maritbet girişmaritbet
Davutpaşa Camisi yeni yüzüne kavuştu!

Davutpaşa Camisi yeni yüzüne kavuştu!

Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanarak halkın hizmetine sunulan Davutpaşa Camisi yeni yüzüyle Kayhan Bölgesi’ne değer katacak.

Bursa'yı hak ettiği güzelliklere kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, kentin kalbindeki Hanlar Bölgesi'nin bir değerini daha gün yüzüne çıkardı. Bursa'ya değer katan hizmetlere imza atan Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesi, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından hizmete açıldı. Başkan Altepe, yeni yüzüyle Kayhan Bölgesi'ne değer katacak olan Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesi projesinin bölgeyi daha da kalkındıracağına işaret etti.

“Dünyaya örnek bir şehir”

Evliyalar şehri, tarih başkenti Bursa'da ecdat yadigarı eserlerin bir bir ayağa kaldırıldığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa, sahip olduğu güzellikleri ve günden güne artan değerleriyle dünyaya örnek oluyor. Bursa'nın merkezi, çarşı ve hanlar bölgesidir. Çarşı canlanırsa Bursa da canlanır” dedi.

Çarşıyı yıllardır güçlendirdiklerini ve çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Altepe, “Çarşı, Bursa'nın kalbi, nabzının attığı yer. Büyükşehir Belediyesi olarak çarşıya yatırımlarımız devam edecek. Bursa'da bir tarihi eser daha ayağa kalktı. Davutpaşa Camii ve çevre düzenlemesiyle artık bölgenin kalitesi daha da artacak, Kayhan esnafının yüzü ise daha çok gülecek” şeklinde konuştu.

Başkan Altepe, Bursa'nın güzelliklerinin kentin ziyaretçilerini artırdığına da işaret ederek, “Bursa, artık UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Biz dünya şehri, tarih başkentiyiz. Bursa'ya hizmet etmek de bizler için onurdur” dedi.

Tarihi değer özgün kimliğine kavuştu 

Başkan Altepe, Davutpaşa Camii ve Hanı'nın tarihi hakkında da bilgiler vererek, “Bugün Batpazarı olarak anılan çarşının asıl ismi ‘Bayat Pazarı'dır ve bazı kaynaklarca ‘Tahtakale Çarşısı' olarak da anılır. Eskişehir Hanı'nın da içinde olduğu alan ile birlikte Demirciler Çarşısı'nın yer aldığı bölge, Davut Paşa Hanı'nın kapsadığı alandır. Orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştır. Hanın ortasında bir mescidin olduğu ve burada yer alan mescidin ise hana ait mescid olduğu ifade edilir. Han ve mescid, 1517 yılında II. Bayazid'ın Veziri Davut Paşa tarafından yaptırılmış olup mescide gelir temini amacıyla da Tahtakale Hanı yaptırılmıştır” diye konuştu.

Zaman içerisinde harap duruma düşen mescidin, 1760 yılında onartılarak minber koydurulduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Vakıflar mülkiyetindeki yapı Batpazarı düzenlemesi çerçevesinde minaresi başta olmak üzere restorasyon kapsamında özgün hali ortaya çıkartılmış, eklentiler ise yıkılmıştır. Yine çalışmalar çerçevesinde Davut Paşa Hanı'na ait olan kemerler kamulaştırılmış ve restore edilerek işlev verilmiştir. Davutpaşa Camii restorasyonu ve çevre düzenlemesi ile bölgenin kalitesi daha da artacak” dedi.

Başkan Altepe, cami doğu duvarının statik açıdan kötü durumda olduğu için yıkılıp statik projesine uygun olarak yeniden yapıldığını, minarenin yeniden tasarlanarak projesine uygun olarak inşa edildiğini, cami çatısının yeniden yapıldığını, cami iç ve dış ince imalat ve tefrişlerinin yapıldığını ve çevre düzenleme işleri kapsamında ise zeminin traverten kaplaması, çevre aydınlatma işleri ve abdesthane gibi yapıların bölgeye kazandırıldığını anlattı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak
  • 23.06.2021 16:53

Restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olacak

Bursa'da restore edilen 2 asırlık bina gençlik merkezi olarak hizmet verecek. ...

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı
  • 24.04.2021 13:56

Bursa Hanlar bölgesi için acele kamulaştırma kararı

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için verilen Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı acele k ...