maritbet girişmaritbet
Çatladıkapı semti nerede?

Çatladıkapı semti nerede?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil" dedi. Herkes bu Çatladıkapı neresidir merak etti...

Dünden beri Türkiye'de herkes Çatladıkapı'yı birbirine soruyor. İnternette en fazla aramalarda bu semtin adı geçiyor.

CUMHURBAŞKANI SÖYLEYİNCE...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hâkim ve Cumhuriyet Savcısı Adayları Kura Töreni'nde yaptığı konuşmada darbecilerle ilgili mağduriyet iddialarıyla ilgili, "Yargı, kolluk kuvvetleriyle birlikte burada samimi davrandığı sürece, burada mağdur yoktur. Fakat unutmayın, 241 şehidimin, 2 bin 194 gazimin hesabını kim verecek? Dünyada bize akıl verenler var. Operasyonlar için 'Bu kadar ismi nasıl biliyorsunuz?' diye soruyorlar. Biz devletiz. Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil!" ifadelerini kullandı.

Çatladıkapı

PEKİ NEREDE BU SEMT?

Cumhurbaşkanı'nın bu sözlerinin ardından birçok kişi internetten Çatladıkapı'yla ilgili arama yaptı. Peki Çatladıkapı nerededir ve adı nereden gelir? İşte bu soruların cevabı...

Çatladıkapı semti, İstanbul'un Avrupa yakasındaki ilçesi Fatih'in Küçük Ayasofya Mahallesi'nde bulunuyor. Çatladıkapı Semti, Kennedy Caddesi üzerinde kuruludur.

Çatladıkapı

Bir semt olduğundan kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Küçükayasofya mahallesinin sınırları içinde kaldığı söylenebilir. Bir kıyı semti olan Çatladıkapı, Ahırkapı ve Kadırga semtleri arasında yer alır. Semtin adının 1532 İstanbul depremiyle ilişkili olduğu söyleniyor.

Çatladıkapı

Fatih'in Bizans döneminde Marmara Denizi'ne açılan en önemli kapılarındandır. Bu dönemdeki adı Leon ( Aslan) Kapısıdır. Adını, hemen yanında inşa ettirilen Buko (boğa) Leon (aslan) sarayından almıştır. Bu kapı II. Teodosius (408-450) yönetiminde, Tarihi Yarımada'nın surlarıyla birlikte inşa edilmiştir.

Çatladıkapı ismi nereden geliyor?

Bukaleon Sarayı'nın iskelesi ve limanı olarak bu kapının kullanılması onu Konstantinopol'un Marmara Denizi'ne açılan üç önemli kapısından biri yapmıştır.

Çatladıkapı

Bir buçuk ay süren 1532 depreminde kemeri çatlamıştı. Yıkılmadan yüzyıllarca bu haliyle ayakta duran bu kapıya halk "Çatladıkapı" ismini verdi. İşte o günden beri semtin adı Çatladıkapı olarak anılıyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çatladıkapı semti nerede?
  • 13.10.2016 14:04

Çatladıkapı semti nerede?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burası Çatladıkapı Muhtarlığı değil" dedi. Herkes bu Çat ...