maritbet girişmaritbet
Çin’den gelen mermerler mezarlık sektörüne girdi!

Çin’den gelen mermerler mezarlık sektörüne girdi!

Ucuz olduğu için kamu kurumlarından özel iş yerlerine kadar pek çok binada kullanılan Çin malı granitler mezarlıklara kadar girdi

 

Ucuz olduğu için kamu kurumlarından özel iş yerlerine kadar pek çok binada kullanılan Çin malı granitler mezarlıklara kadar girdi. Demonte halde ithal edilen mezarlar doğaltaş sektöründen büyük tepki aldı.

Çin'den ithal edilen granitlerin mezar taşı imalatında kullanılmasının ardından, mezarlar demonte halde veya mezar başlarının çerçeveli olarak ithal edilmeye başlandı. Sektör temsilcileri şaşkınlığını gizleyemezken “İthal granitte gelinen son nokta” yorumunu yaptı. Türkiye'deki mezar ustaları bu granitleri başlangıçta hammadde olarak kullansa da Çinliler pazarı keşfetti ve mezarları hazır satmaya başladı. İnternette Çin menşeli veya yurtiçi ithalatçı konumundaki pek çok firmanın satışını yaptığı “Çin işi mezarlar” Türkiyeli maden ve doğaltaş ihracatçıları başta olmak üzere sektörün büyük tepkisini çekti.

Şimdilik yüzde 5'lerde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık ortalama 350 bin dolayında ölümün gerçekleştiği Türkiye'de mezar için kullanılan mermer ve granit miktarı konusunda herhangi bir somut veri bulunamazken, sektör temsilcileri ithal mezar kullanımının yüzde 5'lerde seyrettiğinde birleşti. Ancak bu rakamın sürekli olarak yükseliş göstermesinden endişe duyduklarını da dile getirdiler. Öte yandan yurtiçinde imal edilen mezarların yarıya yakınında ithal malzeme kullanıldığı biliniyor. Granit mezarların fiyatları çoğunlukla 4 bin TL ile bin 500 TL arasında değişirken, mermer mezarlarda 500 TL'ye kadar fiyatlar ortaya çıksa da 7 bin TL dolayında mermer mezar da imal ediliyor.

İthalat kalemi oldu

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aslan Erdinç, ithal granitle mezar yapımından sonra mezarların da tümden ithal edildiğini belirtti. Dış ülkelerin kültürleri gereği graniti tercih ettiğini, ancak Türkiye gibi ülkelerde inançsal olarak saflığı ve temizliği temsil eden beyaz mermerin kullanıldığını anlatan Erdinç, “Türkiye'de de üretim yapan atölyeler var. Mezar baş taşları da ithalat kalemleri arasına çoktan girdi” diye konuştu. Kamu kurumlarının bile ucuz olması nedeniyle ithal graniti tercih etmesinin kendilerini üzdüğüne işaret eden Erdinç, “Biz bunlarla uğraşırken mezarların bile ithal edilmesi gelinen son noktadır. Bu çok elim bir durum” değerlendirmesini yaptı. Erdinç ayrıca, mermer mezarların daha ucuz olduğunu sözlerine ekledi.

KALİTESİZ ÜRÜN

İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Nuri Kuntel ise gelen malzemelerin çok kalitesiz olduğunu savundu, “Hem ülkenin dövizi elden gidiyor, hem de içerdeki üreticinin motivasyonu bozuluyor. Biz defalarca bunu söyledik ancak göz ardı edildi. Biz bu konuda çok dertliyiz. Ancak bu işin mezar taşı boyutuna varması beni açıkçası çok şaşırttı. Çok kalitesiz malzemenin mezarlığa bile girmiş olması oturup çok ciddi düşünmemizi gerektiriyor. Dünya mermer rezervlerinin yüzde 40'ını elinde bulunduran Türkiye'de alanı ne olursa olsun kendi mermerimizi kullanmalıyız” dedi.

Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin’den gelen mermerler mezarlık sektörüne girdi!
  • 17.09.2012 07:02

Çin’den gelen mermerler mezarlık sektörüne girdi!

Ucuz olduğu için kamu kurumlarından özel iş yerlerine kadar pek çok binada kulla ...