maritbet girişmaritbet
Dedesinin kıyamadığı ambarı ahırın tepesine çıkardı

Dedesinin kıyamadığı ambarı ahırın tepesine çıkardı

Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Arif Safa Sarı, dedesinin gözü gibi baktığı 50 yıllık ambarı ahırın üzerine çıkardı.

Karadeniz'de ilginç bir dede torun olayı yaşandı. Ünye'nin Çatak Mahallesi'nde yaşayan 79 yaşındaki Ali Sarı babasından yadigar kalan ambarın yıkılmasına gönlü razı olmadı. Babasının 50 sene önce kendisine yaptığı ambarın olduğu yere torunu Arif Safa Sarı ev yapacağı söylemesi üzerine dede Ali Sarı ambarın yıkılmamasını ve babasından yadigar kaldığını torununa söyledi. Bunun üzerine Arif Safa Sarı aile bireylerini toplayarak ambarın yıkılmadan farklı bir yere taşınabileceğini herkese anlattı. 

Dedesine kıyamadı 

Dedesine kıyamayan Arif Safa Sarı ambarı ahır olarak kullandıkları yere çıkardı. Mahallelinin şaşkın bakışları arasında saniye saniye cep telefonlarına yansıyan görüntülerde titizlikle taşınan ambarı ahırın üstüne koyduran Arif Safa Sarı dedesinin gözü gibi baktığı ambarı bundan sonrada kendisinin gözü gibi bakacağını söyledi. 
Yaşananları anlatan torun Arif Safa Sarı, "Bu ambar 1970'li yıllarda dedemin babası tarafından dedem Ali Sarı'ya yapılmış. Bu ambarın yaklaşık 50 yıllık bir mazisi var. Bizim de yerimiz müsait olmadığı için ambarın bulunduğu yere ev yapma durumumuz söz konusu oldu. Ambarın durduğu olan eski yerde ev inşaatına başlayacağız. Tabii bu durumda ambarın yıkılacağını ve yerine ev yapılacağını duyan dedemin bu duruma çok üzüldüğünü duydum. Aile bireylerini bir araya toplayarak ambarın nereye taşınacağını konuştum. Önce sökerek tekrar yaparız diye düşündük. Sök çıkar işinden sonra ambarın eskisi gibi olacağını düşünmedik" dedi. 

Dedesi için vinç çağırdı 

Yaklaşık 6 tonluk ambarın taşınmasında vinç kullanıldığını söyleyen torun Arif Safa Sarı, "Ambarın sökülüp eskisi gibi olmayacağını düşündükten sonra vinç çağırdık. Çağırdığımız vinç operatörüne ambara hiç bir zarar vermeden nasıl taşıyabileceğini sordum. Oda ambarın taşınmasında sorun olmayacağını söyledi. Bizde böyle bir olaya kalkıştık" şeklinde konuştu. 

Taşınırken hayranla izledik 

Çatak Mahallesi Muhtarı Kahraman Bolamanlı, "Mahallemizde 50 senelik bir ambar olduğunu söyleyebiliriz. Bu ambarın ev sahibi Arif Safa Sarı'nın ev yapacağından dolayı ambarı ahırın tepesine koydular. Mahallemizde ilk defa bir vinç yardımıyla hele ki birde Karadeniz Bölgesi'nde hayranlıkla izlediğimiz bir olay yaşandı. Ambar vinç ile kaldırıldıktan sonra evin üzerinden geçti" diye konuştu. 

Doğduğu mahallesinde ilk defa böyle bir olayla karşılaşan komşu Harun Karacaoğlu, "O kadar yıldır mahallemdeyim ben böyle bir olayı ilk defa gördüm. Hayret ettim. O gün vinç geldi, düzenini kurdu ve ambarı eski yerinden aldı evin üstünden gelerek ahırın tepesine koydu. Burada hep ambarları usta söküp taktığı için böyle bir olayla ilk defa karşılaştım" ifadelerini kullandı. 

Çatak Mahallesi'nde yaşayan bazı vatandaşlar ise bu olayı gördükten sonra kendi ambarlarını da vinç ile taşıyacaklarını ifade ettiler. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz