maritbet girişmaritbet
Ertuğrul Günay, Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptı!

Ertuğrul Günay, Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sinanpaşa Camisi'nden çalındıktan 10 yıl sonra Türkiye'ye getirilen çinilerinin sergilendiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yapımı tamamlanan Aydın Arkeoloji Müzesi'nin açılışını yaptı. Bakan Günay, açılışta Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Camisi'nden çalınan 400 yıllık İznik çinileri ve son 10 yıl içerisinde Türkiye'ye geri getirilen tarihi eserler hakkında bilgiler verdi.

Yer altındaki eserlerin eskiye nazaran daha hızlı gün yüzüne çıkması için büyük kaynaklar ayrıldığını açıklayan Bakan Günay, bunun yanında geçmiş yıllarda haksız biçimde Türkiye'den dışarı çıkmış eserleri hızla geri getirmeye çalıştıklarını söyledi.
 
Sinanpaşa Camisi'nden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin Londra'dan geri getirilmesinin bunun somut örneklerinden birisi olduğuna işaret eden Bakan Günay, "Kadir Gecesi'nden bir gün önce 10 yıl önce Türkiye'den kaçırılmış olan 450 yıl kadar önce yapılmış İznik çinisi levhasını aldır getirdik. Bu eser Kur'an-Kerim'in Haşr Süresinin 23'üncü ayetinin bir bölümü içeren güzel bir çalışma. Bundan önce Sayın Başbakanımız Amerika'dan bir heykel yarısı getirmişti. Biz Almanya'dan 100 yıl kadar önce kaçırılmış bir sfenksi getirmiştik" diye konuştu. 
 
"SON 5 YILDA 3 BİNDEN FAZLA ESER GETİRİLDİ"
 
Kaçırılan eserlerin Türkiye'ye dönüşünde son 10 yıl içerinde önemli bir artış yaşandığının altını çizen Bakan Günay, "Son 10 yıl içinde 4 binden fazla eserimizi ülkemize geri getirdik. Bununda 3 binden fazlası da son 5 yılda bizim görev yaptığımız döneme nasip oldu. Bununla övünüyoruz. Bunu bir bakan, bir vali, bir genel müdür yapmıyor. Hep birlikte yapıyoruz. Artık tarihi eserlerimizin kıymetini biliyoruz. Yerin üstünde ne varsa, yerin altında ne varsa ayrımsız Hakkari'den Edirne'ye kadar Sinop'tan en güneye kadar sahip çıkmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. 
 
"İZNİK ÇİNİLERİ ANKARA'DA SERGİLENİYOR"
 
Sinanpaşa Camisi'nden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin nerede sergileneceği ve Yenişehirlilerin bu konudaki talebi konusunda kendisine soru yöneltilen Bakan Günay, şu cevabı verdi: "Bursa'daki çinileri biz büyük bir gayretle yurt dışından getirdik. Bu eserler 10 yıldan bu yana kayıptı. Son derece değerli ve son derece önemli eserler. Şuan bu eserleri Ankara Etnografya Müzesi'nde koruyoruz ve eserler orada sergileniyor. Yenişehirlerin taleplerini değerlendireceğiz. O cami, değerli bir cami olmakla birlikte ne yazık ki üç kez soyguna muhatap olmuş. Depremden sonra değil, depremden önce de soyulmuş" 
 
OLAYIN GEÇMİŞİ
 
Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki tarihi Sinanpaşa Camisi'nden çalınan 400 yıllık İznik çinilerinin Londra'dan geri getirilmesi, Yenişehir halkını tarafından sevinçle karşılanmıştı. Bakanlık eserleri Ankara'da ziyarete açarken, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, çinilerin ait olduğu Sinanpaşa Camisi'ne yeniden kazandırılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Çiniler, cami depremde hasar görüp ibadete kapalı olduğu için çalınmıştı. Şimdi tüm restorasyon ve güçlendirmesi yapıldı. Özel güvenlik ve kameralarla çinileri koruruz. Çinilerin Sinan Paşa Cami'sine yeniden monte edilmesini istiyoruz" demişti.
 
Sevde Kılınç/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kırşehir'deki eski Vali Konağı Neşet Ertaş Müzesi olacak!
  • 18.01.2013 08:42

Kırşehir'deki eski Vali Konağı Neşet Ertaş Müzesi olacak!

Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan ve Vali Özdemir Çakacak, Kültür ve Turiz ...

Ertuğrul Günay: AVM'lerin açılmasını çağın dayatması olarak anlayışla karşılıyorum!
  • 15.12.2012 08:33

Ertuğrul Günay: AVM'lerin açılmasını çağın dayatması olarak anlayışla karşılıyorum!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, şehirlerde alışveriş merkezleri (AVM) aç ...

Bursa kenti koruma kültüründe zirveye oynuyor!
  • 15.11.2012 13:30

Bursa kenti koruma kültüründe zirveye oynuyor!

Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Kültür Varlıklarının Ortaya Çıkartılm ...

Marmaris Hisarönü'ne yapılacak marina projesi iptal edildi!
  • 10.11.2012 17:08

Marmaris Hisarönü'ne yapılacak marina projesi iptal edildi!

Marmaris'in Hisarönü köyünde özel bir şirket tarafından yapılmak istenilen marin ...

Ertuğrul Günay: AKM ve İnönü Stadı fetiş haline getirildi!
  • 25.10.2012 12:03

Ertuğrul Günay: AKM ve İnönü Stadı fetiş haline getirildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay; "Beşiktaş stadyumunu bir başka yerde çok ...

Bakanlar Kurulundan turizmciler Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasını bekliyor!
  • 31.08.2012 10:03

Bakanlar Kurulundan turizmciler Kurban Bayramı tatilinin 10 güne çıkarılmasını bekliyor!

Antalyalı turizmci ve esnaf, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 29 Ekim C ...