maritbet girişmaritbet
Çamlıca Camisi'nin açılış tarihi belli oldu!

Çamlıca Camisi'nin açılış tarihi belli oldu!

Yüzde 90'ı tamamlanan Çamlıca Camisi'nde çalışmalar 2018 yılının ilk yarısında bitecek. Camide aynı anda 63 bin kişi namaz kılabilecek.

Temelleri 2013 yılında atılan ve çalışmaları tüm hızıyla devam eden Çamlıca Camisi'nin yüzde 90'lık bölümü tamamlandı. 6 minare ve 16 şerefeden meydana gelen cami 72 metrelik kubbe ve 34 metrelik kubbe çapıyla bir ilk olma özelliğine sahip.

2018 yılının ilk yarısında çalışmaların tamamlanacağı Çamlıca Camisi projesini İstanbul Camii ve Eğitim-Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk'le konuştuk. İşte Külünk'ün Çamlıca Camisi'yle ilgili açıklamaları…

İki hanımefendinin konsept projeleri yarışmayla seçildi

“Sayın Cumhurbaşkanımızın talepleriyle bu projenin başındayım. Derneğimiz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel proje alanı ilan edilen Çamlıca Tepesi'ndeki 57 dönümlük arazide cami yapma iznini aldı. Gerekli çalışmaları yaparak 2012 senesinde ulusal bir yarışma düzenledik. İki hanımefendinin konsept projelerini çizdiği bu eseri yapmaya karar verdik. Jürimiz, 62 eser içerisinden bu projeleri seçti. Bu, gündüz ve gece konseptli projeydi. Daha sonra mimarlarımız proje için çalışmalara başladı”

Ağustos 2013'te temeli atıldı

“29 Mart 2013 tarihinde hafriyat çalışmalarımıza başladık. Bu işlem yaklaşık 5-6 ay sürdü ve 1 milyon metreküp toprağı buradan çıkardık. 6 Ağustos 2013 tarihinde de resmi temel atma merasimimizi yaptık. O tarihten bu yana projemizin yüzde 90'lık bölümünü tamamladık”

Çamlıca Camisi 2018'in ilk yarısında bitecek

"2018'in ilk yarısında projemizi tamamlayıp Ramazan ayında ibadete açmayı düşünüyoruz. Projemizin müze bölümünde İslami Eserler sergilenecek. Bu üst başlık, bunun alt başlıkları altında eserler sergilenebilecek”

220 metre boyunda Fetih Suresi olacak

“Camimiz Selçuklu ve Osmanlı mimarisi taşıyan neo-klasik bir cami. Yani klasik bir cami ama modern çizgileri de barındırıyor. Mesela 500 sene ömre sahip özel bir beton, çeliğimiz C500 dediğimiz ürün. Ana kubbemizin altındaki yazımız, 16 adet Esma-Ül Hüsna'dan meydana geliyor. Haşr Suresi'nin son iki ayetinden hareket edildi. Ana kubbemizi taşıyan 4 büyük kemerimizin aynasına Cumhuriyet tarihinde ilk kez Fetih Suresi'nin tamamı yazdık, 220 metre boyunda. Aslan göğüsleri dahil olmak üzere bu yazıları paslanmaz çelikten yapıyoruz. Nano teknolojiyle bunları altın rengine çeviriyoruz”

Anadolu coğrafyasının mermerleri Çamlıca Camisi'nde

“Camimizin içerisindeki mermer çalışmalarımızı Anadolu coğrafyasının tüm şehirlerinden alıyoruz. Görüp ulaşabildiğimiz mermerlerden seçki yaparak sütunlarımızı yerleştirmeye gayret ettik. Şu anda sahada 300'e yakın kişi çalışıyor. 25'e yakın İstanbul içi ve dışındaki atölyelerde 600 kişi çalışıyor. Topladığımızda bin civarında kişi camimiz için çalışıyor”

