maritbet girişmaritbet
Eski Amerikan Koleji binası eğitime kazandırılacak

Eski Amerikan Koleji binası eğitime kazandırılacak

Tarihi bina Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek gençlik merkezine dönüştürülecek

Kayseri'nin Talas ilçesinde 1871 yılında misyoner okulu olarak faaliyete başlayan, Cumhuriyet döneminde ise Amerikan Koleji olarak hizmet veren 143 yıllık tarihi bina Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek eğitime kazandırılacak.

Amerikalılar tarafından yaptırıldığı 1871 yılından Birinci Dünya Savaşı sonuna kadar yatılı misyoner okulu olarak hizmet veren tarihi yapı, Lozan Antlaşması'ndan sonra yabancı dil eğitimi verilen Amerikan Koleji'ne dönüştürüldü.

1968 yılında dönemin idarecilerinin kararıyla kapatılan okul, 1976 yılından itibaren de spor eğitim merkezi olarak kullanıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Milli Emlak'tan alarak aslına uygun şekilde restorasyon çalışması başlattığı 4 katlı yapıda ilk olarak iç mekandaki taş duvar ile ahşaplar üzerindeki sonradan yapılan boya, kireç ve sıva kalıntıları temizleniyor.

Kayseri'ni tarihi dokusu ile ön plana çıkan Talas ilçesinde hakim bir tepede yer alan binada sonradan harç veya sıvayla kapatılan pencere, kapı ve diğer bölmeler yeniden açılarak tarihi doku ortaya çıkartılacak.
Ayrıca okul ile yatakhane arasında ulaşımı sağladığını bilinen yaklaşık 500 metrelik tünelin de restorasyon çalışmalarıyla ortaya çıkarılması bekleniyor.

Tarihi bina gençlere hizmet verecek

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Eğitim Faaliyetleri (BEF) Genel Koordinatörü Refik Tuzcuoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır atıl halde bekleyen binanın restorasyon çalışmalarına bir kaç ay önce başladıklarını ve 2015 yılı Nisan-Mayıs aylarında tamamlanacağını söyledi.

Tarihi binanın gençlerin eğitim hizmetlerinde kullanılacağını belirten Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:
"Bu binayı aslına uygun olarak restore ederek gençlerin daha donanımlı bireyler olmalarına katkıda bulunmak için gençlik merkezine dönüştüreceğiz. Vaktiyle misyonerlik faaliyetlerinin yapıldığı bu mekanda Malazgirt imanı ve şevkiyle Fatih'in ufkuyla, Mevlana'nın hocası Seyyid Burhaneddin'in ruh ikliminde Anadolu'nun damarlarından beslenen Türkiye sevdalısı gençler yetiştirmek istiyoruz." 

Gençlik merkezinde, özellikle yazın ve sömestr tatillerinde Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde seminerler, gençlerin ihtiyaç duyduğu branşlarda mesleki eğitimler, yabancı dil kursları gibi faaliyetlerinin yürütüleceğini ifade eden Tuzcuoğlu, aynı zamanda kitap okuma kampları gibi etkinliklerin de yapılacağını vurguladı.

70 yatak kapasiteli merkezde gençlerin sosyal hayatına yönelik aktivitelerin de yer alacağını belirten Tuzcuoğlu, "Futbol sahası, yüzme havuzu, kafe, dinlenme salonları gibi mekanlar da olacak. Gençler buraya geldiklerinde hem eğitim faaliyetlerine katılabilecek hem de rahat nefes alabilecekleri, kafalarını dinleyip kendileriyle baş başa kalabilecekleri hoşça vakit geçirip mutlu olabilecekleri bir ortam bulacak" şeklinde konuştu.

Binaya sonradan eklenen her şeyin kaldırılacağı restorasyon çalışmalarının yaklaşık 3 milyon liraya mal olacağını ifade eden Tuzcuoğlu, binanın turizme de kazandırılacağını, ziyaret etmek isteyen vatandaşlara da açık olacağını söyledi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kayseri'de yeni raylı sistem hattı için düğmeye basıldı
  • 06.02.2021 10:41

Kayseri'de yeni raylı sistem hattı için düğmeye basıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırılacağı 5.5 kilometrelik Talas Mevlana M ...

Kayseri'deki Millet Bahçesi'ne Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi
  • 15.09.2020 12:10

Kayseri'deki Millet Bahçesi'ne Recep Tayyip Erdoğan ismi verildi

Kayseri'de 1 milyon 260 bin metrekare alanı ile sayılı millet bahçelerinden biri ...

YHT'ler Kurban Bayramı’nda ek sefer yapacak
  • 29.07.2020 13:38

YHT'ler Kurban Bayramı’nda ek sefer yapacak

Kurban Bayramı dolayısıyla artan yolcu talebini karşılamak için YHT'ler sefer sa ...

Kayseri’de 12 milyon TL’ye satılık 16 arsa
  • 31.01.2019 10:53

Kayseri’de 12 milyon TL’ye satılık 16 arsa

Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 16 arsa toplam bedelleri 12 ...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden satılık 14 taşınmaz
  • 11.01.2019 10:56

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden satılık 14 taşınmaz

Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 14 taşınmaz satışa sunuluyor ...

Kayseri Belediyesi'nden 6 milyon TL’ye satılık akaryakıt istasyon
  • 07.12.2018 09:00

Kayseri Belediyesi'nden 6 milyon TL’ye satılık akaryakıt istasyon

Mülkiyeti Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan akaryakıt istasyonu alanı 6 ...