maritbet girişmaritbet
Doğanın içinde bir yapı, yapının içinde bir doğa: Yeşil Kale!

Doğanın içinde bir yapı, yapının içinde bir doğa: Yeşil Kale!

Almanya Magdeburg kentinin Yeşil Kale'si (The Green Citadel) konumunun düz ve geometrik hatlarına aykırı olmasıyla göze çarpıyor.

Mimarlık mesleğindeki ustaların, Gaudi'den sonra en şahsına özgü buldukları mimarlardan biri Friedensreich Hundertwasser. Ünlü mimar; tasarımlarıyla, ancak rüyalarda görülebilen veya masallarda dinlenebilen yerleri gerçeğe dönüştürüyor. Kendisinden önce ortaya atılmamış, “pencere hakkı”, “ağaç kiracılar” gibi kavramları mimariye kazandırmasıyla da biliniyor. Binaların da organik ve yaşayan cisimler olduğunu, bu sebeple bunun vurgulanması gerektiğini savunan Avusturyalı usta, dizaynlarından en ünlüsüyle de anılıyor: Die Grüne Zitadelle veya The Green Citadel yani Yeşil Kale.

Almanya'nın Magdeburg kentinde yer alan bu binanın bir özelliği de, ünlü mimarın son çalışması olması. Bina yapımına başlandıktan 2 sene sonra tamamlanmış. Yapı, kendisinin ölümünden sonra, 2005'te bitiriliyor. Klasik mimari ile taban tabana zıt bina, hem mimarın kullanmayı çok sevdiği eğri çizgileri, hem de parlak pembe rengi dolayısıyla, başlangıçta çok eleştirilse de, zaman içinde ikonik yapılardan biri olarak kabul ediliyor.

Doğayla iç içe bir yaşam kompleksi

Burası, içinde yer alan farklı bölümlerle aslında bir yaşam kompleksi. Binada 55 daire, dükkan, kafe, restoran ve bir otel, kreş ve toplum tiyatrosu yer alıyor. Binanın çatılarında yer alan, üzeri altın toplu beyaz kubbeleri, her biri birbirinden farklı birer renk ve desen cümbüşü sunan sütunları ile benzeri görülemeyecek bir eser olarak öne çıkıyor.

Yazarın soyadı “Hundert=100, wasser=su” anlamına geliyor. Yer altındaki otoparkta, anaokulu çocuklarının ünlü mimarı onurlandırmak için yaptığı, soyadı ile aynı kelimeleri içeren mozaikler göze çarpıyor. Mimarın bir diğer ilkelerinden olan “ağaç yükümlülüğü” ise, yapıların doğayla iç içe olması gerektiğini savunan bir fikir. The Green Citadel de, kuş bakışı görüntüsüyle bir bina değil, bir park görüntüsü veriyor. Binanın tüm yukarı bakan yüzeyleri, yeşillik ve ağaçlarla kaplanmış. Avlusunda ağaçlar yetişiyor ve çatı katı tamamen çimenlik.

Şehrin siluetine aykırı dokunuş

2.Dünya Savaşından önce hareketli yaşamı ve sanatsal binalarıyla öne çıkan Magdeburg, savaşla beraber tamamen yıkıldıktan sonra, Sovyet stili binalarla kaplanmış. Yeşil Kale, Magdeburg kentinin düz ve geometrik hatlarına aykırı bir dokunuş katması için de tasarlanmış. Modern Magdeburg'un kilometre taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Günümüzde yemyeşil parkları ve su köprüleriyle de ünlü olan kentin tartışılmaz incisi, daima Die Grune Zitadelle.

Kale içinde gezinmek, hakkında bilgi edinmek ve burada zaman geçirmek isteyenler için, rehberli turlar düzenleniyor. Kafelerde oturup, alışveriş yaptıktan sonra kompleks içindeki tiyatroda da bir oyun seyretme olanağı mevcut.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğanın içinde bir yapı, yapının içinde bir doğa: Yeşil Kale!
  • 09.07.2018 16:42

Doğanın içinde bir yapı, yapının içinde bir doğa: Yeşil Kale!

Almanya Magdeburg kentinin Yeşil Kale'si (The Green Citadel) konumunun düz ve ge ...