maritbet girişmaritbet
ENVER gereği ısı pay ölçer zorunlu olunca satışlar patladı!

ENVER gereği ısı pay ölçer zorunlu olunca satışlar patladı!

Merkezi sistemle ısınan binalarda enerji tasarrufu sağlayarak, ortak yakıt harcamalarını bireysel tüketim miktarlarına göre paylaştıran bir uygulama olan Isı Pay Ölçer kullanımında yoğun bir talep artışı yaşandı

 

Merkezi sistemle ısınan binalarda enerji tasarrufu sağlayarak, ortak yakıt harcamalarını bireysel tüketim miktarlarına göre paylaştıran bir uygulama olan Isı Pay Ölçer kullanımında yoğun bir talep artışı yaşandı. 2007 yılında çıkan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) gereği geçtiğimiz mayıs ayından itibaren merkezi sistemin kullanıldığı her bina da ısı pay ölçer takılmasının zorunlu hale gelmesiyle cihaz satışlarında ve kurulumunda yoğun günler yaşandığını belirten Techem İstanbul Satış Müdürü Giray Çağlı, basında çıkan haberler doğrultusunda ısı pay ölçer kullanımında inanılmaz bir talep olduğunu belirtti. Kullanıcıların yüzde 25'inin ceza yememek için yüzde 75'inin ise kullanım bilinci sebebiyle taktırdıklarını ifade eden Çağlı, “Artık kullanıcıların çoğu tasarruf amaçlı pay ölçer taktırıyor.Isı pay ölçer sistemi kullanılan merkezi ısıtmalı binalardaki hanelerde, yüzde 15 ila 45 arasında bir enerji tasarrufu oluyor. Ortak yakıt harcamaları bu sistem sayesinde bireysel tüketim miktarına göre paylaştırılabiliyor” dedi.

Pay ölçerde önceki zamanlara göre fiyat artışı yaşanmadığını dile getiren Çağlı, “Yoğun bir talep var ama talebi fırsat bilip fiyatlarımızı artırmadık. Tek radyatör için fiyatımız 40 ile 45 euro arasında ve buna pay ölçer, montoj, demontoj, programlama gibi hizmetler dahil. Sistemin kendini amorti etme süresi ise bir, bir buçuk yıl arasında değişiyor” diye konuştu. Pay ölçer ihtiyacına cevap vermekte zaman zaman zorlandıklarını aktaran Çağlı, “Talebin yüzde 80'ini karşılayabiliyoruz. Ancak bina yöneticileri ya da kullanıcılar tarafından son dakika da alınan kararlar bazı sıkıntılar doğuruyor” dedi. Çağlı, “Bir dairede ortalama 6 ile 7 radyatör bulunuyor. Bu daireye pay ölçer takılması işlemi ise 45 ile 55 dakika arasında sürüyor” diye ekledi.

Konuyla ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Çağlı, “Bina yönetimleri kanun ve yasa kapsamında kullanılması istenilen ısıpayölçer sistemini, bakanlığın onaylamasına rağmen, daire sakinlerinden eleştiri almamak adına tartışma konusu halinegetiriyorlar.Bu da binada demokratik bir yaklaşım olarak kabul görüyor fakat zaman kaybına neden oluyor. Çünkü zaten geçtiğimiz mayıs ayından itibaren ısı pay ölçer kullanımı zorunlu hale getirildi” dedi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev ve işyerleri ısı pay ölçer ile tasarruf sağlıyor
  • 02.11.2015 10:31

Ev ve işyerleri ısı pay ölçer ile tasarruf sağlıyor

Türkiye’de ısı pay ölçer sistemiyle enerji israfının önlenerek tüketiciler için ...

İsta, tasarruf şampiyonlarını sertifika ile ödüllendirdi
  • 04.04.2014 16:31

İsta, tasarruf şampiyonlarını sertifika ile ödüllendirdi

Isı pay ölçer sistemiyle yüzde 49’a varan tasarruf sağladılar ...

Isı pay ölçümü ile 11 bin konutta yüzde 27 tasarruf
  • 03.01.2014 13:54

Isı pay ölçümü ile 11 bin konutta yüzde 27 tasarruf

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılan araştırmaya göre, merkezi ısıtmalı bin ...

Isı pay ölçer ile ısınma giderlerinden yüzde 40 tasarruf sağlayın!
  • 02.07.2013 10:54

Isı pay ölçer ile ısınma giderlerinden yüzde 40 tasarruf sağlayın!

Isınma giderlerinde yüzde 40’a varan tasarruf için kışı beklemeyin. Kullanımı zo ...

Isı pay ölçer taktırmayana 1600 lira ceza geliyor!
  • 04.12.2012 08:43

Isı pay ölçer taktırmayana 1600 lira ceza geliyor!

Merkezi veya sıcak su sistemine sahip binalarda kullanım miktarını paylaştıran ı ...

Baymak ısı pay ölçerlerle enerjiden büyük tasarruf!
  • 26.11.2012 15:59

Baymak ısı pay ölçerlerle enerjiden büyük tasarruf!

2 Mayıs 2007 tarihinde yayınlanan Enerji Verimliliği Kanunu(EN-VER /5627) ve bu ...