maritbet girişmaritbet
Elektrik faturanızı yüzde 30 oranında azaltmak mümkün!

Elektrik faturanızı yüzde 30 oranında azaltmak mümkün!

Vatandaşın bütçesindeki en önemli gider kalemleri arasında yer alan elektrik faturası cep yakıyor. İşte uzmanlardan faturaları azaltacak tavsiyeler...

“Aslında küçük birkaç adım elektrik faturanızı düşürebilir. Bunun için biz de çalışma yapıyoruz. Şirket olarak ‘elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak ne kadar bir tasarruf sağlanabilir' bunun üzerine özel bir çalışma yaptık.İnternet adresimize bir ‘tüketim hesaplama butonu koyduk. Söz konusu butona tıklayan tüketici evinde hangi alet ne kadar elektrik tüketiyor görebilir.”

Öylece dinliyorum, bu sözlerin sahibi CK Boğaziçi Elektrik'in Genel Müdürü Halit Bakal'ın. Aslında faturalar kabarsa cirosu, kârı artacak bir şirketin genel müdürü karşıma geçmiş elektriğe daha az bedel ödemenin yollarından bahsediyor. 

Bakal şu sözlerle açıklıyor bunun nedenini: “Ne yazık ki enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Enerjimizin verimli kullanımı için herkese sorumluluk düştüğünün farkındayız. Bu çerçevede bilinçli enerji tüketimi ve tasarruf alışkanlıklarının edinilmesi için bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Burada hedefimiz hem elektriğin doğru kullanımını sağlamak, hem de finans sektöründe olduğu gibi bizim sektörümüzde de bir ‘enerji okuryazarlığı' oluşturmak.”

Bakal'dan aldığım tüyoları ben de bu hafta size aktarıyorum. İşte elektrik faturalarınızı düşürmenin yolları:

* Evlerimizde toplam elektrik tüketimimizin büyük bir kısmını aydınlatma kalemi oluşturur. Evimizde kullandığımız akkor ve halojen ampulleri LED ampuller ile değiştirdiğimizde aydınlatma kaynaklı elektrik tüketimimizde yüzde 80'e varan oranlarda tasarruf sağlayabiliriz. 

* Kullandığımız beyaz eşyalarımızı seçerken A+, A++ ve A+++ ürünleri tercih etmek, uzun vadede elektrik faturalarına olumlu olarak yansıyacaktır. Ayrıca çamaşır ve bulaşık makinelerimizi kullanırken yıkayacağımız eşyaların özelliğine uygun programları seçmek, buzdolabımızı ısı kaynaklarından ve doğrudan güneş ışığı alan yerlerden uzağa yerleştirme elektrik faturalarımızın düşmesini sağlayacaktır. Örneğin; derin donduruculu bir buzdolabının günün 24 saati çalıştığı düşünüldüğüne aylık tüketiminin yaklaşık 28 TL olduğu görülüyor. Güneş olmayan noktada duvardan en az 10 cm uzaklıkta açık alana koyup, ürünleri önü açık şekilde yerleştirerek ayda yüzde 20 kadar tasarruf etmek mümkün.

FATURAYI % 25-30 İNDİRMEK MÜMKÜN

* Günde 4 saat çalışan bir klima ayda ortalama 134.4 kilovatsaat enerji harcıyor. Bu da vergiler dahil, bugünkü birim fiyatlarla 55.37 TL ediyor. Klimayı doğru kullanarak sadece bu kalemde 3'te 1 oranında tasarruf yapmak mümkün. Bunun için oda sıcaklığını sabitlemek, ısıtma ve soğutma yapılan odaya dışarıdan hava girmesini engellemek gerek. Sadece burada yapılacak adımlarla yaklaşık yüzde 30'luk bir tasarruf sağlamak mümkün.

* Klima, buzdolabı ve enerji tasarruflu ampuller ile aylık elektrik faturasını yüzde 25-30 oranlarında düşürmek mümkün. Hesaplamalarımız gösteriyor ki aylık 202 TL elektrik faturası ödeyen bir aile, elektrikli ev aletlerini doğru kullanarak yüzde 30 civarında bir tasarruf yapıp faturasını 143,37 TL'ye indirebilir.

* Elektrikli aletlerimizle olan işimiz bittiğinde, elektrikli aletlerin priz ile bağlantısını keserek elektrik tasarrufu edebilirsiniz.

* Binalarımızın dış cephelerine yaptıracağımız mantolama ile kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağlayabiliriz.  

GECE 22:00'DAN SONRA İŞ BAŞINA!

* Üç zamanlı tarifede, elektrik tüketiminizin büyük bir kısmını akşam 22.00'den sonra yaparak tasarruf edebilirsiniz. Özellikle çalışan aileler ve yüksek elektrik tüketimine sahip büyük işyerleri enerji tasarrufu için üç zamanlı elektrik tarifesi kullanımını tercih edebilir.

* Üç zamanlı elektrik tarifesinde tüketiciler elektrik tüketiminin en yoğun olduğu saatte en yüksek fiyattan, daha düşük olduğu saatlerde ise daha düşük birim fiyatlardan faturalandırılır.

* Ayrıca evinizde programlanabilir beyaz eşyalar varsa bu tarifeyi tercih ederek elektrik tüketim alışkanlıklarınızın büyük bir kısmını gece 22.00'den sonraya kaydırabilirsiniz.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik faturasını yükseltecek maliyetlere EPDK'den fren!
  • 29.03.2022 16:44

Elektrik faturasını yükseltecek maliyetlere EPDK'den fren!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kurul kararıyla elektrik üretim santral ...