maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan TMMOB ayarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan TMMOB ayarı!

Bakanlık, TMMOB'la ilgili aldığı yeni kararları açıkladı. Buna göre TMMOB'ta idari ve mali denetim yapılabilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TMMOB ile ilgili aldığı yeni kararları açıkladı. Bu doğrultuda bakanlıki TMMOB'ta idari ve mali denetim yapabilecek. Ayrıca TMMOB, yurtdışında gerçekleşen bir fuar için izin alacak. İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın o sert açıklaması;

TMMOB'a bağlı bazı meslek odalarının idari ve mali denetimlerine ilişkin usul ve esasların düzenlendiği “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve İlgili Odalar Üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İdari ve Mali Denetim Yapılmasına Dair Tebliğ” 24.12.2014 tarih ve 29215 sayılı Resmi Gazetede Bakanlığımızca yayımlanmış bulunmaktadır.

Tebliğde yer alan hususlarla ilgili olarak, bir kısım meslek odası yöneticilerinin kamuoyunu yanıltıcı ve kişilik haklarını ihlal edici nitelikte beyanatlarda bulundukları müşahede edilmiştir.

Bilindiği Üzere;

Kamu kurumları, kanunlarla verilmiş olan görev ve sorumlulukları etkin ve tarafsız bir şekilde yerine getirilebilmek için yönetmelik, tebliğ gibi ikincil mevzuat düzenlemeleri yayımlamaktadır.

Bu Çerçevede,

Bakanlığımıza, 6235 sayılı Kanun'un

“ Ek Madde 1 – (Ek: 19/4/1983 - KHK - 66/12 md.)
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini veya Odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak, Bayındırlık Bakanlığından izin alınmasına bağlıdır. Bu izin verilmeden önce, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile toplantı ve kongrenin konusuna göre diğer ilgili Bakanlıkların görüşleri de alınabilir.”
“ Ek Madde 3 – (Ek: 19/4/1983 - KHK - 66/12 md.)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği üzerinde, Bayındırlık Bakanlığınca; ihtisas dallarına göre odalar üzerinde ise, ilgili bakanlıklarca idari ve mali denetim yapılır. İlgili Bakanlıklar; Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile tesbit edilir.”
“ Ek Madde 4 – (Ek: 19/4/1983 - KHK - 66/12 md.)

(Değişik birinci fıkra: 18/6/1997 - 4276/8 md.) Amaçları dışında faaliyet gösteren birlik ve odaların sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır.

Görevlerine son verilen organların yerine en geç bir ay içerisinde yenileri seçilir. Yeni seçilenler eskilerin süresini tamamlarlar.

İlgili Bakanlıkların bu Kanun Hükmünde Kararname uyarınca birlik ve oda organlarının karar ve işlemleri hakkındaki tasarruflarına, birliğin ve odaların görevli organları tarafından uyulması zorunludur.”
 
Maddelerinde yer alan hükümler ile verilen görevler kapsamında bahse konu düzenleme yayımlanmıştır.
Yukarıda belirtilen Ek Madde 3'e istinaden,  18/11/2013 tarihli ve 2013/5660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 11 meslek odasının idari ve mali denetim sorumluluğu Bakanlığımıza verilmiştir. Bu çerçevede, Bakanlığımız kendisine yasalarla verilen görev ve sorumluluğu yerine getirebilmek için ikincil mevzuat düzenlemesi yaparak “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve İlgili Odalar Üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca İdari ve Mali Denetim Yapılmasına Dair Tebliğ” tebliğini yayımlamıştır. Söz konusu tebliğ ile Bakanlık görev ve sorumluluğunu yerine getirebilmek için iş süreçlerini ve iş süreçlerinde görev alacak bakanlık birimlerini belirlemiştir. Bu da bir hukuk devletinde bir kamu kurumunun yapması gereken en asli iştir.

Ayrıca, Ek Madde 1'de belirtildiği üzere, “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini veya odaları temsil etmek üzere uluslararası toplantı ve kongrelere katılmak, Bayındırlık Bakanlığından izin alınmasına bağlıdır. …” hükmü, bir meslek odası mensubunun, meslek odasını temsilen ve meslek odasının bütçesini kullanarak katılacağı uluslararası toplantı ve kongreler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından (Bayındırlık Bakanlığı) izin almasının kanuni bir zorunluluk olduğunu anlatmaktadır.

Bu çerçevede, mühendis ve mimarların hukukunu ve haklarını savunmak yerine başka işlerin peşinde koşanların üslup konusunda da saygıya dikkat etmedikleri görülmektedir.

Ayrıca , Bakanlığımızın 21.08.2014 tarih 10958 sayılı uyarı yazısı üzerine, kamusal ve yasal sorumluluk bilincini haiz bazı meslek odalarınca üç farklı izin talebinde bulunulmuş ve bu talepler ivedilikle Bakanlığımızca karşılanmıştır.

Bakanlığımız, yasalarla kendisine verilen görev ve sorumlulukları eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için öncelikle iç düzenlemelerini tamamlayarak hiçbir taraf veya sınıf gözetmeksizin etkin olarak görevlerini yerine getirmekte kararlı ve yetkindir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan falezlerde yapılaşma uyarısı
  • 24.07.2020 08:45

Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan falezlerde yapılaşma uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, falezlerdeki yapılanma konusund ...

"Marmara'da her an 7'nin üzerinde deprem olabilir"
  • 28.06.2020 09:45

"Marmara'da her an 7'nin üzerinde deprem olabilir"

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Aykan "Marmara ile B ...

En çok 350-850 bin TL arasındaki evler talep görüyor
  • 13.06.2020 10:27

En çok 350-850 bin TL arasındaki evler talep görüyor

Konut kampanyalarıyla harekete geçen alıcılar, en çok 350 bin lira ile 850 bin l ...

21 Temmuz'daki deprem uyarı niteliğinde!
  • 08.12.2017 09:30

21 Temmuz'daki deprem uyarı niteliğinde!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası tarafın ...

Piyalepaşa İstanbul'un şantiyesi örnek oldu!
  • 25.04.2017 12:17

Piyalepaşa İstanbul'un şantiyesi örnek oldu!

Piyalepaşa İstanbul'un şantiyesi TMMOB Makina Mühendisleri Odası TÜRKAK tarafınd ...