maritbet girişmaritbet
Cami mimarileri standartlaşacak

Cami mimarileri standartlaşacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Diyanet'in faaliyetlerine ilişkin bilgiler veren Erbaş, Diyanet İşleri  Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 100 bin imam-müezzin, 20 bin kadrolu Kur'an Kursu  öğretmeni, 20 bin geçici Kur'an Kursu öğreticisi, 3 bin vaiz ve bin 250 müftünün  bulunduğunu ifade etti.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunca Kur'an-ı Kerim'lerin  incelendikten sonra basımının gerçekleştiğini anlatan Erbaş, bundan böyle  Kur'an-ı Kerim meallerinin de incelenerek basılacağını açıkladı.

Diyanet bünyesinde Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığının  kurulduğunu bildiren Erbaş, bu kurulun Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların din  hizmeti ve din eğitimi ihtiyaçlarını karşılayacağını söyledi.

Diyanet'in yeni dönemde terör örgütleriyle mücadelede ne tür  faaliyetlerde bulunacağına ilişkin bir soru üzerine Erbaş, Din İşleri Yüksek  Kurulunun "dini görünümlü terör örgütleri"nin faaliyetleri üzerine çalışmalarının  bulunduğunu, daha önce FETÖ ile ilgili iki rapor hazırladıklarını anlattı.

"FETÖ İLE İLGİLİ HAZIRLANAN RAPORLAR GÜNCELLENECEK"

"Sahih din anlayışını aşan, farklı birtakım görüşleri olan ve milletin  içerisine fitne sokmaya çalışan şahıslar ve grupların olup olmadığı" üzerinde şu  anda çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Erbaş, "Çünkü tedbir almamız  gerekiyor.  FETÖ konusunda biraz geç kaldık. Onu itiraf edelim ama şimdi geç  kalmamak için bu noktada çok gayretli çalışmalarımız var. Milletimizin birliği,  beraberliği için buna ihtiyacımız var."  diye konuştu.

Erbaş, FETÖ ile ilgili hazırlanan raporların daha güçlü hale  getirilebilmesi için nelerin yapılabileceğine yönelik bir soru üzerine de  Diyanet'in, FETÖ ile ilgili hazırladığı raporların güncelleneceğini belirtti.

Hizmet içi eğitimlerde üzerinde durdukları konulardan birinin de FETÖ  gibi yapılanmalar olduğunu ifade eden Erbaş, "FETÖ veya FETÖ'ye benzer birtakım  gruplar, dini görünümlü oluşumlar üzerinde komisyonlarımız çalışıyor. İyiyi iyi  olmayandan, faydalıyı faydalı olmayandan ayırarak, bu millete faydalı hizmetler  yapan, insanları da rahatsız ve rencide etmeden hassas bir şekilde çalışmalarımız  devam ediyor." ifadelerini kullandı.

CAMİ MİMARİLERİ STANDARTLAŞACAK

Cami mimarisinin standartlaşması üzerine de çalışmalarının bulunduğunu  aktaran Erbaş, mimarilerde bir standart getirileceğini, bu konuda Çevre ve  Şehircilik Bakanlığıyla birlikte hareket ettiklerini söyledi.

Bir gazetecinin, "Türkiye'de son yıllarda çok fazla cami yapılıyor"  sözleri üzerine Erbaş, "Türkiye'de yılda 600-700 civarında cami yapılıyor. Tabii  biz istiyoruz ki ihtiyaç olan yerlere yapılsın. Bundan sonra zaten ihtiyaç  olmayan yerlere cami yapılması da zorlaşacak. Bu çalışmamız sonucunda Çevre ve  Şehircilik Bakanlığının onayı olmadan, eğer bir yerde camiye ihtiyaç yoksa, orada  cami yapılmayacak." açıklamasında bulundu.

