maritbet girişmaritbet
Bursa'da Vakıf Kültürü Müzesi açılıyor!

Bursa'da Vakıf Kültürü Müzesi açılıyor!

Tarih Başkenti Bursa, Osmanlı’dan günümüze vakıflar ve vakıf eserlerini anlatan Vakıf Kültürü Müzesi’nin açılışı için gün sayıyor.

Müzedeki son hazırlıkları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıflar ve vakıf eserlerinin tüm yönleriyle bu müzede anlatılacağını söyledi.

Tarih başkenti Bursa'yı, müzecilik anlamında da öncü bir kent haline getiren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı'dan günümüze vakıflar ve vakıf eserlerini anlatan Vakıf Kültürü Müzesi'nin açılışı için gün sayıyor. Müzedeki son hazırlıkları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıflar ve vakıf eserlerinin tüm yönleriyle bu müzede anlatılacağını söyledi.

8500 yıllık arkeolojik dönemden 2300 yıllık bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda tarihi miras çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda Bursa'yı müzeler şehri haline getiriyor. Karagöz Müzesi ve Kent Müzesi'nin ardından hizmete açılan Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, İpek Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Kılıç Kalkan Müzesi ile bu alanda diğer kentlere danışmanlık hizmeti de veren Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı kültürünün en önemli yapı taşlarından olan vakıfları da Vakıf Kültürü Müzesi ise gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki Tekstil Sanayi Müzesi'nin üst katında oluşturulan Vakıf Kültürü Müzesi'nde açılış için sayılıyor. Son hazırlıkların yapıldığı müzeyi geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çalışmalar hakkında Kültür Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas ile Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez'den bilgi aldı.

Bursa'dan dünyaya yayıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı'nın kent hayatına geçtiği Bursa'da o döneme ait izleri bir bir gün yüzüne çıkardıklarını, vakıfların da Osmanlı'nın en önemli unsurlarından biri olduğunu belirtti. Osmanlı ve Türk kültüründe önemli bir yeri olan vakıfların bu topraklardan dünyaya yayıldığını ve örnek alınan bir sistem olduğunu kaydeden Başkan Altepe, “Bu sistemde yeni gelir getirecek mülkler, çarşılar, hanlar, değişik binalar var. Bunların gelirleri insanların hizmetinde kullanılıyordu ve bu eserleri yapanların da kıyamete kadar amel defteri açık kalıyor. Bu müzede bunları anlatacağız. Vakıfların ne olduğu, nasıl geliştiği, ne amaçla kurulduğu ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatacağız. Bu eserlerin kimi Bursa'da, kimi İstanbul'daki hizmetlerin görülmesinde kullanıldı hatta Kabe, Mekke ve Medine'ye kadar oradaki hizmetlerin görülmesi için kurulmuş vakıflar var” diye konuştu

Hedef 25 müze

Göreve geldiklerin Bursa'da 4 müze olduğunu, şuanda ise müze sayısının 15'e çaktığını dile getiren Başkan Altepe, hedeflerinin dönem sonuna kadar müze sayısını 25 çıkarmak olduğunu vurguladı. Vakıf Kültürü Müzesinin özellikle geçmişten günümüze sosyal hayatın farklı bir yönünü gözler önüne sereceğini ifade eden Başkan Altepe, “Vakıflardan elde edilen gelirlerin genellikle medreselerde öğrenci yetiştirme, yolda kalan insanlara barınma imkanlar sağlama, fakir ve muhtaçlara yemek dağıtılması aş evlerinin desteklenmesi gibi alanlarda kullanıldığını görüyoruz. Kimi küçük bir çeşme yapmış vakıf olarak adamış. Kuşlar için yuva yapmak bile ayrı bir vakıf. Tüm bu güzellikleri anlatan müzemiz artık açılışı hazırlanıyor. Halkımız burada Yeşil Camiyi görecek, Ulu Cami minberindeki güneş sistemini görecek. Vakıflar burada en güzel şekilde anlatılacak” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi tamamlandı!
  • 18.02.2017 12:19

Bursa Vakıf Kültürü Müzesi tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Vakıf Kültürü Müzesi projesini tamamlayarak şehre 1 ...

Bursa'da Vakıf Kültürü Müzesi açılıyor!
  • 27.08.2016 12:43

Bursa'da Vakıf Kültürü Müzesi açılıyor!

Tarih Başkenti Bursa, Osmanlı’dan günümüze vakıflar ve vakıf eserlerini anlatan ...