maritbet girişmaritbet
Çukurca'nın tarihi kale evleri restore ediliyor

Çukurca'nın tarihi kale evleri restore ediliyor

Çukurca Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan tarihi kale evlerini turizme kazandırmak için restore edecek.

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Çukurca Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan tarihi kale evlerinin turizme kazandırılması ve yeni bir yaşam alanı oluşturulması için proje çalışması başlattı.

Geçen yıl İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından birinci derece sit alanı olarak tescillenen ve sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olma özelliğini taşıyan kale evleri restore edilecek ve bu evlerde kafe, restoran, sosyal donatı alanları ve butik oteller gibi yeni yaşam alanları oluşturulacak.

Çukurca Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Temel Ayca yaptığı açıklamada, yaklaşık 400 yıllık tarihi geçmişe sahip kale evleri bölgesinde 21 yapının bulunduğunu söyledi.

Proje çalışmasının ardından bu yapıların aslına uygun olarak restore edileceğini belirten Ayca, "Kaymakamlık ve belediye binalarımızı da bu evlere taşıyacağız, yeni müze ve kütüphane oluşturacağız. Hem tarihi kale evleri kullanılabilir hale gelecek hem de ilçenin eksikleri giderilecek." dedi.

Ayca, kale evlerinin Anadolu'da kat mülkiyeti verilmiş ilk yerler arasında bulunduğu aktararak, şunları kaydetti:
"Çukurca kale evleri 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edildi. Afet bölgesi ilan edildikten sonra insanlar burayı yavaş yavaş boşaltmış. En son 1998 yılında tamamen terk edilmiş. Biz burada bahar aylarıyla beraber restorasyon çalışmasına başlamayı düşünüyoruz. Bir yıl sonra da evlerin bir kısımını yaşanabilir hale getirmek istiyoruz. Projenin ilerleyen aşamalarında diğer ilgili kurumlarla da iletişime geçerek birlikte çalışma gerçekleştireceğiz."

Ayca ayrıca kale evlerini tarihi dokusuna uygun bir biçimde restore ederek, turizme kazandırmak istediklerini de sözlerine ekledi.
 
 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çukurca'nın tarihi kale evleri restore ediliyor
  • 05.12.2017 16:39

Çukurca'nın tarihi kale evleri restore ediliyor

Çukurca Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan tarihi kale evlerini turizm ...