maritbet girişmaritbet
Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor!

Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor!

Malatya’da kurulan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali’nde günlük 2.2 MW’lık elektrik üretiliyor.

Malatya'da kurulan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali'nde günlük 2.2 MW'lık elektrik üretiliyor. Zararlı gazların bertaraf edildiği santralde üretilen elektrik, 10 bin hanede yaşayan 50 bin kişinin elektrik ihtiyacına eşdeğer miktarda.

2014 yılı başlarında kurularak üretime başlanan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali'nde üretilen elektrik miktarı 2.2 MW'a çıkarılırken, bu miktar 10 bin hane de yaşayan 50 bin kişinin elektrik ihtiyacına eşdeğer miktarda.

Çöp alanından 50 bin kişinin elektriği üretiliyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan alınan 528 dönümlük alana AB standartlarında yeni Katı Atık ve Bertaraf Tesisi'nin kurulmasının ardından, eski çöp alanında Türkiye genelinde en çevreci ve geri dönüşüm projesi hayata geçirildi.

Eski Katı Atık Sahası'nın rehabilite edilmesi ve sahadan oluşan metan gazından enerji elde edilmesi projesi kapsamında 2013 yılında çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi, yap işlet modeliyle Belediye bütçesinden para harcamadan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali kurdu.

2014 yılının Ocak ayında tek bir elektrik üretim motoru ile üretime başlayarak günde 1.2 MW elektrik üretmeye başlandı. Metan gazının tahminlerin üzerinde çıkması üzerine daha sonra ikinci bir elektrik üretim motoru daha monte edilerek üretime geçirildi. Toplamda 2.4 MW'lık bir kapasiteye sahip olan motorlarda günlük 2.1 ile 2.3 MW arasında elektrik enerjisi elde edilmekte. Burada üretilen elektrik enerjisinin yanı sıra hava kirliliğine sebebiyet veren zararlı gazların emisyon miktarları da atmosferde bulunan oranların çok çok altında bulunuyor.

Üretilen Elektrik FEDAŞ'a satılıyor

Yap işlet modeliyle kurulan santralde üretilen elektrik, bölgede yetkili olan Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ)'a satılıyor. FEDAŞ ile yüklenici firma arasında imzalanan Lisanssız Elektrik Üreticileri için Sistem Bağlantı Anlaşması ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da belirtilen fiyat üzerinden yapılan satışta; Büyükşehir Belediyesi kira ücretinin haricinde ciro üzerinden de kar payı alıyor. Düzenlemede, çöp alanında üretilen elektrik enerjisi, ‘yeşil enerji' olarak adlandırıldığı için, normal elektrik enerjisi fiyatından daha yüksek ücret alınıyor.

Zararlı gazların doğaya yayılması önleniyor

10 bin hane veya 50 bin kişinin enerji ihtiyacına eşdeğer miktarda üretilen elektrik enerjisinin yanı sıra, Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali çevreci yönüyle de büyük önem taşıyor. Kurulan santral sayesinde çöp alanında oluşan gazların atmosfere yayılması yerine, toplanıp çeşitli metotlar ile kullanılabilir duruma getirilerek, depo gazının sera etkisine olan katkısı azaltılıp, ekonomik bir değer olarak kullanılması sağlanıyor.

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çöpten üretilecek elektrik enerjisi yaygınlaştırılacak
  • 03.07.2018 15:40

Çöpten üretilecek elektrik enerjisi yaygınlaştırılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, katı atık düzenli depola ...

Elazığ'da çöpten 10 bin eve elektrik çıkıyor!
  • 17.04.2017 11:21

Elazığ'da çöpten 10 bin eve elektrik çıkıyor!

Elazığ Belediyesi, günlük 400 ton çöpten elektrik üreterek 10 bin haneye yetecek ...

Evsel atıklar ile 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak
  • 28.12.2016 12:52

Evsel atıklar ile 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak

Akdeniz Bölgesi’nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri olan Enerji ...

Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor!
  • 31.03.2015 15:00

Çöpten 10 bin haneye elektrik üretiliyor!

Malatya’da kurulan Çöp Gaz Elektrik Üretim Santrali’nde günlük 2.2 MW’lık elektr ...

Bu ülkede çöpten enerji elde ediliyor! 1 milyon ev…
  • 10.09.2014 14:25

Bu ülkede çöpten enerji elde ediliyor! 1 milyon ev…

İsveç'te çöpten elde edilen enerji ile 1 milyona yakın evin ısıtılması sağlanırk ...

Bursa'da 47 bin evin elektriği çöpten sağlanacak!
  • 12.05.2013 07:57

Bursa'da 47 bin evin elektriği çöpten sağlanacak!

Bursa’da 47 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak Hamitler Katı Atık Depolam ...