maritbet girişmaritbet
'Büyüme oranlarını 2019'a kadar yukarı çekeceğiz'

'Büyüme oranlarını 2019'a kadar yukarı çekeceğiz'

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında '2016-2019 Orta Vadeli Programı'nı açıkladı.

Başbakan Yıldırım, konuşmasında 2018-2019 döneminde büyüme hedeflerinin yüzde 5'e çıkacağına ve enflasyonun da düşeceğine vurgu yaptı. Ekonomik reformlardan bahseden Başbakan Binali Yıldırım, eğitimde de yabancı dilin zorunlu olacağını ve tek gün sistemine geçileceğini açıkladı.

İşte Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları;

"Büyüme oranlarını mutlaka yukarı çekeceğiz"

Türkiye ekonomisinin 2009 yılı dışında, 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdüğünü vurgulayan Yıldırım, ekonominin bu sene de aynı şekilde büyümeye devam ettiğini dile getirdi.

Bu yıl Çin ve Hindistan dışında Türkiye'nin, dünya ortalamasının iki katı büyümeyi yakaladığına işaret eden Yıldırım, "Bu büyüme bizim için yeterli değil. Yüzde 3-4 bandında bir büyüme bizim asla hedeflediğimiz bir büyüme değildir. Ancak 'el ile gelen düğün bayram' derler bizim memlekette. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Avrupa'da eksi düzeylere veya sıfır düzeylerine giderken, biz yine yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyi 2016'da yakaladık." diye konuştu.

"2018'de bütçe açığı azalmaya devam edecek"

2017 için hazırlanan bütçenin, 17 Ekim'de Meclis'e sunulacağını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bütçe açığı göreceli olarak devam edecek, 2017'de bilerek yüzde 1,9'u hedefliyoruz. Bunu neden yaptığımızı biliyoruz, önümüzdeki günlerde bunun detaylarını da kamuoyuyla paylaşacağız. 2018'de tekrar bütçe açığı azalmaya devam edecek."

"Öğrenciler tam gün okuyacak"

İkili öğretime son verileceğini açıklayan Yıldırım, sözlerini şöyle kaydetti:

"2019'a kadar ikili öğretime son vereceğiz, tekli eğitime geçeceğiz. Öğrenciler yarım gün yerine tam gün okuyacaklar. Ayrıca öğrencilere 5. yıldan itibaren yabancı dil eğitimi zorunlu olacak. Okul öncesi eğitim de zorunlu hale gelecek."

"Bunlar karamsar tahminlerdir"

Başbakan Binali Yıldırım: "Burada gösterdiğimiz 3 yıllık Orta Vadeli Programdaki tahminler kötümser, karamsar tahminlerdir. 'İşimizi kış tutuyoruz, yaz çıkarsa bahtımıza' anlayışı ile hazırladık. Olabilecek en olumsuz tahminleri buraya yansıttık ama günü geldiğinde daha iyi oranlarla da karşılaşacağımızı söyleyebilirim." 

Orta Vadeli Program'ın 5 temel amacı:

"2017-2019'da büyümeyi artıracağız. 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken düşük büyüme oranı bize yaramaz. Büyüme rakamı yüzde 5'in altında olmayacak. Orta Vadeli Programın 5 temel amacı var. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var, milletimizin tam desteği var. 15 Temmuz'da en iyi şekilde gördük. Meydanlara indik, terör gruplarına en iyi dersi verdik. Milletimizin desteği olunca istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Kapsayıcı bir büyümeyi de etkin hale getireceğiz. Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak."

Büyüme için 5 strateji!

"Büyümede 5 stratejimiz olacak. İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz. İnsana yatırım sürecek. Mesleki konularda meslek geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. Genç nüfus daha fazla, güç demektir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Lokomotif öncü Türkiye için gençlerdir. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Fiziki altyapı gayet iyi, yollar, demiryolları, hastaneler, okullar, Türkiye'nin her tarafı doğusunda batısında aynı standartta aynı şekilde altyapıyı yaptık. 2 şerit gidiş geliş yollar vardı yetmiyor. İtiraz edenler, bir şerit daha yapın yetmiyor diyor."

Yorum Yaz