maritbet girişmaritbet
Ebru sanatçısı evine atölye kurdu!

Ebru sanatçısı evine atölye kurdu!

Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan Ebru sanatçısı Öznur Ateş, evine atölye kurdu.

Avustralya'da yetişen ilk Ebru sanatçısı olan Öznur Ateş'in (49) bundan sonra eserlerini evinden yapacağı atölyenin açılışını, bazı temaslar için Avustralya'da bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül ile Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı yaptı.

Sanatçı Ateş'in, Melbourne Meadow Heights semtinde bulunan evindeki açılışa iş adamları, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, davetliler ve gazeteciler katıldı.
Avustralya'da sergiler açan ve  çeşitli okullarda öğrencilere Ebru sanatı hakkında bilgiler veren Öznur Ateş, çalışmalarına başladığı ilk yıllarda zorluklar yaşadığını söyledi.

"Ebru sanatını sanal ortamda öğrendim"

Avustralya'da Ebru sanatı yapan hiç kimse olmadığını belirten Ateş, "Öyle olunca ben internetten birçok bilgiye ulaştım ve boya ezimine başladım, sanal ortamda başladım aslında. Ben, bir nevi kendi kendime öğrenmiş oldum birçok şeyi, deneye yanılarak, okuyarak, çok okuyarak öğrendim" dedi.

Sanatçı Ateş, sanal ortamda öğrendiği bilgileri 2008 yılındaki Türkiye ziyareti sırasında Ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ile hızlı bir kurs programına katılarak geliştirdiğini belirtti.

Barutçugil'in kendisine Avustralya'ya döndüğünde Ebru sanatını daha iyi öğrenebilmesi için talebe yetiştirmeye başlamasını önerdiğini ifade eden Ateş, "2008 senesinden beri bilfiil talebelerimle, kendi başıma yaptığım çalışmalarla birçok sergi açtım, bir kaç talebe yetiştirdim, bunlar benim gurur kaynağım. Sidney'de, Brisbane'de, Melbourne'da halen çalışmalarına devam ediyor arkadaşlarım" diye konuştu.

"Yabancılar Ebru sanatını büyülü olarak görüyor"

Katıldığı festivallerde yabancıların yoğun ilgisi ile karşılaştığını vurgulayan Ateş, şunları kaydetti:
"Yabancılar gerçekten çok büyülü bir olay olarak görüyorlar, sanatın dışında büyüsel yönüne bakıyorlar çünkü boyaları atıyorsunuz hiçbir şey yok gibi görünen tekneden kağıda transfer edildiğinde çok hoş resimler, figürler çıkıyor ortaya. Onun o anı paylaşması insanlarla, eğer görsel olarak teknede yapıyorsanız ve görüyorlarsa çok ilgi çekiyor."

Avustralya'da 2008 yılından bu yana Ebru sanatını temsil eden öğretmen kökenli Ateş, atölyeyi evine kurmasının avantajını şu sözlerle anlattı:
"Ebru sanatı öyle ki dışarıda yapamazsınız bu sanatı. Gecenin 2'sinde aklınıza bir şey gelir koşarsınız gelirsiniz hemen bir fırça atarsınız. Evle bitişik olması benim için ideal."

Ebru sanatını Avustralya'da hem Türklere hem de diğer uluslara tanıtmayı kendisine görev olarak gören Ateş, "Toplumlar sanatçıları ile var olurlar. Medeniyetler eğer sanatçılarına sahip çıkmazlarsa medeniyet olmaz, zaten batar. İnşallah Türk toplumu sahip çıkarsa buradaki çocuklarımız zemine daha iyi basacaklar ve benliklerini kültürlerini unutmayacaklar" diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ebru sanatçısı evine atölye kurdu!
  • 24.12.2014 09:46

Ebru sanatçısı evine atölye kurdu!

Avustralya’nın Melbourne kentinde yaşayan Ebru sanatçısı Öznur Ateş, evine atöly ...