maritbet girişmaritbet
Ramazan Özel'de Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'ne ziyaret!

Ramazan Özel'de Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'ne ziyaret!

Fuzul Ev sponsorluğunda gerçekleştirilen Ramazan Özel programımızda bu yıl ilk olarak Mehmet Emin Tokadi Hazretleri’nin türbesini ziyaret ettik.

Fuzul Ev'in bu yıl da sponsor olduğu Ramazan Özel programı ile her yıl Ramazan Ayı'nda türbe ve cami ziyaretlerini sürdüren Emlaktasondakika.com ekibi, ilk ziyaretini Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin türbesine gerçekleştirdi. 

Evliyaların hocası olarak bilinen üç büyük evliyadan biri olan Mehmet Emin Tokadi Hazretleri, 1664 senesinde Tokat'ta doğmuş ve 81 yaşındayken İstanbul'da vefat etmiştir.

Lakabı, Cemaleddin olan Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin tam adı Mehmet Emin B. Derviş Hasan B. Ömer En-Nakkaş Et-Tokadi'dir. Kendisini ziyaret edenlerin, yaptıkları duaların kabul olunduğu bilinmektedir. Mehmet Emin B. Derviş Hasan B. Ömer En-Nakkaş Et-Tokadi Hazretleri, Aziz Mahmud Emevî dervişlerinden bir zatın oğludur. Kabri, Unkapanı'na inen cadde ile Zeyrek Yokuşu'nun kesiştiği tepe üze­rinde, Soğukkuyu Piri Paşa Medresesi kabristanındadır.

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri, ilim tahsiline memleketinde başladı. Sonra İstanbul'a ve ardından Mekke'ye gitti. Büyük Veli Ahmed Yekdest Cüryani Hazretleri'nin sohbetlerine katıldı. Böylece asıl hocasına kavuşmuş oldu. 

İşte Ramazan Özel programımız ile ziyaret ettiğimiz Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin hikayesi:

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri, Mekke'de İmam-ı Rabbani Hazretleri'nin oğlunun talebesine (Ahmet Yekdes Cüryani Hazretleri) talebe oldu. 3 sene derslerine ve sohbetlerine devam edip tasavvufta kemale erdi.

3 sene sonunda hocası artık İstanbul'a gitmesini istemiştir. Kendisinden son bir arzusunun olup olmadığını sormuştur. Mehmet Emin Tokadi Hazretleri de hocasından dua istemiştir.  

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri, İstanbul'da 5 sene talebelere ders verdi. Daha sonra vazifeli olarak Kudüs'e gitti. Bu seyahati sırasında hadis alimlerinden Ahmed Nahli Mekki Hazretleri'nden hadis ilminde icazet aldı. Kudüs'te 1 sene kaldıktan sonra Mekke'ye gitti. 171 yılında Hicaz'dan İstanbul'a dönünce bir müddet Ebu Eyyup El Ensari Hazretleri'nin türbesinde türbedarlık yaptı. Daha sonra Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) mübarek türbesinde türbedarlık yaptı. Daha sonra Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) mübarek türbesinde hizmet etme şerefine nail oldu. 

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin hocası ile arasında geçen diyalog ve hocasından istediği dua şöyle:

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri: "Dua istiyorum Efendim dua ediniz. Benim vefatımdan sonra kabrime gelip bir Fatiha okuyanın vücudu cehennem ateşinde yanmasın."

Bu dua isteği karşısında hocasına şu hadiseyi hatırlatmış ve hocası şunları söylemiştir: 

Bir gün Resul Allah Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına Cebrail (Aleyhisselam) gelir.

'Ya Resul Allah, Ebu Bekir'in (Radıyallâhü Anh) 1 saatlik ibadeti 70 senelik ibadet yerini tutar' dedi. Resul Allah Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hemen Ebu Bekir (Radıyallâhü Anh) Efendimiz'i çağırdı.

Geldiklerinde 'Evde ne yapıyordun?' diye sordu. Ebu Bekir Sıddık (Radıyallâhü Anh) şöyle cevap verdi:

'Ey Allah'ın Rasulu. Hatırıma şöyle şu gelmişti. Hakk Teala cenneti ve cehennemi yarattı. Her ikisini de dolduracağını takdir etti. Ya Resul Allah ben de evde Hakk Teala'dan vücudumu cehennemi dolduracak kadar büyük yapmasını diledim.'

Hocası kendisine şunları söyledi: "Bu arzun inşallah yerine gelir. Fakat vasiyet et ki, vefatından sonra kabrini kolay bulunacak bir yere yapmasınlar. Virane bir yere defnetsinler. Kimse bilmesin. Ancak, nasibi olanlar gelip bulsun, dua etsinler. Allah-u Teala, seni tasarruf sahibi kılsın. Senin kabrine gelip 1 kere Fatiha Suresi okuyan müminlerin bedeni cehennem ateşinde yanmasın. Seni vesile ederek yapılan dualar makbul olsun. Senden kimse eve boş dönmesin, bu hal kıyamete kadar böylece sürsün"

Mehmet Emin Tokadi Hazretleri'nin 1745 yılında göğsünde ve sırtında önce sivilce olarak çıkan, daha sonra çıban halini alan sirpençe çıbanın verdiği rahatsızlık neticesinde İstanbul'da vefat etti. 

Yorum Yaz