maritbet girişmaritbet
Ekvator'dan Türk şirketlerine inşaat yatırımı için davet!

Ekvator'dan Türk şirketlerine inşaat yatırımı için davet!

ATO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında “Türkiye-Ekvator Yatırım Ticaret ve İşbirliği Toplantısı” düzenlendi.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) dış ticareti geliştirmeye yönelik olarak mercek altına aldığı ülkelere Ekvator da eklendi. ATO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığında düzenlediği toplantıya Ekvator'un Ankara Büyükelçisi Roberto Betancourt da katıldı ve Türk şirketlerini Ekvator'a yatırım yapmaya çağırdı. ATO Başkanı Baran, “Türk şirketlerimiz dünyanın aranan yatırımcıları arasına girdi, gurur duyuyoruz” dedi.

ATO, Güney Amerika ülkesi Ekvator ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla “Türkiye-Ekvator Yatırım Ticaret ve İşbirliği Toplantısı” düzenledi.

“TİCARET İÇİN TETKİK”

ATO Başkanı Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, ATO olarak dış ticaretin gelişimine çok önem verdiklerini, bu çerçevede ATO'da düzenledikleri toplantılarla ülkeleri mercek altına aldıklarını anlattı. Baran, “Dış ticaretimizi geliştirmek için önce ülkeyi tetkik ediyoruz. Ne alıp sattığımızı, daha neler alıp satabileceğimizi görebilmek için detaylı bir çalışma yapıyoruz” dedi. Baran, bu kapsamda çalışma yaptıkları ülkelere Ekvator'u da eklediklerini kaydetti.
 
Ekvator ile ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini vurgulayan Baran,  “Ülkemiz ile Ekvator arasında toplam ticaretimiz 100-150 milyon dolar seviyesinde ve Türkiye bu ticarette açık veren ülke konumunda. Halbuki her iki ülkenin de potansiyeli daha fazla. Sizleri yakından tanımak ve ticari ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz” dedi. Baran, Türkiye ile Ekvator arasındaki ticarette Ankara'nın payının da düşük olduğuna işaret etti. İki ülke arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü hatırlatan Baran, “Serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ticaretimizin artacağına inanıyorum” diye konuştu. Ankara ekonomisi ve ATO'nun çalışmaları hakkında da ayrıntılı bilgi veren Baran, şunları kaydetti:
 
“Ankara, Türkiye'nin en fazla ihracat yapan beşinci ili. Dış ticaret hacmi 17,3 milyar dolar seviyesinde. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere dünyanın hemen hemen bütün ülkelerine ihracat yapıyor. Ankara Ticaret Odası olarak, bir yandan üyelerimize yönelik hizmetlerimizi sürdürürken diğer yandan da Ankara'nın daha çok üreten, ihracat yapan bir şehir olması için çalışıyoruz.”

BÜYÜKELÇİ: “EKVATOR'A YATIRIM YAPIN”

Ekvator Tanıtım Filmi'nin ardından söz alan Ekvator Ankara Büyükelçisi Roberto Betancourt da Türkiye'nin ticareti geliştirme konusundaki tavrını takdir ettiklerini belirterek, “Fakat Türkiye'ye sadece muz satmak istemiyoruz. Türkiye'nin üretmediği başka mallar da satabiliriz. Avrupa'da ve Amerika'da çok beğenilen ton balığı, gül, kakao gibi ürünleri Türkiye'ye de satmak istiyoruz” dedi. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasına engel olan hususların ATO'nun katkıları ve iki ülke yetkililerinin yardımlarıyla aşılabileceğini belirten Büyükelçi Betancourt, “Türklerin hoşuna gidebilecek ürünleri çok iyi fiyatlarla Türkiye'ye satmak ve kendi endüstrimizin gelişmesi için gerekli ticari ürünleri satın almak istiyoruz” diye konuştu. 
 
Türk şirketlerini Ekvator'da inşaat ve altyapı yatırımları yapmaya davet eden Büyükelçi Betancourt, ülkenin güneyinde büyük bir Türk şirketinin liman yapımına başladığını belirterek, “Türkiye'nin teknolojisi ile Ekvator'un işbirliğinin çok büyük projeleri doğuracağına inanıyorum” dedi. Betancourt, Ekvator'un da Türkiye gibi stratejik bir coğrafi konumu olduğuna da dikkati çekti.
 
Ekvator Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Juan Francisco Navas ise Ekvator'un ekonomisi, ülkedeki yatırım ve işbirliği olanakları hakkında ATO üyelerine sunum yaptı. Ekvator'un küçük bir ülke olarak değil dünyanın önemli bölgelerine giriş olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Navas, “Latin Amerika'nın ortasında yer alan Ekvator, ticarete açılan bir kapı konumundadır” dedi. Yatırımları destekleyen kanunlar çıkardıklarını da anlatan Navas, toplantının sonunda ATO üyelerinin sorularını yanıtladı.
 
ATO ile Ekvator Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Ofisi'nin ortak organizasyonu ile gerçekleştirilen toplantıda, iki ülke arasındaki ticari işbirliği fırsatları ve yatırım olanakları değerlendirildi. Toplantıya, Ankara Ticaret Odası Meclis ve Komite üyeleri katıldı.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor
  • 12.03.2022 12:04

Ankara, dünyanın ilk "ekonomi ve iklim değişikliği" temalı fuarına hazırlanıyor

ATO Başkanı Gürsel Baran, "Türkiye'nin iklim değişikliği konusundaki düzenlemele ...

LG Electronics, Ankara'daki 12. mağazasını açtı
  • 21.10.2021 16:25

LG Electronics, Ankara'daki 12. mağazasını açtı

LG Electronics, Ankara’nın 12. LG Brandshop’unu Ankara Ticaret Odası (ATO) Başka ...

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!
  • 24.06.2021 16:36

ATO'dan konutta tek oranlı KDV uygulaması önerisi!

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Baran, yönetim kurulu üyeleriyle Hazine ...

Rize-Artvin Havalimanı'nın yüzde 80'i tamamlandı
  • 13.10.2020 09:53

Rize-Artvin Havalimanı'nın yüzde 80'i tamamlandı

Tamamlandığında Türkiye’nin deniz dolgusuna inşa edilecek 2’nci havalimanı olaca ...

Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nde son durum!
  • 05.10.2020 15:18

Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nde son durum!

Levent'te yapımına devam edilen Barbaros Hayrettin Paşa Camisi'nin son durumunu ...

Kırıkkale'deki bir alan riskli bölge ilan edildi
  • 11.07.2020 10:06

Kırıkkale'deki bir alan riskli bölge ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete yayınlanan karara göre, Kırıkkal ...