maritbet girişmaritbet
Eminönü-Alibeyköy hattında elektrik direği olmayacak

Eminönü-Alibeyköy hattında elektrik direği olmayacak

Alstom’un Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, Eminönü-Alibeyköy arasında inşa edilen 10.1 kilometrelik tramvay hattı hakkında bilgi verdi.

Çitak, “Tramvayın enerjisi iki ray arasında bulunan raydan gelecek. Yani herhangi bir elektrik direği dikilmeyecek. Enerji sadece tramvayın geçtiği yerin altında olacak. Böylece yaya ve araç trafiği akışı devam edecek” dedi.

RAYLI sistemler sektöründe araçlar, sinyal sistemi, servis, bakım ve anahtar teslim projeler alanında dünya çapında faaliyet gösteren Alstom, Eminönü-Alibeyköy hattındaki 10.1 kilometrelik 14 istasyonulu tramvay hattında ilk denemelerini yaptı. Söz konusu hattın yerden beslemeli enerji sistemi ile çalıştığına dikkat çeken Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, “Eminönü-Alibeyköy hattı Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir sistemle inşa ediliyor. Buradaki tramvay hattının enerjisi için elektrik direkleri döşenmiyor. Tramvay tren raylarının ortasından bulunan besleyici raydan enerjisini alacak. Kullanılan teknoloji sayesinde sadece tramvayın geçtiği anda tramvayın altında kalan kısımda elektrik olacak. Böylece diğer bölümlerden araç ya da yaya geçişi olduğu zamanlarda elektrik akımı olmayacak. Diğer bir güzel tarafı ise elektrik için tepede kablo olmayacak ve elektrik direkleri dikilmeyecek. Sistem daha az yer kaplandığı için kamulaştırma oranı azalacak. Ayrıca tarihi doku bozulmadan tramvayların geçişi sağlanmış olacak. Kullanılan sistem ile raylar yollar eşit seviyede olacak” diye konuştu.

TRAMVAY YERLİ OLACAK

Şu anda bu sistemi Fransa, Dubai, Ekvator, Katar ve Avustralya gibi ülkeler bulunduğunu kaydeden Arban Çitak, şunları söyledi: “Eminönü-Alibeyköy hattı 153 milyon Euro'ya ihale edildi. Bu bedel tüm hizmeti kapsıyor. Ancak bu sistemde dünyada ilk kez araçları Alstom vermeyecek. Tramvayları yerli bir tedarikçi sağlayacak.”

ÇALIŞMALARA DEVAM

Alstom'un Türkiye'deki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Çitak, “Türkiye, Alstom için çok önemli bir ülke, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye'nin kuzeyindeki ülkeler de Türkiye'den yönetiliyor. Şu ana kadar Türkiye'de birçok yerde hizmet verdik. Bazılarında ise çalışmalarımız sürüyor. Olimpiyatköy metro hattında 80 metro aracı, Sultanahmet'teki tramvay hattında 37 tramvay, Levent hattında 32 metromuz çalışıyor. Ankara-İstanbul arasında hizmet veren hızlı trenlerin bakımını biz yapıyoruz. Eskişehir-Balıkesir arasındaki ana hattın sinyalizasyon çalışmalarını biz yapıyoruz. Kayseri'de de benzer şekilde bir çalışmamız oldu” dedi.

ÇALIŞANLARI İHRAÇ EDİYORUZ

SON 3 yıldır sadece ulaşım sektörüne odaklandıklarının altını çizen Arban Çitak, “Türkiye'de dünyaya insan gücü ihraç ediyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile işbirliğimiz var. İstanbul'da yetişen 25 elemanımız dünyada çeşitli görevlerde çalışıyor. Türkiye'ye bilgi yatırımı da yapıyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE'DE CİDDİ POTANSİYEL VAR

TÜRKİYE'de şu anda 15 bin kilometre hat olduğunu söyleyen Arban Çitak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun 2 bin kilometresi hızlı tren hattı. Raylı sistemde toplam hedef ise 25 bin kilometreye ulaşmak. İstanbul'da ise çok ciddi potansiyel var. İstanbul'da tramvay dahil toplam hat uzunluğu 160 kilometre. İstanbul'un ihtiyacı ise 1000 kilometre. 2020 yılında ulaşılması beklenen uzunluk 400 kilometre. Bu yolda emin adımlarla çalışmalar sürüyor. 6 metro hattında eş zamanlı olarak çalışma devam ediyor. Türkiye çok ciddi bir potansiyele sahip. Bu potansiyelden dolayı Orta Doğu ve Afrika bölgesi Türkiye'ye 4 yıl önce bağlandı. Ayrıca İstanbul merkezi bir bölgede. Seyahat etmesi kolay. Bölge yaşanabilir ve cazip. Fransa'dan birine İstanbul'da çalışır mısın diye sorulunca itiraz etmeden kabul ediyor. Bunları çok önemli.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz