maritbet girişmaritbet
Çatı sektörü 2019'da büyümeyi hedefliyor

Çatı sektörü 2019'da büyümeyi hedefliyor

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, yeni yıl beklentilerini açıkladı.

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, 2018 yılı çatı sektörünü değerlendirerek, 2019 yılı beklentilerini ve öngörülerini açıkladı. 

2019 yılında da hedeflerinin büyüme odaklı olduğunu belirten Baştanoğlu, 2019'da iyileştirme ve renovasyona ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Baştanoğlu, kentsel dönüşüm nedeniyle yenilenmenin yavaşladığını kaydederek, “Yıkılması şart olmayan binalar güçlendirilmeli. Bu piyasanın da canlanmasına katkı sağlar” dedi.
Avrupa Birliği'nde yenileme pazarı büyüklüğünün 109 milyar euro olduğunu ve bu pazarın neredeyse yarısını Almanya, Fransa ve İtalya'nın oluşturduğunu söyleyen Baştanoğlu, şöyle konuştu:
“Yenileme pazarı, toplam inşaat sektörünün yüzde 57'sini oluştururken, bu oranın yüzde 65'i konutlarda gerçekleşiyor. Türkiye'de ise 10 yıl önce yaklaşık 12 milyar dolar olan yenileme pazarı 2017'de 6 milyar dolara geriledi. Bu rakamlar da 95 milyar dolarlık iç pazarın yüzde 7'si anlamına geliyor. Oysa bu rakamların, yaklaşık yüzde 25 civarında olması bekleniyor.”

Yüzde 2 büyüme öngörülüyor

Baştanoğlu, sektörün 2019 hedeflerini ise şöyle açıkladı:
“Yeni Ekonomi Programı'nın (YEP) genel ve sayısal hedefleri, inşaat sektöründe de yavaşlama olacağını gösteriyor. Öncelikle özel tüketim harcamalarında 2019 yılında yüzde 2 büyüme öngörülüyor. Buna göre hane halklarının harcamalarında sınırlı bir büyüme olabilir. İnşaat sektöründe de 2019 yılında en fazla yüzde 2 büyüme olacağına işaret ediliyor. 2019 yılında kamu yatırımlarında ise yüzde 36,1 daralma öngörülüyor. Programın kamu mali disiplini hedefi çerçevesinde en çok kamu yatırımlarının etkilenmesi bekleniyor. Kamu yatırımlarında gerileme, kamu altyapı ve inşaat harcamalarında da önemli bir küçülme anlamına geliyor. Bu hedefleri ile Yeni Ekonomi Programı, inşaat sektöründe 2019 yılında küçülme yaşanma olasılığını dahi içeriyor. Bu duruma göre inşaat sektörü ve çatı sektöründe de 2019 yılında durağan bir yıl geçirmesi beklenebilir. Tabii renovasyon projelerinin Türkiye genelinde devam edeceği de öngörülüyor.”

Yakın ve komşu pazarlarda göreceli iyileşme ile AB pazarının ihracat artışına katkı sağladığını belirten Baştanoğlu, döviz kurlarındaki artışın da ihracata destek verdiğini söyleyerek, “Önümüzdeki yıl BEP (Binalarda Enerji Performansı) ile ilgili yeni gelişmeler olabilir. Ancak BEP'in tüm detaylarının ve denetim mekanizmalarının, tüm işlerliği devreye sokularak uygulanması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Gelecek enerji etkin yapıların olacak

Avrupa Parlamentosu'nun yayımladığı Binalarda Enerji Performansı direktiflerine göre 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren bütün yeni binaların sıfıra yakın enerjili yapı olmasının planlandığını hatırlatan Baştanoğlu, şunları söyledi:
“Ülkemizin de gecikmeden bu tür yenilikçi yaklaşımlarla geleceğini enerji etkin şekillendirmesi önem arz ediyor. Kentsel dönüşümün 2019'da bu kapsamda ele alınması daha çok gündeme gelebilir. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yılda 300 bin konutun dönüşmesi hedefleniyor. Bugüne kadar dönüşüm projelerinde başta kredi desteği olmak üzere 8.5 milyar TL kaynak aktarıldığı, gelecek 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün dönüşmesi gerektiği belirtiliyor. 2019'da bakanlığın TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile kentsel dönüşüm ve sosyal konut alanlarında yeni projeler geliştirmesi bekleniyor. İnşaat arsa ve rant, aşırı lüks veya lüks görünümlü durumundan çıkarıp bu bir yükselen,  bir düşen eğriyi akılcı ve ihtiyaca dayalı inşaat yapılması şekline döndürebilirsek sektörün daha stabil hale geleceğini düşünüyorum. Yüksek marjlı inşaat yapıp satmak peşinde olan fakat mesleği layıkıyla teknik ekonomik ve estetik anlam da yapmayan kişi ve kuruluşlardan zarar görüyoruz. Ayrıca kent içinde bütünleşik düşünmeden yani tüm alt yapı, (temiz su, pis su, trafik, gibi) ve hatta  olası büyük afetleri bile dikkate almadan yapılan, parsiyel büyük yerleşim odaklı binalar veya bina bloklarının şehirde faydadan çok zararı oluyor…Şehirlerimizin belli bir disiplinle imar planlarını uygulayabilmeleri gerek.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

'Yeni Dengelenme', 'Yeni Normal' ve 'Yeni Ekonomi'
  • 29.09.2020 13:31

'Yeni Dengelenme', 'Yeni Normal' ve 'Yeni Ekonomi'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ekonomisinin 2021-2023 yıllarını ...

"Yusufeli'de iki alanı dönüşüm alanı ilan edeceğiz"
  • 19.03.2021 13:38

"Yusufeli'de iki alanı dönüşüm alanı ilan edeceğiz"

Bakanlar Soylu ve Kurum, çok sayıda evin yandığı Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...