maritbet girişmaritbet
Büyükşehirlerde bisiklet kullanımı artıyor!

Büyükşehirlerde bisiklet kullanımı artıyor!

Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Arzu Tekir, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini anlattı.

Yerel yönetimlerle kent içi ulaşım sorunlarına çözüm üretip ücretsiz teknik destek veren, Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (WRI) bağlı Türkiye Sürdürülebilir Şehirler'in Direktörü Arzu Tekir, büyük şehirlerde son 5 yılda bisiklet kullanımında önemli artış yaşandığını, nüfusunun yüzde 80'i bisiklet alma gücüne sahip olan Türkiye'de bisikletli ulaşımın daha çok teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Tekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürdürülebilir kentsel gelişim ve kent içi ulaşım alanında araştırma ve saha incelemesine dayalı çalışmalar gerçekleştiren uluslararası bir sivil toplum kuruluşunun Türkiye ofisi olduklarını belirtti.

Tekir, merkezi Washington'da bulunan WRI altında Sürdürülebilir Şehirler Programı'nın bir parçası olan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler'in sürdürülebilir kentsel gelişimi hayata geçirmek için yerel ve merkezi yönetimlerle çalıştığını ifade ederek Brezilya, Çin, Hindistan ve Meksika'da da ofislerinin bulunduğunu, şehir plancılarından ulaştırma mühendislerine, sosyologlardan gazetecilere uzanan 200'ü aşkın uzmanıyla küresel araştırma ve saha deneyimleriyle kentlerde yaşayan milyonlarca kişiye daha iyi bir yaşam sunmak için çalıştıklarını kaydetti.

Sürdürülebilir Şehirler Programı'nda ekonomisi hızla yükselen ülkelerin yer aldığını vurgulayan Tekir, "Ancak bu gelişmenin beraberinde getirdiği araba sahipliği oranındaki hızlı artış, altyapının yetersiz kalmasına neden oluyor. Sürdürülebilir Şehirler Ağı olarak esas amacımız, şimdiden önlem alıp gereken adımları atarak sınırlı olan dünya kaynaklarımızı etkin bir şekilde kullanmaktır" dedi.

Yüzde 80'lik bir nüfus bisiklet alma gücüne sahip

Tekir, Türkiye'de merkezi ve yerel yönetimlerle kent içi sürdürülebilir ulaşım çözümleri üzerine çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

"Şimdiye kadar İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Kayseri, Şanlıurfa, Antalya, Sakarya, Eskişehir gibi büyük şehirlerde çalışmalarımızı yürüttük. Başlıca çalıştığımız konular ise toplu taşımanın entegrasyonu, bizim aktif ulaşım dediğimiz yayalaştırma ve bisiklet projeleri, çarpışmaların sebep olduğu can kaybı ve yaralanmalara yönelik yol güvenliği başlıklarından oluşuyor. Öte yandan kent içi bisiklet kullanımı büyük şehirlerimizde geçtiğimiz 5 yıl içinde önemli bir artış göstermiş olup diğer şehirlerimiz de 2015 yılında bu konuda önemli çalışmalara başlamıştır. Şehirlerimizde bisiklet yolu yapımları arttığı gibi akıllı bisiklet paylaşım sistemleri de uygulamaya geçmiştir. Bisikletli ulaşım şehirlerin trafik sıkışıklığı, trafik kaynaklı hava kirliliği, obezite, kalp ve akciğer hastalıkları gibi sorunları çözmekte önemli bir etmendir. 2015 yılında kentleşme oranının yüzde 73'e ulaştığı ülkemizde kent içi ulaşım için taşıt alım gücü nüfusun yüzde 20'sine tekabül ederken yüzde 80'lik bir nüfus bisiklet alma gücüne sahiptir. Bundan dolayı bisikletli ulaşımın daha çok teşvik edilmesi önem kazanmaktadır."

Tekir, 2012 yılından beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bisikletli ulaşımı desteklemek için çeşitli çalışmalar yürüttüğünü ve bu kapsamda 3 Kasım 2015'te "Şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmeliğin" çıkarıldığını hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu yeni yönetmelikle şehirlerimizin bisiklet yollarını, park ve istasyonlarını nasıl uygulamaları gerektiği konusunda tartışılabilecek bir dokümanı olmuştur. Özellikle yürüme ve bisikletli ulaşım konusunda WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak gün geçtikçe daha çok şehrimiz bizimle ortak çözümler aramaktadır. Bu ortak çözüm sürecindeki kamu, özel sektör, akademi ve sivil toplum kuruluşlarının yani bütün paydaşların sorun ve çözüm önerilerini değerlendirmek konusunda iş birliği içerisinde ilerlemekteyiz. Yapılan çalışmaların sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesi konusunda öncesi ve sonrası çalışmaları için belediyelerimizin desteğiyle süreçleri de takip etmekteyiz."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Büyükşehirlerde bisiklet kullanımı artıyor!
  • 03.01.2016 12:41

Büyükşehirlerde bisiklet kullanımı artıyor!

Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Arzu Tekir, bisiklet kullanımının teşv ...