maritbet girişmaritbet
Enerji sektöründeki işbirliği, bu imza ile daha da güçlendi!

Enerji sektöründeki işbirliği, bu imza ile daha da güçlendi!

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreni gerçekleştirildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana hat boruları ihalesine ilişkin, "Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80'ini Türkiye'deki sanayiciler almış oldular" dedi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Ana Hat Boruları Alım Sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum bürokratların katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Yıldız, TANAP'ın da yer aldığı projenin dört ana halkası bulunduğunu, bunlardan ilkinin Hazar'da üretilen ve Gürcistan sınırına gelen hat, ikincisinin Gürcistan'dan gelen hat, üçüncüsünün ise Türkiye-Yunanistan arasındaki TANAP, dördüncüsünün ise Yunanistan'dan İtalya'ya giden hattan oluştuğunu anlattı. 
Bütün bu halkaların tamamlanmasıyla projenin tamamlanacağına işaret eden Yıldız, "Bunun tamamı 45 milyar dolar. 45 doların tamamının harcanmasıyla beraber bunlar gerçekleştirilebilecek. Türkiye'de 21 ilden geçecek olan TANAP'ın şu anda önemli bir dönüm noktalarından birini yaşıyoruz" diye konuştu.

"4 yılda tamamlanacak"

Türkiye'nin bu hattı 4 yıl içerisinde belirlenen program dahilinde tamamlayacağını bildiren Yıldız, hattın kamulaştırma işlemlerinin devam ettiğini, kamulaştırmaya yönelik işlemlerin sürdüğünü, ÇED sürecinin tamamlanacağını ve 21 ilde mühendis, teknisyen ve işçiyle bu projenin gerçekleştirileceğini ifade etti. Yıldız, "Burada yüksek performans gösteren yerli boru sanayi üreticilerimizi tebrik ediyorum, kendilerini kutluyorum. Çünkü açık bir ihaleydi. 18 firma farklı ülkelerden katılmışlardı, bu ihalede büyük bir performans göstererek boru hattının en az yüzde 80'ini Türkiye'deki sanayiciler almış oldular" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin TANAP ve Şahdeniz'deki hisselerini artırdığını anımsatarak bu hisselerin Türkiye'ye kazandırılmasında emeği geçen SOCAR, BOTAŞ ve TPAO çalışanlarına teşekkür eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu proje yalnızca Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin doğalgazdaki arz problemiyle alakalı çözümün bir parçası olması adına da önemli bir adım olacak. Bugün uluslararası siyasetin çokça tartışıldığı bölgemizde, Türkiye'nin etrafında bir çok ülkede kaosun yaşandığı, krizlerin yaşandığı, krizlerin arka arkasına geldiği bir noktada Türkiye'nin istikrarının daha fazla önem kazandığını hep beraber görüyoruz. Enerji projeleri barışın bir katalizörü olacak ve uluslararası ilişkilerin çok ciddi yapıcı faktörü halinde olacak. TANAP bunlardan bir tanesidir. Bu projelerimiz devam edecek. Niçin Akdeniz böyle olmasın? Niçin doğudaki ve güneyimizdeki ülkelerle bu tür projelerin geliştirilmeyecek olmasını düşünmemiz lazım."

"Türkiye'nin enerji koridoru olması yolunda en stratejik adımlardan"

SOCAR ve TANAP Yönetim Kurulu Başkanı Abdullayev, Haziran 2012'de TANAP'a ilişkin Azerbaycan ve Türkiye hükümetleri arasında imzalanmış hükümetlerarası ve ev sahibi ülke anlaşmasının enerji sektöründeki işbirliğini daha da güçlendirdiğini söyledi. 

Bunun Türkiye'nin dünya coğrafyasında bir enerji koridoru olması yolunda bu güne kadar atılan en stratejik adımlardan biri olduğunu vurgulayan Abdullayev, Güney Gaz Koridoru yatırımı tamamlandığında Azerbaycan'dan yola çıkacak doğalgazın, Gürcistan'ı geçerek Anadolu'ya varacağını ve yaklaşık 2 bin kilometrelik TANAP Boru Hattı'nın ardından Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birleşip oradan da Avrupa'ya ulaşacağını anlattı.

Abdullayev, şöyle devam etti:
"Azerbaycan Avrupa ve Türkiye'nin artan enerji talebi ve arz güvenliğine Güney Gaz Koridoru'nun sağlayacağı imkanlar sayesinde destek vermiş olacaktır. TANAP projesi sayesinde Türkiye'nin doğu-batı enerji koridoru olması, upstream pozisyonunun güçlenmesi, vergi gelirleri, taşıma ve portföy gelirleri, 15-20 bin kişiye yeni iş imkanlarının sağlanması , Türk boru üretimi ve boru inşaatı sektörünün gelişmesi ve dünyada TANAP projesi referansı ile yeni işler alarak kazanacağı faydaları özellikle belirtmemiz gerekir."

Ana hat boru hatlarına ilişkin ihale sonucunda 6 Türk firmasının toplam boru miktarının yüzde 80'ini aldığını belirten Abdullayev, "Türk sanayi sektörünün uluslararası projelere dair deneyimlerinin artmasında da TANAP'ın önemli bir rol üstlendiğini göstermektedir" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Abdullayev ile Baosteel Europe GmbH, Borusan-Noksel-Erciyas konsorsiyumu, Tosçelik AŞ, Ümran Çelik-Emek Boru AŞ konsorsiyumu yetkilileri sözleşmeye imza attı.

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TANAP'tan 8 milyar metreküp gaz aktı!
  • 16.12.2020 08:58

TANAP'tan 8 milyar metreküp gaz aktı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, "Rekor sürede tamamladığımız TANAP'ta 3 ...

Çağ atlatacak projeler yolda!
  • 24.06.2018 11:18

Çağ atlatacak projeler yolda!

Türkiye, seçimlerin ardından enerjiden savunmaya, ulaştırmadan haberleşmeye birç ...

Enerjinin İpek Yolu TANAP açıldı
  • 13.06.2018 10:04

Enerjinin İpek Yolu TANAP açıldı

Enerjinin İpek Yolu TANAP'ta ilk gaz akışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan ...

TANAP'ın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak
  • 12.06.2018 13:01

TANAP'ın açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak

TANAP'ın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayelerinde, bugün Eskişehir' ...

'TANAP projesini 12 Haziran'da devreye alıyoruz'
  • 11.05.2018 14:52

'TANAP projesini 12 Haziran'da devreye alıyoruz'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "TANAP projesini 12 Haziran'da ...

AYB'den TANAP'a 932 milyon avro kredi
  • 16.03.2018 12:00

AYB'den TANAP'a 932 milyon avro kredi

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Yönetim Kurulunca, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hatt ...