maritbet girişmaritbet
Çanakkale turizmi Köprü Projesi ile yükselecek

Çanakkale turizmi Köprü Projesi ile yükselecek

ÇATOD Başkanı Aydeğer, köprüyle birlikte İstanbul’a olan mesafenin yaklaşık 1 saat azalmış olacağını ve bölge turizmine katkı sağlayacağını belirtti.

2,265 milyar euro tutarındaki kredisinin yüzde 70'i yabancı finans kuruluşlarından sağlanan Çanakkale Köprü Projesi hakkında konuşan Armağan Aydeğer, “Dünyanın en büyük turizm destinasyonlardan biri olan İstanbul ile Çanakkale arasındaki yol mesafesinin bu denli azalması bölgedeki turizm hareketini çok olumlu yönde etkileyecek” dedi.

Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan 2023 metrelik ana açıklığı ve 318 metre yüksekliğindeki kuleleri ile dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'ne 10 değişik ülkeden toplam 24 banka ve finans kuruluşundan kredi sağladı.

10 ülke şöyle: Güney Kore, Almanya, Fransa, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Çin, İngiltere, Danimarka ve Türkiye.

İSTANBUL'A YAKINLIK ÇANAKKALE'Yİ OLUMLU ETKİLEYECEK

Turizm Günlüğü olarak 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi hakkında görüşlerini aldığımız ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale ile İstanbul arasındaki mesafenin yaklaşık 1 saat azaltacak olan bu projenin turizm açısından katma değer yaratacağını ve bölge turizmini oldukça olumlu etkileyeceğinden bahsetti.

İŞ TURİZMİNE BÜYÜK DESTEK

Ulaşımın turizm açısından olmazsa olmaz bir etken olduğunu da vurgulayan Armağan Aydeğer, ulaşım noktasında köprünün varlığı kendi cazibesini oluşturacağını söyleyerek “Hem lojistik hem de bir çok kurum ve kuruluşun faaliyetlerini Çanakkale'de yapabilmek için taşınmaları iş turizmine de ayrı bir destek sağlayacak” yorumunda bulundu.

POPÜLER DESTİNASYON MERKEZİ OLACAK

Projenin seyahat amaçlı Anadolu üzerinden giden Avrupa trafiğinin yükünü azaltıp destek olacağını da kaydeden Aydeğer, konuşmasını “Özellikle Edirne, Kapıkule ve bu bölgelerden gelen araç trafiği Osmangazi üzerinden geçiyordu. Bu projeyle birlikte söz konusu olan araç trafiği Çanakkale'den de geçmesiyle daha göz önünde olan bir destinasyon merkezi haline gelecek” diyerek sonlandırdı.

3.6 MİLYAR TALEP, 15 YIL VADE

Toplam 2 milyar 265 milyon euroluk kredinin yüzde 70'ine tekabül eden 1 milyar 582 milyon euroluk bölümü yabancı bankalardan, yüzde 30'una tekabül eden 683 milyon euroluk bölümü ise Türk Bankalarının yabancı şubeleri tarafından sağlandı. Kredinin 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 15 yıl vadesi bulunuyor.

Global finansal piyasaların önde gelen temsilcilerinden oluşan banka ve finans kuruluşlarının projeye yoğun ilgisi sonucunda ihtiyaç duyulan kredinin 1,5 katı tutarında (3,6 milyar euro) kredi limiti tahsisi gerçekleşti.

Uluslararası Proje Finansman standartlarda yapılandırılan kredi, ECA ve İslami finansman yöntemlerini de içeren farklı kredi dilimlerinden oluşuyor.

KORELİ KURULUŞLARDAN REKOR KREDİ

Koreli ihracat kredi destek kuruluşları “KEXIM” ve “KSURE” 1 milyar euro tutarındaki nakit kredi ve garanti destekleri ile Türkiye'deki bir proje için bugüne kadar tahsis edilen en büyük kredi paketine imza attılar. Koreli ECA kuruluşlarına ilave olarak Danimarka ihracat kredi destek kuruluşu EKF de projede yer aldı.

İSLAMİ FİNANSMAN DESTEĞİ ALAN İLK PROJE

İslami Bankacılığın dünyadaki en büyük oyuncularından Kuwait Finance House'un iştiraki Kuveyt Türk ile beraber projeye sağladığı 200 milyon euro katkı ile Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, doğrudan İslami Finansmanın kullanıldığı Türkiye'deki ilk otoyol proje finansmanı özelliğini kazandı. Doğrudan İslami Finansman katkısına ilave olarak İslam Kalkınma Bankası'na bağlı yatırım sigortası ve ihracat kredisi destek kuruluşu “ICIEC”in sağladığı garanti ile İslami Finansmanın payı 300 milyon euro seviyesine ulaştı.

Projenin finansmanında yer alan 24 banka ve finans kuruluşunun isimleri ise şöyle;

The Export-Import Bank of Korea
The Korea Development Bank
ICIEC
EKF
KSURE
Bank of China
Deutsche Bank
DZ BANK
KEB Hana Bank
ICBC
ING
Intesa SanPaolo
Kuwait Finance House K.S.C.P
Kuveyt Türk Katılım Bankası
Natixis
Shinhan Bank
Siemens Bank
Standard Chartered
Akbank
Finansbank
Türkiye Garanti Bankası
Türkiye İş Bankası
Türkiye Vakıflar Bankası
Yapı ve Kredi Bankası

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Kazık Çakım Töreni'nde konuştu
  • 19.03.2018 13:35

Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü Kule Kazık Çakım Töreni'nde konuştu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ...

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor
  • 19.03.2018 10:10

1915 Çanakkale Köprüsü inşaatında denize iniliyor

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne il ...

Çanakkale Köprüsü havadan görüntülendi
  • 16.03.2018 10:48

Çanakkale Köprüsü havadan görüntülendi

Yapımına tüm hızıyla devam edilen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Mart 2018 tarihli s ...

Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını inceledi
  • 22.01.2018 10:18

Başbakan Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü inşaatını inceledi

AK Parti Çanakkale İl Kongresi'nin ardından Çanakkale Valiliğini ziyaret eden Yı ...

"Köprü Çanakkale tarihinde bir dönüm noktası olacak"
  • 13.09.2017 14:18

"Köprü Çanakkale tarihinde bir dönüm noktası olacak"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün şehrin tarih ...

'Türkiye'ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak'
  • 18.03.2017 15:13

'Türkiye'ye çok büyük bir ekonomik kazanç olacak'

Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Kang, 1915 Çanakkale Köprüsü temel ...