maritbet girişmaritbet
Dev projenin yarısı tamamlandı

Dev projenin yarısı tamamlandı

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin Bursa'yı da içine alan bölümünde çalışmaların yüzde 46'sı tamamlandı

Türkiye'nin en önemli projelerinden Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin Bursa'yı da içine alan bölümünde çalışmaların yüzde 46'sı tamamlandı. 10 milyar dolarlık proje için günlük 4 milyon dolar harcanıyor.

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate düşürecek Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol Projesi üzerinde yer alan Selçukgazi, Orhangazi, Samanlı Tüneli ve Hersek Asma köprü şantiyesini incelemek üzere Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ile birlikte gezi düzenledi. Gezi öncesi Vali Karaloğlu, Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü ile bir araya gelerek çalışmalar hakkında brifing aldı. Karayolları Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü İsmail Kartal, projenin 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü kaydetti.

GÜNLÜK 4 MİLYON DOLAR HARCANIYOR

Toplam 10 milyar dolarlık projenin 50 ülkenin yıllık bütçesinden daha büyük olduğuna dikkat çeken Kartal, projeye günlük 4 milyon dolar harcandığının altını çizdi.

İsmail Kartal, birinci aşamada, Asma Köprü Güney Şantiyesindeki kuru havuzda kule keson temelleri inşa edildiğini anlatarak, şöyle dedi:
 "Nihai konumlarına yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalat çalışmaları tamamlandı. Bu yıl 8 Temmuz da asma köprü çelik kule blokları montajına başlandı. Montaj çalışmalarında deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaşıldı. Ayrıca Asma Köprü tabliye, ana kablo çelik imalat ve özel köprü elemanları imalat çalışmaları iş programına uygun olarak devam ediyor."

SAMANLI TÜNELİNDE KAZI ÇALIŞMALARI BİTTİ

Samanlı Tünelinde her iki tüpte de kazı çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Kartal, şöyle devam etti:
 "Tünel kemer betonu çalışmalarında yüzde 94 seviyesine ulaşıldı. Selçukgazi Tünelinde, iriş ve çıkış portallerindeki kazık imalatları tamamlanarak, tünel kazı çalışmalarına başlanıldı. 22 metre ilerleme sağlandı. Belkahve Tünelinde, giriş ve çıkış bölgesinde 4 aynada tünel kazı çalışmaları devam ediyor, toplamda 860 metre ilerleme sağlandı.

Kuzey ve Güney Yaklaşım Viyadüklerinde, 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü başlık kirişi seviyesinde tamamlandı. Bin 380 metre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğünde ise elevasyon ve tabliye montaj çalışmaları devam ediyor. Gebze-Bursa ve Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesiminde toplam 14 viyadükte çalışmalar hızla ilerliyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ve Kemalpaşa Ayrımı-İzmir Kesiminde toprak işleri, büyük ve küçük sanat yapıları imalat çalışmaları sürdürülüyor. Muhtelif kilometrelerde toprakarme çalışmaları devam ediyor."

BURSA AYAĞINDA HEDEF 2015

Tamamlanması için 7 yıllık süre hesaplanan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin, İzmitKörfez Geçişi Asma Köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa ayrımı- İzmir kesimindeki yapım çalışmalarının 2015 yılı sonu itibariyle tamamlanması hedeflendiğini söyleyen Kartal, "İzmir kısmında Selçukgazi Tüneli'nde yaşanabilecek zorluklar nedeniyle proje, 2016 yılına uzayabilir. Ancak 2016 yılının ilk 6 ayına kadar tamamının gerçekleşmesi hedefleniyor" dedi.

5.17 MİLYAR DOLAR HARCANDI

Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa Ayrımı - İzmir kesimlerinde bugün itibariyle yüzde 46 fiziksel gerçekleşme sağlandığını kaydeden Kartal, "Otoyolun tamamında ise yüzde 36 seviyesinde gerçekleşme sağlandı. Projeye, şirket tarafından 1.63 milyar dolar, idarece kamulaştırma çalışmalarına 1.41 milyar lira harcama yapılarak bugün itibari ile toplam 5.17 milyar lira harcama yapıldı" diye konuştu.

KAMU BÜTÇESİNDEN ALMADAN GÜNLÜK 8 MİLYON HARCANIYOR

Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, yolun merkezinde Bursa'nın bulunduğuna, Bursa'yı İstanbul ve İzmir'e bağladığına dikkat çekerek şunları söyledi:
 "Kamulaştırmada da herhangi bir sorun yok. Bu ülke, kamu bütçesinden almadan günlük 8 milyon lira harcıyor. Bu bizleri, son derece mutlu ediyor, bu büyük bir emek. Hiçbir sorun olmadan proje son sürat devam ediyor."

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İstanbul’da 200 bin konut yenileniyor"
  • 26.06.2020 09:13

"İstanbul’da 200 bin konut yenileniyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, binaların dönüşümünü aynı zamanda bir de ...

Osmangazi Köprüsü KOBİ'lerin de önünü açtı
  • 30.07.2016 11:12

Osmangazi Köprüsü KOBİ'lerin de önünü açtı

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi K ...

Osmangazi Köprüsü için geri sayım başladı
  • 16.06.2016 11:09

Osmangazi Köprüsü için geri sayım başladı

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi ...

İzmit Körfezi Köprüsü sona yaklaştı
  • 07.04.2016 13:56

İzmit Körfezi Köprüsü sona yaklaştı

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli bölümü olan İzmit Körfezi Kö ...

Körfez Geçiş Köprüsü'nün son hali görüntülendi
  • 31.03.2016 16:41

Körfez Geçiş Köprüsü'nün son hali görüntülendi

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4. asma köprüsü olan ve yapım çalışması de ...

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü göz kamaştırıyor
  • 18.11.2015 14:18

İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü göz kamaştırıyor

Dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü olma özelliğini taşı ...