maritbet girişmaritbet
Bursa Gürültü Eylem Planı’nı tamamladı

Bursa Gürültü Eylem Planı’nı tamamladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1 milyon 854 bin kişinin maruziyetinin değerlendirildiği Bursa Gürültü Eylem Planı’nı tamamladı.

24 farklı kategoride gündüz, akşam ve gece zaman dilimlerini kapsayan gürültü haritaları doğrultusunda oluşturulan eylem planı, onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, plan uygulanmaya başlandığında, Bursa'da ortaya çıkabilecek gürültü problemlerinin henüz oluşmadan büyük oranda önlenmiş olacağını söyledi.

BURSA - Çevresel gürültünün azaltılarak yaşam kalitesinin artırılmasını hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, ‘Bursa Stratejik Gürültü Haritaları' sonuçlarına göre gürültü eylem planı hazırladı.

Onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda

Türkiye genelinde ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği' kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nde ‘Stratejik Gürültü Haritaları' oluşturuldu. Projede pilot iller arasında yer alan Adana, Gaziantep, Manisa, Kayseri, Samsun, Balıkesir, Kahramanmaraş, Sakarya, Eskişehir, Erzurum, Trabzon, Sivas, Adıyaman, Elazığ ve Mersin'de ise ‘Yerleşim Yeri Gürültü Haritaları' hazırlandı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de AB Destekli ‘Çevresel Gürültü Direktifinin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi' kapsamında karayolu ve endüstri kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla hazırlamaya başladığı ‘Bursa Gürültü Eylem Planı'nı tamamladı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda geliştirilen plan, onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunuldu.

1 milyon 854 bin kişi üzerinde değerlendirme

Çalışmalar sonucunda ortaya çıkartılan 24 adet stratejik gürültü haritasında 246 kilometrekarelik yerleşim alanında 672 bin 583 hane, 222 bin 484 hassas kullanım içeren bina, 1008 okul ve eğitim binası ve 113 hastane binası için 1 milyon 854 bin kişinin gürültüden etkilenmesi değerlendirildi. Planda bazı caddelerde tek bir eylem gürültü değerlerini sınır değerler içine alabilirken, bazı caddelerde ise birden fazla eylem entegre şekilde uygulanarak gürültü değerleri sınır değerlerin içine çekildi.

Başkan Aktaş: Hedef, gürültüsüz bir Bursa

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı açıklamada, gürültü eylem planı ile Bursa'nın daha yaşanabilir olmasını sağlamak istediklerini söyledi. Açıklamasında, tüm vatandaşların ve kurumların öncelikli görevlerinden birisinin çevre duyarlılığı olması gerektiğine değinen Başkan Aktaş, daha yüksek standartlarda bir yaşam için bu konuya özel önem verdiklerini belirtti. Sürdürülebilir çevre politikası bağlamında hizmete alınan, planlanan projelerle Bursa'nın standartlarını daha da yukarıya taşımak istediklerini söyleyen Başkan Aktaş, bu nedenle ‘çevre, hava ve görüntü kirliliğinin yanında' gürültü kirliliğiyle de mücadele ettiklerini ifade etti. Gürültü eylem planı ile giderek daha da kalabalıklaşan Bursa'da vatandaşlara sakin ve huzurlu, dolayısıyla daha sağlıklı ve kaliteli bir hayat sunmanın peşinde olduklarını vurgulayan Başkan Aktaş, “Hedefimiz, gürültü eylem planı ile Bursamızın daha yaşanabilir olmasını sağlamaktır” dedi.

Kamu kurumlarıyla sonuç odaklı toplantılar

Bursa Gürültü Eylem Planı'nın hazırlanması aşamasında ilçe belediyeleri, üniversiteler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili birimlerinden yetkililerin katıldığı toplantılar ve çalıştaylar düzenlendi. Bursalıların eylem planlarına katılımı amacıyla, Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde ‘Çevresel Gürültü Eylem Planı Anketi' oluşturuldu. Buradan elde edilen veriler de çalışmalara dahil edildi. Çevre düzeni planları ve imar planlarının hazırlanması aşamasında, gürültü eylem planıyla tespit edilen sonuçlar dikkate alınacak. İleride oluşabilecek gürültü problemleri büyük oranda planlama aşamasında önlenmiş olacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak
  • 16.11.2021 11:38

Bursa'da Süleyman Çelebi Türbesi'nin bulunduğu alanda külliye yapılacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkanlık Konutu ile etrafını ka ...

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı
  • 01.12.2020 13:08

Bursa Şehir Hastanesine raylı sistemle ulaşım projesinde saha çalışması başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Hastanesine kesintisiz ulaşımın sağ ...

Osmanlı idare merkezi Bey Sarayı tanıtım filmi
  • 24.10.2020 19:53

Osmanlı idare merkezi Bey Sarayı tanıtım filmi

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Bele ...

Osmanlı idare merkezi Bey Sarayı gün yüzüne çıkıyor
  • 24.10.2020 19:47

Osmanlı idare merkezi Bey Sarayı gün yüzüne çıkıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, Osmanlı Devleti'nin idare merkezi olan Bey Sara ...

Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Tarihi dönüşüm" projesini anlattı
  • 22.09.2020 15:35

Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Tarihi dönüşüm" projesini anlattı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş "Bursa Yıkarak Güzelleşiyor" slog ...

"Bursa'nın gelecek 100 yılına damga vuracak bir süreci başlatıyoruz"
  • 22.08.2020 16:12

"Bursa'nın gelecek 100 yılına damga vuracak bir süreci başlatıyoruz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımı ile Bursa Çekirge'deki Çelik ...