maritbet girişmaritbet
Çevre Bakanlığı, ısı pay ölçer cihazı kullanmayanlara para cezası uygulayacak!

Çevre Bakanlığı, ısı pay ölçer cihazı kullanmayanlara para cezası uygulayacak!

Doğalgaza yeni zam geleceğine dair haberler, 'ısı pay ölçer' cihazlarını yeniden gündeme getirdi

 

Yasal zorunluluğa rağmen Türkiye'deki dairelerin sadece yüzde 20'si bu cihazı taktırdı. İlgisizlik Çevre Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, yeni yönetmelikle para cezalarını uygulamayı hedefliyor. Uzmanlar ise 'Havalar soğudukça komşu kavgaları artacak' diyor.
 
Havaların soğuyup kaloriferlerin yanmaya başlamasıyla yeni bir sorunumuz olacak. Çünkü 2 Mayıs 2012'de 'zorunlu hale gelen' sistemle ısınan apartmanlarda ısı pay ölçer uygulaması yeterli ilgiyi görmedi. Yasal süre dolmasına karşın  bugüne kadar 2 milyona yaklaşan daireden sadece yüzde 20'sinin bu sisteme geçtiği belirtiliyor. 
 
Isı pay ölçer üreten ve uygulayan şirketlerin yöneticileri 'Kaloriferler yanmaya başladıktan sonra sıkıntı ve tartışmalar da artacak. Apartmanlar eylül-ekim ayında ellerini çabuk tutup bu sisteme geçmeli' uyarısı yapıyorlar. Vatandaşların çoğu bu yeni uygulamadan habersiz, bilgi sahibi olanların önemli bir bölümü de ya yöneticiyi ya da komşularını ikna edemiyor. Ancak yasa, kat sakinlerine çeşitli haklar sunuyor. En etkili yaptırım aidat parasını ödememe. Kat sakinleri, yakıt aidatı toplayan yöneticiyi 'haksız aidat topluyor' diyerek mahkemeye verebilir. Bu durumda da yöneticiye yasaya muhalefet suçundan 1.600 lira para cezası uygulanabilir... 
 
SÜRE UZATIMI YOK
AKŞAM'A konuşan Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanı Erdal Çalıkoğlu, yasanın çıkış tarihinin 2007 yılı olduğunu anımsatarak 'Bakanlık olarak 5 yıl geçiş süresi tanıdık ve Mayıs ayında bu süre bitti. Sisteme olan ilgi az, vatandaş sürenin uzatılacağını bekledi ancak böyle bir karar yok, uzatım kesinlikle olmayacak. Vatandaşlar bir an önce, kaloriferler yanmadan bu sisteme geçsinler. Çalıkoğlu, işleyişi şöyle anlattı: 
 
İTİRAZ EDENE DE CEZA VAR
Apartmanlar toplantı yapıp karar almak zorunda. Toplantıda çoğunluk kabul ederse otomatikman ısı pay ölçer kurulur. Çoğunluk kabul etmezse, kimlerin itiraz ettiği de karar defterine yazılır. İtiraz eden, yasa karşısında sorumlu duruma düşer. Dairesine ısı pay ölçer taktırmak isteyen kişi yasal yollara başvurursa itiraz eden herkes ceza alır.
 
MALİYETİ 500-600 TL
DAF Enerji Satış Müdürü Sibel Taşdemiroğlu: 'Araya yaz girince unutuldu, yaptıran sayısı çok az. Vatandaşlar süre uzatımı bekliyor. 30 daireli apartman için montaj süresi sadece 1 gün. 5-6 petekli bir daire için maliyet 500-600 TL arasında. Zaten şirketlerin çoğu taksit de yapıyor.'
 
Şirketleri kim denetleyecek?
SİSTEMİ kullanmak için 5 yıl süre verilmiş olmasına karşın yasal boşluk sayısı çok fazla. Isı pay ölçer üretip bayileri aracılığıyla satışını yapan Honeywell yetkilileri 'Sistemi üreten ve uygulayan şirketlerin denetimi de boşlukta. Avrupa standartlarını referans alan çok sayıda uygulama yasalaştırıldı ancak hem uygulamada hem de denetiminde boşluklar var. Bunların giderilmesi, sistemi olan ilgiyi de artıracak ve amacına da ulaştıracak' yorumunu yapıyor.
 
