maritbet girişmaritbet
Cevdet Yılmaz, 'Kanal İstanbul için yakında somut adım atılacak'

Cevdet Yılmaz, 'Kanal İstanbul için yakında somut adım atılacak'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kanal İstanbul projesinin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adımları atacaklarını söyledi

Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde İstanbul'un ciddi altyapı projelerine ilişkin bilgi veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kanal İstanbul Projesi'nin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adım atacaklarını bildirdi. Bugünkü dünyada sadece ekonomik gelişmelere bakarak yatırım yapmanın doğru olmadığını belirten Yılmaz, geçen yıl Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan sermayenin brüt 12.8 milyar doları bulduğu söyledi. Son dönemde yeni bir plan hazırladıklarını belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi: “2014-2018 dönemini kapsayan 10.5 yıllık planımız Meclisimizden de geçerek kabul edildi. Planda üzerinde en fazla durduğumuz şey yatırım ortamının iyileştirilmesi. Türkiye'nin bütün dünyadan gelecek yatırımcılar için, ama özellikle de kendi doğal coğrafyasından gelecek yatırımcılar için çok daha avantajlı hale getirilmesi. Bürokrasiyi azaltmaya devam edeceğiz. Yatırımcılar için yatırım yeri tahsisi konusunda sistematik bir takım altyapılar, bilgi altyapıları kurmaya dönük çalışmalarımızı önceliklendiriyoruz.”

“Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istiyoruz”

Bakan Yılmaz, 2014-2018 dönemi sonunda hedeflerinin Türkiye'ye 94 milyar dolarlık uluslararası yeni bir yatırım girişi sağlamak, Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığı sınıflandırmasında Türkiye'nin ilk 50 ülke arasına girmesi olduğunu söyledi. Türkiye olarak ikinci bir sıçrama yapmak istediklerini ifade ederek, İstanbul'a yönelik yürütülen altyapı projeleri hakkında bilgi veren Yılmaz, Kanal İstanbul Projesi'nin altyapısını oluşturduklarını, yakında somut adımları atacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin 2023 yılına giderken çok daha büyük kapasiteli limanlara ihtiyaç duyacağını kaydeden Yılmaz, bu çerçevede Karadeniz'deki Filyos Limanı'nı yakında ihale edeceklerini, altyapısını kamu olarak yapacaklarını, ardından yap-işlet-devret yöntemi ile de özel sektörü oraya davet edeceklerini söyledi. Çandarlı Limanı'nda da ciddi çalışmalar yürüttükleri bilgisini veren Yılmaz, Mersin Limanı ile ilgili çok önemli projelerinin söz konusu olduğunu anlattı.

“3. havalimanının kira bedeli 30,2 milyar dolar”

Yılmaz, 2014-2018 yılları arasında kamu olarak 250 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini söyledi. Bu dönem, 2023 yılına kadar uzatıldığında ise yaklaşık 700 milyar dolarlık bir yatırım hacmi öngördüklerini vurgulayan Yılmaz, aynı dönemde bu tutarlara ilave olarak 200 milyar dolarlık kamu-özel sektör işbirliği modeli ile projelerin gerçekleştirileceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

3. havalimanının KDV hariç kira bedelinin 30.2 milyar dolar olduğunu belirten Yılmaz, projenin yatırım tutarının ise 10.2 milyar dolar olduğunu, çalışmaların yakında başlayacağını, tamamlandığında 100 milyonun üzerinde yolcu kapasitesi olacağını söyledi. Şehir hastaneleri kapsamında şimdiye kadar 11 projede sözleşme imzalandığını anlatan Yılmaz, bu projelerle yatak sayısını 18 bin artırmayı hedeflediklerini, bunların yatırım tutarının 12,6 milyar lirayı aştığını ifade etti.

Yılmaz, sukukun altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılması yönündeki çalışmalarını devam ettirdiklerini anlattı. Yılmaz, Türkiye'nin 4.1 milyon konut ihtiyacı olduğunu, kentsel dönüşümler açısından da 400-500 milyar dolarlık bir pazar olduğunu vurguladı.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"
  • 27.08.2022 13:45

Bakan Kurum "Kanal İstanbul projesi iptal edilmedi"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal İstan ...