maritbet girişmaritbet
Elektrikte herhangi bir gizli zam söz konusu değil!

Elektrikte herhangi bir gizli zam söz konusu değil!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK), enerji bedellerinde gizli zammın olmadığı ve çıkan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (EPDK) yapılan yazılı açıklamada, enerji bedellerindeki artışlarla değerlendirildiğinde nihai fiyat artışının ortalama yüzde 6,8 olduğu kaydedildi.

Önceki dönemlerde dağıtım ve iletim gibi şebeke faaliyeti kapsamındaki bedellerin ayrı ayrı uygulandığı, 1 Ocak 2016'dan itibaren bu uygulamada düzenlemeye gidildiği ifade edilen açıklamada, bu çerçevede tüketicilerin eski dağıtım bedeli ile yeni dağıtım bedelini kıyaslamasının doğru olmadığı aktarıldı. Açıklamada, faturayı oluşturan maliyet kalemlerinin ve bedellerin hangi başlık altında yer aldığı hususunun ikincil mevzuat kapsamında düzenlenen ve tüketicinin faturasını etkilemeyen bir konu olduğu bildirildi.

Tüketicilerin, EPDK'nın resmi internet sitesinde yer alan "elektrik faturası" hesaplama modülünü kullanarak faturadaki okuma tarihleri ve tüketim miktarı bilgileriyle fatura tutarını hesaplayabileceklerinin belirtildiği açıklamada, söz konusu bedelin faturada yazan tutarla karşılaştırılabileceği hatırlatıldı.

HERHANGİ BİR ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL 

Tüketicilerin iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimin hesaplanmasının doğru olmadığı işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerin faturaları karşılaştırırken yanılgıya düştükleri temel bir sorun, iki ayrı faturadaki tüketim miktarı bilgisine bakmaksızın toplam fatura tutarlarını karşılaştırarak elektrik fiyatlarındaki değişimi hesaplamalarıdır. Örneğin bir önceki faturasının tutarı 100 TL olan bir tüketici sonraki faturada 300 TL gördüğünde elektrik fiyatlarının yüzde 200 arttığı gibi bir yanılgıya düşmektedir. Oysa, tüketim miktarındaki değişime bakmaksızın yapılacak bu analiz yanlış olacaktır. Doğrusu faturalardaki toplam tutarları önce tüketim miktarlarına bölmeli ve çıkan birim bedeller üzerinden analiz yapılmalıdır. Elektrikte herhangi bir gizli zam söz konusu değil."

Açıklamada, elektrik fiyatlarının artması sonrasında kesilen faturalardaki tüketim miktarının tamamının artmış bedeller üzerinden faturalandırıldığı, şirketlerin okumayı geciktirerek yüksek fiyattan fatura kestiği ve tüketici mağduriyeti oluşturduğu yönündeki bilginin doğru olmadığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca tüm hesaplamalar ve mukayeseler neticesinde faturaya itirazın devam etmesi halinde ilgili mevzuat gereğince öncelikle tedarikçilere, tatmin olunmaması halinde gerekli bilgi ve belgelerle EPDK'ya başvurulması gerektiğinin altı çizildi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 15 zam yapıldı!
  • 01.06.2022 11:31

Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 15 zam yapıldı!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife ...

Elektrikte kademeli tarife nasıl işliyor? İşte detayları!
  • 19.01.2022 10:11

Elektrikte kademeli tarife nasıl işliyor? İşte detayları!

Elektrikte yılbaşı itibarıyla geçilen kademeli tarifede, abonelerin elektrik tük ...

Aylık 137 TL elektrik faturası ödeyen artık 205 TL ödeyecek!
  • 03.01.2022 10:05

Aylık 137 TL elektrik faturası ödeyen artık 205 TL ödeyecek!

Bir süredir gündemde olan ve tüm vatandaşları ilgilendiren kademeli elektrik tar ...

Ekim ayında en az yüzde 20’lik elektrik zammı bekleniyor
  • 02.09.2021 11:24

Ekim ayında en az yüzde 20’lik elektrik zammı bekleniyor

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma internet sitesi encazip.com, fiyatların ned ...

Doğal gaz ve elektriğe neden zam yapıldı?
  • 13.07.2021 10:21

Doğal gaz ve elektriğe neden zam yapıldı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gaz konusunda f ...

Elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam yapıldı
  • 01.07.2021 09:15

Elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam yapıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olma ...