maritbet girişmaritbet
Bursa Muradiye Camisi ibadete açıldı

Bursa Muradiye Camisi ibadete açıldı

2 yıllık aradan sonra cami kapılarını yeniden ibadete açtı

Osmanlı Padişahı 2. Murat tarafından yaptırılan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Muradiye Camii, 2 yıllık aradan sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı törenle yeniden ibadete açıldı.

Açılış nedeniyle cami bahçesinde düzenlenen törene; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, ilçe belediye başkanları, siyasiler, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Cami tamam, külliye sırada

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Fatih Sultan Mehmet Han'ın babası 2. Murat tarafından inşa edilen ve 6 asır boyunca Bursa'ya hizmet veren çok önemli kent ziynetlerinden birinin daha ilk günkü orijinal haliyle ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Yaklaşık 10 yıldır başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü olmak üzere diğer devlet kurumlarıyla birlikte Bursa'nın tarihi eserlerini ayağa kaldırmak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Altepe, caminin de içinde bulunduğu ve ‘Bursa'nın Topkapısı' olarak bilinen Muradiye Külliyesi'nde sürdürülen restorasyon çalışmalarının da kısa zaman sonra sonuçlanacağını ifade etti. Muradiye Külliyesi içerisinde yer alan Muradiye Camii'nin Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildiğini ve Ramazan ayının ilk günü ibadete alınan caminin resmi açılışının bugün yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, külliye çapında sürdürülen çalışmaların ise 7-8 aylık süre içerisinde tamamlanacağını ifade etti. Külliye içerisinde caminin yanı sıra han, hamam, medrese ve padişah türbelerinin bulunduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Külliyenin tamamında sürdürdüğümüz restorasyon çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Hamamı satın alıp tadilatını yapmıştık. Camiyi de Vakıflar Bölge Müdürlüğü'yle birlikte tamamladık. Külliyenin çevre düzenlemelerini yaptık. Ziyaretçilerin yorgunluklarını atabileceği kafeteryayı hizmete soktuk. İnşallah önümüzdeki birkaç aylık sürede onarımın tamamı bitecek. Ve burası, Bursa turizminin nabzının attığı bir yer olacak” dedi. Başkan Altepe, başta Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bursa Valisi Münir Karaloğlu olmak üzere caminin açılışında ve külliye çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

Başkan Altepe'ye tebrik

Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç ise, yaklaşık 600 yıl önce 2. Murat Han tarafından yaptırılan caminin yeniden orijinal haline dönmesinden mutluluk duyduğunu söyledi. Vakıf eserlerine sahip çıkmanın inancın bir gereği ve hükümetin işi olduğunu kaydeden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bugüne kadar yaklaşık 4 bin vakıf eserini restore ettiklerini belirten Arınç, Bursa'daki vakıf eserlerine gösterdiği ilgi nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'yi tebrik etti. Vakıf eserlerine karşı yürütülen çalışmaları 30'a yakın büyükşehir belediyesinin desteklediğini, Bursa'nın da destek veren ilk 3 belediye arasında sayıldığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, “Sevinerek ifade edeyim ki Bursa Büyükşehir Belediyemiz, vakıf eserlerine sahip çıkmayı kendisine kutsal görev addediyor. Sadece burası değil birçok eserin ayağa kalkmasında Altepe başkanımız büyük fedakarlık gösteriyor. Kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, restorasyon çalışmaları 2 yıl önce başlayan Muradiye Camii'ni söz verdikleri gibi Ramazan ayının ilk gününde ibadete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Caminin restorasyon çalışmalarının 2 yıl boyunca titizlikle sürdürüldüğünü, restorasyon çalışmaları kapsamında hiç planda olmayan Osmanlı ilk dönem süslemeleriyle karşılaşıldığını, 1855 depremi sonrasında sıva ile boyayla kapatılan muhteşem kalem işçiliklerinin aslına uygun olarak tekrar işlendiğini ifade eden Karaloğlu, “‘Bu sene Ramazanın ilk teravihini burada kılacağız, yetiştireceğiz' demiştik. Şükürler olsun ki, sözümüzde durabildik. Bugün de resmi açılışı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı da, 5 Nisan 2013 tarihinde başlayan restorasyon çalışmalarının 1 milyon 399 bin TL'lik harcamayla sonuca ulaştığını ifade etti. 

Cami açılışı öncesinde, Orhan Camii imam hatibi Orhan Demirarslan tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Açılış, Bursa Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay'ın okuduğu duayla yapıldı. Açılışın ardından protokol üyeleri, camiyi gezerek ikindi namazını kıldı. 

1425 yılında 2. Murat Han tarafından yaptırılan Muradiye Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında; kurşun çatı örtüsünün bozuk kısımları yenilendi. İç ve dış cepheler çimentolardan arındırıldı. Ana ve yan kubbelerdeki çatlaklar giderilerek, cami içerisinde bulunan 160 metrekarelik alan Horasan harcıyla sıvandı. Son cemaat kısmı düzenlenerek, caminin giriş kapısı elden geçirildi. 

Muradiye Camii, zaviyeli plan tipi camilerin en yalın biçimini yansıtıyor. Yalın olmasına karşılık, gerek dış cephesi gerekse iç mekanları süsleme bakımından oldukça zengin bir duruş sergiliyor. Dış cephede taş ve tuğla işçiliği, iç mekanlarda ise renkli sırlar ve çeşitli motiflerle çiniler sanat tarihi açısından önem arz ediyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı
  • 25.02.2022 16:19

Muradiye Camisi, 1 yıllık restorasyon sonrasında yeniden ibadete açıldı

Mimar Sinan'ın Ege Bölgesi'nde bilinen tek eseri olan, hayattayken tamamlandığın ...

Şanlıurfa’da 4.1 büyüklüğünde deprem
  • 17.06.2020 12:16

Şanlıurfa’da 4.1 büyüklüğünde deprem

Merkez üssü Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesi olan 4.1 büyüklüğünde deprem meydana gel ...

Bursa Muradiye Camisi ibadete açıldı
  • 13.07.2014 08:21

Bursa Muradiye Camisi ibadete açıldı

2 yıllık aradan sonra cami kapılarını yeniden ibadete açtı ...

Edirne'deki 11 camiinin avlusunda 550 öğrenciye tenis eğitimi veriliyor!
  • 18.07.2012 10:56

Edirne'deki 11 camiinin avlusunda 550 öğrenciye tenis eğitimi veriliyor!

Edirne'deki yeni uygulama, 11 caminin avlusunda 550 öğrenciye tenis eğitimi veri ...