maritbet girişmaritbet
Coca Cola'dan Filistin’e bir fabrika daha!

Coca Cola'dan Filistin’e bir fabrika daha!

İşsizlik oranının yüzde 45’ler seviyesinde gerçekleştiği Filistin’de en büyük üçüncü işveren olan Coca Cola dördüncü fabrikasını Gazze’de açıyor.

20 milyon dolara mal olan fabrika ekim ayında üretime geçecek.

Filistin işsizlik oranının yüzde 45'lerde seyrettiği uluslararası yatırımın yok denecek kadar az olduğu duvarlar arasına sıkışıp kalmış bir ülke. Özellikle kadın işsizliği yüzde 53'leri buluyor, 4.6 milyon kişinin yaşadığı ülkede kişi başına milli gelir ise yalnızca 2 bin 578 dolar. Ülkeye gelen her yatırım değerli. Coca Cola Filistin'e 3 fabrikaya sahip. Şimdi dördüncüsünü açmak için gün sayıyor. 20 milyon dolar yatırımla bu kez Gazze'ye yani çatışmaların tam ortasına yeni fabrikayı açacak uluslararası şirket. Gazze'de fabrika yatırımı riskli görünse de Filistin'de Coca Cola şişeleme ve dağıtımını yapan National Beverage Company'nin (NBC) Genel Müdürü İmad Hindi “Coca Cola Filistin'e yatırım yapan ilk ve en büyük global şirket olmanın yanı sıra, başka yatırımlar için de kapıları açan özelliğe sahip. Gazze'de de aynı şey yaşanacak” diye konuştu.

Coca Cola'nın davetlisi olarak Ramallah Coca Cola fabrikasını ziyaret ettik ve Gazze'deki yeni fabrika yatırımının ayrıntılarını konuştuk. Filistinli Genel Müdür Hindi yeni fabrikada üretimin ekimde başlayacaklarını söyledi. Şu anda 500 olan çalışan sayısının da yeni yatırımla 800'e çıkacağını vurgulayan Hindi 47 kişilik ekip ile başladıkları yolculukta şu anda dolaylı olarak 8 bin kişiye yakın kişiye istihdam sağlar duruma geldiklerini belirtti.

BEŞİNCİ BÜYÜK YATIRIMCI

Coca Cola, Filistin'de şu anda Ramallah, Tulkarim ve Jericho şehirlerinde olmak üzere 3 fabrikada üretim yapıyor. Yeni fabrikanın inşaatına 2014'ün başından bu yana devam eden Coca Cola, ülkeye NBC ile birlikte 1998'de adım atmış. Hindi'nin verdiği bilgiye göre Filistin'deki en büyük üçüncü işveren olan Coca Cola beşinci en büyük yatırımcı. Filistin'de Coca Cola'nın gazlı içecek pazarındaki payı yüzde 86. Bu oran tüm Ortadoğu Bölgesi'nde en yüksek pazar payı. Hindi, şöyle konuştu: 

“NBC olarak biz Filistin'deki rolümüzü sadece istihdam ve yatırımla sınırlı görmüyoruz. Edindiğimiz global bilgi birikimimizi diğer Filistinli şirketlerle de paylaşarak onlara destek oluyoruz. Özellikle satış ve pazarlama konusundaki deneyimlerimizi, küçük ölçekli Filistinli şirketleri desteklemek için kullanıyoruz.”

Kadınlara büyük destek

Bölgenin ilk kanser merkezine de destek veren Coca Cola, ayrıca kendi işini kurmak isteyen kadınlar için de proje gerçekleştiriyor. Hindi, şu bilgileri verdi: “Gazze'de kadınlara yönelik proje başlayacağız. Kendi girişimlerini hayata geçirmek isteyen kadınlara fon toplamaya yönelik bir projeye bu. Pilot olarak 50 kadınla başlayacağız. Pilottan sonra aşama aşama hayata geçireceğiz bu programı.” Coca Cola, ayrıca 2018'e kadar tüm elektrik tüketiminin yarısını güneş enerjisinden sağlamak için de çalışmalar yapıyor. Ayrıca suların arıtılması ve çevredeki köylere su sağlayacak sistem üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Futbolcu genç kadınlara yardım

Coca Cola Filistin'de sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda 20 bine yakın çocuğa okulda bilgisayara erişiminden okul malzemelerine teknoloji laboratuvarlarından fiziksel aktivitelere kadar önemli desteklerde bulunuyor. Gerçekleştirdikleri destekleriden birinin de Türkiye'ye eğitim için gönderdikleri Filistinli üniversite öğrencileri olduğunu anlatan İmad Hindi, “Coca Cola Vakfı ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle her yıl seçtiğimiz öğrencileri 1 yıl için Bilkent Üniversitesi'ne gönderiyoruz. Devlet hastaneleri içinde çocuklar için çocuk kütüphanesi yapıyoruz. Fiziksel aktivite odaklandığımız aktivitelerden biri. NBC'nin 2006'da kuruluşuna yardımcı olduğu Filistin kadın futbol takımı, bölge turnuvasında ikinci olma başarısına imza attı. NBC, okul sonrası futbol programları sağlayan sivil toplum kuruluşu PACES ile işbirliği yaparak ve 10 bin erkek ve kız öğrenciye ulaştı. Sponsoır olduğumuz kadın voleybol kulübü şampiyon oldu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Coca Cola'dan Filistin’e bir fabrika daha!
  • 20.06.2015 17:12

Coca Cola'dan Filistin’e bir fabrika daha!

İşsizlik oranının yüzde 45’ler seviyesinde gerçekleştiği Filistin’de en büyük üç ...

Harran’a 3 milyar litrelik can suyu
  • 14.06.2015 17:40

Harran’a 3 milyar litrelik can suyu

Coca-Cola, Harran Ovası Gece Sulama Projesi'yle 3 milyar litrelik suyu kurtarmay ...

Coca Cola İspanya'da 4 fabrikasını kapatıyor
  • 23.01.2014 16:12

Coca Cola İspanya'da 4 fabrikasını kapatıyor

Coca Cola İberian Partners'ın 4 fabrikasını kapatacağı ve 750 işçisini çıkaracağ ...

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Türkiye İtibar Endeksi 2012'de ilk 10'da yer alıyor!
  • 01.05.2013 09:09

Ağaoğlu Şirketler Grubu, Türkiye İtibar Endeksi 2012'de ilk 10'da yer alıyor!

İtibar Endeksi 2012 sonuçlarına göre Koç, Sabancı ve Ülker ilk üç sırayı paylaşı ...

Ağaoğlu İnşaat, üniversite öğrencilerinin en çok çalışmak istediği firmalar arasında yer alıyor!
  • 30.09.2012 14:43

Ağaoğlu İnşaat, üniversite öğrencilerinin en çok çalışmak istediği firmalar arasında yer alıyor!

Araştırma şirketi TNS, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir ve Bursa'da bul ...