maritbet girişmaritbet
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı coğrafi bilgi sistemleri kuracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı coğrafi bilgi sistemleri kuracak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu kuruyor. Kurul, ülke genelinde politik ve stratejik kararlar alabilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başkanlığında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı “Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu” oluşturacak. Kurumların müsteşar seviyesinde temsil edileceği kurul her yıl şubat ve ağustos aylarında toplanacak.Ülke genelinde coğrafi veri ile ilgili politik ve stratejik kararların alınacağı kurulda, ayrıca coğrafi veri setleri üretilmesi, sağlanması ve yönetimine dair anlaşmazlıkları görüşüp karara bağlayacak. 

Coğrafi bilgi sistemleri konusunda yönlendirici ve destekleyici çalışmalar yapacak olan kurul, coğrafi veri üreten kurumlar arasında koordinasyon ve üretilen verilerin denetimini sağlayacak. Kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilenbu verilerin ücreti yine kurul tarafından belirlenecek.

Konuyla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,buçalışmanın Türkiye'de ilk ve tek olduğunu Türkiye'deki kurum ve şirketlerin üretmiş olduğu mekânsal verilerintek bir merkezde toplanacağını belirtti. 
Bakan Bayraktar, Coğrafi Veri Altyapısı Koordinasyon Kurulu ile bu verilerin denetiminin sağlanacağını, ülke genelinde politik ve stratejik öneme sahip kararların alınabileceğini belirterek, “Bu sayedekurum ve kuruluşlar kendilerine gerekli birçok veriye anında zaman kaybı ve gereksiz bürokrasiye takılmadantek tıkla sahip olarak olacak. Yatırımcınerede nasıl yatırım yapacağını daha iyi görecek. Sistemle Türkiye'deki kayıtlı tüm harita katmanlarına erişim sağlayabilecek. İmar Planları, orta foto uçuş görüntüleri, göller, akarsular benzeri coğrafi katmanları sorgulayıp veriyi uygun formatlarda indirecekya da internet üzerinden görüntüleyecek. Tek bir arama penceresi üzerinden Türkiye'deki ilgili tüm veri üreticileri veri endeksleri taranacak ve istenilen veriler uygun bir şekilde kullanıcıya ulaştırılacak. Yerli ve yabancı kullanıcıların hizmetine desunulacak bu portal ile yabancı yatırımcılar da ülkemizde edinmek istediği taşınmaz ve planladığı yatırımlar ile ilgili istedikleri güncel ve doğru bilgilere erişim imkanı bulacak” diye konuştu.

Salt çoğunlukla karar alacak

Yılda iki kez toplanacak olan kurul salt çoğunlukla karar alacak. Oyların eşit olması halinde ise kurul başkanın oyu iki oy niteliğinde sayılacak. Kurul gerekli görülen alanlarda konun uzmanlarından çalışma grupları oluşturabilecek. 

Bilgileri sızdırana ceza uygulanacak 

Kurulun aldığı kararlar,oluşturduğu bilgilerin verilmesinde sakınca görülen coğrafi veriler ve bilgiler hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, coğrafi bilgi sistemindeki veri ve bilgilerden ücretsiz olarak, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileriise ücretli olarak faydalanacak. Verilmesinde sakınca görülen coğrafi veri, bilgi ve belgeleri izinsiz olarak veren ve kullananlara kurul,yüksek miktarlarda idari para cezası verebilecek. Beş yıl içinde bilgi verme işleminin tekrarı halinde ise bu ceza misli katında artırılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

414 konteyner kentte 691 bin depremzede yaşıyor
  • 12.02.2024 13:52

414 konteyner kentte 691 bin depremzede yaşıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medya X hesabından konteyner kentlerle ...

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!
  • 11.10.2023 09:56

Turizm amaçlı kiralamaları içeren kanun teklifi TBMM'de!

Yeni kanun teklifine göre konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin bel ...

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı
  • 04.08.2023 18:28

Bakan Ersoy, Hatay'daki tarihi yapılarla ilgili yapılacak çalışmaları anlattı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi'nde d ...

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor
  • 06.04.2023 13:24

Kız Kulesi mayıs ayında açılıyor

İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi, restorasyon çalışmalarının ar ...

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor
  • 03.01.2023 11:52

Türkiye, GES'te 2035'e kadar yüzde 500 artış hedefliyor

Türkiye'nin güneş enerjisi kapasitesinin 2035'e kadar yaklaşık yüzde 500 artışla ...