maritbet girişmaritbet
Doğan Apartmanı'nda oturmak için Tarkan, Sezen Aksu ve Okan Bayülgen'den izin şart!

Doğan Apartmanı'nda oturmak için Tarkan, Sezen Aksu ve Okan Bayülgen'den izin şart!

İstanbul'daki Doğan Apartmanı'nda oturmak için 'para' yeterli değil. Binada yaşayanların da sizin taşınmanıza onay gerek. Yani Tarkan, Sezen Aksu ve Okan Bayülgen'den izin şart...

 

Birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Serdar-ı Ekrem Sokak'taki Doğan Apartmanı, İstanbul'da yaşayan özel isimlerin vazgeçemediği bir yapı... İstanbul'un ilk apartmanlarından olan Doğan Aparmanı, 19. Yüzyıl'ın sonlarında yapıldı. 90 ile 300 metrekare arasında büyüklüğe sahip 51 dairenin yer aldığı binadaki dairelerin fiyatı 600 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında. Yapı, ünlülerin apartmanı olarak da dikkat çekmekte. Okan Bayülgen, Şener Şen, Tarkan ve Sezen Aksu bu ünlü apartmanın sakinleri arasında. Bayülgen'in binada üç dairesi var. Birini kendi için, birini atölye yapmak için, diğerini ise annesinin oturması için aldı. Apartmanın manzarasına vurulan Sezen Aksu ise, daireyi stüdyo amaçlı kullandığı bilinen bir gerçek. 
 
RESSAMLAR VAR 
Kimler yok ki o apartmanda... Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyüboğlu ve Türkolog Robert Anhegger çifti, araştırmacı-yazar Rasih Nuri ve Bedia İleri, İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, ressamlar, edebiyatçılar. Bu liste uzayıp gidiyor. Apartmanda fotoğraf çekmek, artık kolay değil. Bina güvenlik kameralarıyla kontrol altında. Vardiyalı olarak çalışan toplam 3 güvenlik görevlisi mevcut. 
 
İSTANBUL'DA KALDI
Öğrenci, mimar, turist olmanız şart. Onlar da ancak 5 dakika avluyu sessizce dolaşma şansına sahip. Doğan Apartmanı'nın bahçe düzenini Victoria Short yapıyor. Bu bayan, 2003 yılında İngiltere Başkonsolosluğu'na düzenlenen El Kaide saldırısında hayatını kaybeden İngiltere Başkonsolosu Roger Short'un eşi. O korkunç saldırıdan sonra İstanbul'u terk etmeyen Short, Doğan Apartmanı'nın bahçesinin peyzajını üstlendi. Binaya taşınmak için paranızın olması yetmiyor. Apartman sakinlerinin de izni şart. 
 
FİLMLERE EVSAHİPLİĞİ YAPTI
Tünel Meydanı'ndan aşağıya inerken U biçimindeki mimarisi, sarı boyalı heybetli cephesiyle çevre binalar arasında hemen göze çarpan Doğan Apartmanı. İstiklal Caddesi'ne paralel olarak uzanan Serdar-ı Ekrem Sokağı'nda bulunan bu apartman sinemaseverlerin hiç yabancısı değil. "Eşkıya" filminin son sahnesi, "Muhsin Bey" filmi ve MFÖ'nün "Deli Deli Kulakları Küpeli" şarkısının klibi burada çekildi. Hümeyra'nın oynadığı Taç Perde reklamlarında da son hali gösterildi. 
 
BİRÇOK KEZ ADI DEĞİŞTİ
Bugün Doğan Apartmanı olan binayı ise 1890'larda Belçikalı Helbig ailesi inşa ettirdi. 1919'a kadar bina Helbig Apartmanı olarak kayıtlara geçti. Bu yapı döneminin seçkinleri; yabancılar, Levantenler, varsıl Yahudi ve Rumlar için kiralık konut olarak tasarlandı. 1919'da açık artırmayla Osmanlı uyruklu Mair de Botton'a satıldı. Adı da Botton Han olarak değiştirildi. Çok sayıda kiralık küçük dükkan ve işletmenin bulunduğu bina 1929'da borçlanma nedeniyle ipotek edildi ve Victoria Han oldu. 1942 yılına gelindiğinde ise bina Yapı Kredi Bankası'nın kurucusu Kazım Taşkent'in sahibi olduğu Doğan Sigorta'ya satıldı ve bugünkü adını aldı. 
 
HİÇBİRİ MİRAS OLMADI
Cumhuriyet döneminde tüm Pera'da görülen Sosyo- kültürel değişim, Doğan Apartmanını da etkiledi. Oturan isimlerden hiçbiri, daireleri miras olarak bırakmadı. 
 
HALE TAN/Takvim

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarkan, Mutlu Yuva Seferberliği için çağrı yaptı!
  • 23.02.2015 15:07

Tarkan, Mutlu Yuva Seferberliği için çağrı yaptı!

Seferihisar Belediyesi'nin sokak hayvanları için kuracağı yuvaya ilk destek Tark ...