ENVER'den Taner Yıldız'a: 'İzin verin biz denetleyelim'
ENVER Derneği İstanbul Şube Başkanı Rasim Mazlum: Enerji verimliliği için önemli bir yenilik. Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) olarak destekliyoruz ancak aksaklıklar var. Enerji Bakanı Taner Yıldız görüştük ve dernek olarak sistemin koordinasyonunu sağlamaya talip olduğumuzu ilettik. Vatandaş, yönetici, üretici ve uygulayıcı firmalar ile kamunun buluştuğu bir hakem platformu görevini dernek olarak üstlenebiliriz.'
 
Bakanlık yeni bir yönetmelik hazırlıyor
SİSTEMİ Enerji Bakanlığı başlattı ancak şimdi sorumluluk Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda. Bakanlık da sistemin yeterli ilgiyi görmemesi üzerine var olan eksiklikleri giderecek yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Isı pay ölçer üreten ve uygulayan firmaların denetimini ve kontrolünün esaslarını belirleyecek olan bu yönetmeliğin bir ay içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yönetmelik ile her ilin valiliğinde bu işten sorumlu bir merkez oluşturulacak. Bu merkez hem vatandaşların başvuracağı bir fonksiyona sahip olacak hem de denetimleri yapacak. Apartmanların sisteme geçip geçmediklerini de denetleyecek olan bu birimle ısı pay ölçerin kullanımının yaygınlaşması hedefleniyor.
 
Isı pay ölçer nedir?
Her radyatöre monte edilerek dairenin toplam ısı harcamasını hesaplayan sistem. Buna göre de gider paylaşımı sağlanıyor.
 
Kombiden farkı ne?
Pay ölçerli sistemde her daire en az 15 derece sıcaklıkta tutulmalı. Kombili binada komşular kombisini kullanmadığı zaman ısıtma daha zorlaşıyor. Ödenen para da artıyor.
 
Radyatör kapalı olsa para ödeniyor mu?
Bu sistemde radyatörleri tamamen kapatamazsınız. Yönetmeliğe göre evin sıcaklığı 15 derecenin altına düşürülemez.
 
Termostatik zorunlu mu?
Termostatik vana, istenilen sıcaklığa ulaştığında devreye girer ve sıcak su akışını keser. Böylece tasarruf yapılmış olur.
 
Okuma nasıl yapılır?
Okuma için eve girilmez. Sayaçlar, görevlilerin el bilgisayarına sinyal gönderiyor. Toplanan veri, anlaşmalı şirketin veri merkezine iletiliyor.
 
Açık ya da kapalı olduğu görülüyor mu?
Her radyatöre monte edilerek dairenin toplam ısı harcamasını hesaplayan sistem. Buna göre de gider paylaşımı sağlanıyor.
 
Kimin ne kadar ödediği bilinecek mi?
Okuma sonrası oluşturulan özet rapor apartman duyuru panosundan en az 3 gün süre ile ilan edilmek zorunda.
 
Parayı kim bölüştürüyor?
Destek veren şirketlerin sunduğu yazılım programı hizmeti aracılığıyla otomatik olarak hesap yapılır.
 
Esin Gedik/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi
  • 08.09.2014 13:39

Taner Yıldız, gayrimenkul sektörünü değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuş ...

Kalekim’ın Isparta fabrikası Sıfır Atık Belgesi aldı
  • 08.10.2020 10:38

Kalekim’ın Isparta fabrikası Sıfır Atık Belgesi aldı

Kalekim, Çevre Bakanlığı’nın Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirdiği uygu ...

Ev ve işyerleri ısı pay ölçer ile tasarruf sağlıyor
  • 02.11.2015 10:31

Ev ve işyerleri ısı pay ölçer ile tasarruf sağlıyor

Türkiye’de ısı pay ölçer sistemiyle enerji israfının önlenerek tüketiciler için ...

Tv'ye 6 saat, internete 3 saat, kitaba sadece 1 dakika…
  • 02.05.2015 15:58

Tv'ye 6 saat, internete 3 saat, kitaba sadece 1 dakika…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarihi Kayseri Lisesi’ndeki mezun ...