Din İşleri Yüksek Kuruluna gelen sorulara ilişkin de Erbaş, geçen  hafta kurulun bir toplantı yaptığını, burada da gelen soruların ele alındığı  aktardı. Erbaş, yöneltilen her soruya cevap verilmeyeceğini kaydetti.

"ÜLKE OLARAK ASKERLERİMİZE DUA EDİYORUZ"

Zeytin Dalı Harekatı'na yönelik de değerlendirmede bulunan Erbaş,  Diyanet İşleri Başkanlığı'nın devletin ulvi hedefleri noktasında destek olmaya  çalıştığını belirtti.

Devletin terör örgütleriyle mücadele içinde olduğuna dikkati çeken  Erbaş, şöyle devam etti:

"Birtakım devletler hemen sınırımızda, bir terör devleti kurma  peşinde. Biz eğer buna engel olmazsak sanki sınırlarımızdan içeri, bundan önce  olduğundan belki onlarca kat, yüzlerce kat sızmalar olacak ve vatanımızı bölme  noktasında bölücülere katkı sağlayacaklar. Artık bu görülmeyen bir şey değil, ulu  orta yapıyorlar. Devlet yetkililerimizin de söylediği gibi '4-5 bin tır dolusu  silahı bizim sınırımıza niye yığıyor insanlar?"

Eskisi gibi cephelerde savaşılmadığına, vekalet savaşlarının  yapıldığına dikkati çeken Erbaş, şunları kaydetti:

"Vekalet savaşlarını hepimiz biliyoruz. Kendi adlarına savaştırmak  için örgütler kuruyorlar. O örgütlerle hedef aldıkları devlete adeta savaş ilan  ediyorlar, savaşıyorlar. Dolayısıyla biz şu anda topyekun, ülke olarak, bütün  kurumlarımızla askerlerimize dua konumundayız. Eğer yardım etmek gerekiyorsa,  oralara gidip bir şeyler yapabilmek gerekiyorsa millet olarak onu da yapmalıyız.  Çünkü vatan söz konusu, bayrak söz konusu."

Erbaş, hac kuralarına ilişkin bir soru üzerine ise "Zannediyorum 3  sene önce ilk yazılanları kuraya almadan gönderdik. Fakat sonra sayı o kadar çok  arttı ki kuranın dışında, şu an başka bir metot gözükmüyor. Hastalanmış, erteleme  almış, eşi vefat etmiş… Bunlarla ilgili bir çalışma yapalım inşallah. Belki şu  olabilir, ilk yazılanlar ilk 2 yıl kuraya sokulmayabilir, diğerlerine daha fazla  şans doğsun diye. Bunlar gündeme getirildi.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız"
  • 07.10.2021 16:35

"Camiden kopuk bir şehirleşmeye kökten karşıyız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Cami Planlama ve Tasarımı Kılavuzu" tan ...

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu sona erdi!
  • 05.10.2020 08:56

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu sona erdi!

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Sempozyumu'nda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. A ...

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Camisi'nin temeli atıldı
  • 15.12.2018 09:50

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Camisi'nin temeli atıldı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Camisi temel atma töreni davetlilerin katı ...

'Camilerimizi en ideal şekilde inşa etmemiz gerekiyor'
  • 14.05.2018 14:52

'Camilerimizi en ideal şekilde inşa etmemiz gerekiyor'

Kayseri Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nde düzenlenen 'Cami Planlama ve Tasarım Pro ...

Cami mimarileri standartlaşacak
  • 01.02.2018 09:10

Cami mimarileri standartlaşacak

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, gündeme ilişkin değerlendirmede bul ...

Şanlıurfa'da Mevlana Celaleddin-i Rumi Camisi ibadete açıldı
  • 27.01.2018 15:41

Şanlıurfa'da Mevlana Celaleddin-i Rumi Camisi ibadete açıldı

Şanlıurfa'da Mevlana Celaleddin-i Rumi Camisi'nin ibadete açılması dolayısıyla d ...