maritbet girişmaritbet
Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlıyor!

Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlıyor!

Mersin Erdemli ilçesinde başlayacak çalışmalarla 21. dönem eserleri aranacak.

Bizans ve Roma dönemlerine ait nekropol, antik tiyatro, sarnıç ve su kemerlerinin bulunduğu Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Ayaş Mahallesi'ndeki Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde, 21. dönem kazı çalışmalarına 8 Eylül'de başlanacak.

İtalya'nın Roma La Sapienza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve kazı başkanı Prof. Dr. Annalisa Polosa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplam 45 kişinin kazıda görev yapacağını söyledi.

Kendinden önce kazı başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr Evgenia Egnini Schneider'in 10 yılını doldurması nedeniyle görevin kendisine verildiğini belirten Polasa, "2002 yılından bu yana Elaussia Sebaste Antik Kenti kazı çalışmalarında ekip üyesi olarak görev yaptım. Bölgeyi iyi tanıyorum ve  21. dönem kazısına başkanlık edecek olmanın mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Antik kentte bilimselliğin yanı sıra turizm yönünü de ele aldıklarını belirten Polosa, şöyle devam etti:

"Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde 20 yıldır kazı çalışması yapılıyor. Antik değer taşıyan kültürel varlıklar nedeniyle bölge adeta üstü açık bir arkeoloji müzesini andırıyor ve her taşının altından tarih fışkırıyor. Antik kentte yapılan kazı çalışmalarına şöyle bir bakıldığında ortaya, antik tiyatro, agora, bazilika, tapınak, Bizans sarayı, hamamlar, nekropoller ve 2 liman çıktı. Yapılacak kazılarda daha kıymetli eserler ortaya çıkacağına inanıyoruz. Bu dönemde Ayaş Mahallesi içerisinden Kızkalesi'ne kadar giden 5 kilometrelik antik Roma yolu çevresinin temizlenerek açılmasını sağlamaya çalışacağız. Bu yol açıldığında bölgeye artı bir değer katacak çünkü dünyada arkeolojik gezi yürüyüşü düzenleyen grupların listesine girecek. İnsanlar antik Roma yolunda gezi yürüyüşü yapmanın mutluluğunu yaşarken, bölgenin de ismi bir kez daha öne çıkacak."

Polosa, 21. dönem kazı çalışmalarının 20 Ekim'de tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlıyor!
  • 29.08.2015 13:25

Elaussia Sebaste Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başlıyor!

Mersin Erdemli ilçesinde başlayacak çalışmalarla 21. dönem eserleri aranacak. ...