak?" sorusunu, "Şimdi, arkadaşlarımız bir çalışma yapıyorlar. Vatandaşlarımıza, değişik kademelerde soru soruluyor. '50 lira olursa trene biner misiniz? Eskişehir'den İstanbul'a gidip gelir misiniz? 25 lira olursa, ne olur?, 30 lira olursa ne olur?' Dolayısıyla vatandaşlarımız hangi fiyata odaklanırsa inşallah o fiyattan bir ücretlendirme yapacağız ama ucuz olacak" diye yanıtladı.
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi
  • 10.08.2021 10:21

Banka kredilerinin yüzde 32.1’i ev almak için çekildi

Vatandaş konut almaya devam ediyor. Yılın ilk çeyreği itibarıyla bankalardan 277 ...

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı
  • 18.11.2020 09:07

Bakan Elvan faizsiz ev ve konut edindirme kampanyaları ile ilgili açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığın ...

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası
  • 21.01.2021 07:30

Şehir hastanesine Thyssenkrupp Asansör imzası

Thyssenkrupp Asansör, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nin asansör ve y ...

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!
  • 10.12.2020 10:44

İzmir için büyük tehlike! Tüm şehir yerle bir olabilir!

İzmir depremi sonrasında yapılan araştırmada, şehir genelindeki çoğu binanın 199 ...

Türkiye, yatırımlarda yeni cazibe merkezi olacak!
  • 08.12.2020 11:08

Türkiye, yatırımlarda yeni cazibe merkezi olacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin yatırımlarda cazibe merkezi olm ...