Malazgirt'i temsilen 107,1 metrelik 4 minare

“Projemiz 6 minare ve 16 şerefeden meydana geliyor. 72 metre yükseklikte ana kubbe ve 34 metrelik ana kubbe çapına sahip. Minarelerimizin 4'ü 107,1 metre, iki tanesi 90 metre uzunluğa sahip. Camimiz aslında bağış projesidir. Bu nedenle harcamalarımızda olabildiğince hassas davranıyoruz. Bu en başta vicdani bir durum. İnsanlar, gönüllerinden bu yapılsın diye destek oluyor. Derneğimiz bu anlamda büyük hassasiyet gösteriyor. Burası sadece cami projesi değil, geleneksel anlamda bir külliye, modern anlamda ise bir kompleks olarak tasarlandı. Burada 11 bin metrekarelik İslam Eserleri Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi var, sanat atölyeleri var, 1000 kişilik konferans salonu olacak. Yine 3 bin 500 araç kapasiteli kapalı otoparkımız var. Ayrıca 100 bin insanın aynı anda barınabileceği kapalı bir alan camimiz içerisinde yer alıyor”

Farklı ülkelerden ziyaretçi akını

“Projemizi 50 kişilik teknik ekiple yürütüyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından çok ziyaretçimiz var. Özellikle gurbetçi vatandaşlarımız projemizi büyük önemsiyorlar. Afrika Müslümanları Çamlıca Camisi'ni çok ziyaret ediyor. Dünya medyasının belli başlı bütün ajanslarına camimizle ilgili röportajlar verdik. Yurtiçinde de ayda ortalama 2-3 canlı yayınla projemizi kamuoyuna anlatıyoruz. Haber ajansları projemize çok ilgi gösteriyor. 8-9 kişilik fotoğrafçı ekibimiz var. Burada her imalatın fotoğrafı çekiliyor ve arşivimizde şu ana kadar 25 bin fotoğraf oldu. Daha sonra fotoğraflarla bir hikaye oluşturacağız”

Aynı anda 63 bin kişi namaz kılabilecek

“Cami bölümümüzün halı serili alanında 25 bin kişi, iç avlumuzda 12 bin 500 kişi, dış avlumuzu da dikkate aldığımızda aynı anda 63 bin kişi namaz kılabilecek. Yine aynı anda birkaç yüz bin kişi cenaze namazı kılabilecek. 72 metrede 34 metre çapındaki kubbeyle projemiz dünyada tek”

Camiye ulaşım için tünel ve metro yapılıyor

“Çamlıca Camisi projemizle birlikte eş zamanlı olarak bitmesi gereken bölge insanına hizmet edecek projeler var. Küçük Çamlıca'da yapılan kulesinin bitmesi ve bu bölgedeki TV antenlerinin kaldırılması, Bulgurlu'dan buraya gelen tünel ve yol çalışması, Altunizade'den Çamlıca'ya gelen metro çalışması, camimizin etrafındaki 1. Etap çevre düzenlemesiyle birlikte 2. ve 3. Etap çevre düzenlemesi çok önemli çalışmaların başında geliyor. Metro hariç bu projelerle  eş zamanlı olarak gidiyoruz ve aynı dönemde bitirmeyi hedefliyoruz. Burada yatayda 125 bin metrekare kapalı alan yapıyoruz ancak eğrisel yüzeyleri dikkate aldığımızda 200 bin metrekare civarında inşaat alanımız var. Ana kubbemiz 72  metre kubbemiz var burada 72 milletten insanı temsil ediyor. Burada üzerine hikaye yazılacak çok şey buluruz”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!
  • 04.05.2022 00:08

Asrın mührü Büyük Çamlıca Camisi 3 yılda 25 milyon kişiyi ağırladı!

Görkemli mimarisiyle İstanbul'un yeni sembollerinden biri haline gelen, aynı zam ...

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi
  • 26.04.2021 10:27

Bakan Kurum, Büyük Çamlıca Camisi külliyesinde yapımı süren müzeyi inceledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul'un yeni sembollerinden biri hal ...

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu
  • 23.11.2020 14:02

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Üsküdar ilçesinde Kirazlıtepe Mahallesi Ç ...

Çamlıca Cami ibadete açıldı
  • 07.03.2019 11:02

Çamlıca Cami ibadete açıldı

Yapımına 2013 yılında başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca ...

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor
  • 11.04.2017 13:17

Çamlıca Camisi'nde inşaat son hız ilerliyor

Yüzde 80'i tamamlanan Çamlıca Camisi'nde inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. ...

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!
  • 02.07.2016 21:31

Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde ibadete açıldı!

İstanbul'un Çamlıca Tepesi'nde inşa edilen Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi'nde kılı ...