maritbet girişmaritbet
Esenler dönüşüm atağına kalktı

Esenler dönüşüm atağına kalktı

Esenler’de kentsel dönüşümün ilk etabını tamamlayıp teslim eden Esenler Belediyesi, ikinci büyük atağını da başlattı.

Tüm ilçede toplamda 146 bin bağımsız bölümden 100 bininin dönüşmesi gerekiyor. “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunu”nun yürürlüğe girmesinin ardından, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim 2012 tarihinde törenle Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı esenler'deki dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Esenler Belediyesi'nin ortaklaşa “Çocuklarınıza tabut değil, güvenli konut bırakın” sloganıyla Esenler'de yürüttüğü kentsel yenileme çalışmalarının ilk üç projesi olan Turgutreis Mahallesi, Oruçreis Mahallesi ve Havaalanı Mahallesi'ndeki anahtarlar teslim edildi. Tören, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın   katılımıyla gerçekleşti.    

Tek tek görüşmeler...

Çiftehavuzlar Mahallesi'nde büyük bir dönüşüm için kolları sıvadıklarını belirten Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 85 bin metrekareyi kapsayan alanla ilgili olarak altyapı çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Kentsel dönüşümün sürdürülebilir ve ‘şehrin geleceğini ipotek altına almadan' yapılması gerektiğini belirten Göksu, şunları söyledi:
“Çiftehavuzlar'da vatandaş görüşmeleri devam ediyor. Tek tek insanlarla görüşüp ikna etmek o kadar zor ki. İlk etapta hemen bir ‘rant dönüşümü mü var' diye itham ediliyorsunuz. Oysa ki bir can için, insan, şehir güvenliği için bir adım atıyoruz. Marmara depremi bir felaket oluşturabilir ve yapmamız gereken çok iş, almamız gereken uzun bir yol var... İmar artışlarıyla kentsel dönüşüm yapmak sürdürülebilir değil. Bu bilinçle çalışıyoruz. 2019'da bitiririz.”

‘Seferberlik…'

Başkan Göksu, başlaması planlanan Tuna Mahallesi'nin ise yoğunluk fazla olduğu için planın beklemeye alındığını belirterek, “Her şey hazır ama bu yoğunlukla burası çözülmez. Dönüştürdükten sonra burası nefes almayacaksa bunu niye yapıyoruz? Ama yakın zamanda çözeriz” dedi. Vatandaşın da sürece aktif olarak katılmasının önemine dikkat çeken Göksu, “Nasıl ki bir eşyayı belli bir süre kullanabiliyoruz ve değişmesi gerekiyorsa, ev de öyle. Vatandaşa bunu iyi anlatmak lazım. Aksi takdirde bunun canıyla ödeyebileceği ağır bur bedel çıkarabileceğini anlatmamız gerekiyor. Kamu, vatandaş ve iyi bir rehberlik hizmetiyle toplumsal seferberlik içinde bunu çözmeliyiz” diye konuştu. 

Kışlalar için görüşmeler 2 Eylül'de...

15 Temmuz darbe girişiminin ardından şehir içinde bulunan kışlaların şehir dışına çıkarılması kararlaştırılırken, işlemler de hızla yapılıyor. Esenler Belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarına başladığında Milli Savunma Bakanlığı'ndan tahsis edilen kışla alanlarını rezerv alan yapıp, buraya konut alanlarını taşımak, ilçe içinde ise kentsel dönüşümle dünyanın en büyük şehir parkını yapmak için anlaşmıştı. Metris Kışlası Hasdal'a, Topkule ise Şehit Ahmet Öztürk'e taşınacaktı. Kışlaların yapımının Milli Savunma Bakanlığı tarafından gösterilecek yerlerde yapılacağını belirten Başkan Mehmet Tevfik Göksu, “Esenler'de yapı yoğunluğu oluşturan konutlar Bakanlıktan aldığımız kışla alanlarına yapılıp, ilçe içindeki bu alana ise 2.5 milyon metrekare şehir parkı yapacağız. 2017 ortalarında ilk kazmayı da vururuz. Bakanlıkla bir çalışma yürütüyoruz. 2 Eylül'de bir toplantı var. Buna göre revizyonlar yapılacak” diye konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 17:11

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve ...

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 15:17

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Bakan Kurum, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesince YTÜ Davut ...

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!
  • 19.08.2022 15:31

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!

2030 konutun bulunduğu Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabında ...

Esenler'in dönüşümünde son durum!
  • 18.08.2021 13:47

Esenler'in dönüşümünde son durum!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Eski Metris Kışlası'nın olduğu ask ...

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!
  • 08.10.2020 15:35

Esenler'de kentsel dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Esenler'de Kentsel Dönüşüm Projesi 1617 ...

"Hiçbir zaman askeri arazileri rant olarak görmedik"
  • 22.10.2018 13:56

"Hiçbir zaman askeri arazileri rant olarak görmedik"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum (sol 5), 47. Motorlu Piyade Alay Komutanl ...