maritbet girişmaritbet
Burdur Gölü’nü kurtarmak için Lavanta Deresi’ni yaptılar

Burdur Gölü’nü kurtarmak için Lavanta Deresi’ni yaptılar

Burdur’da su seviyesi azalan Burdur Gölü’nü kurtarmak için "Lavanta Deresi Projesi" kapsamında az su tüketen bitkiler dikildi.

Su seviyesi azalan Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan "Lavanta Deresi Projesi" kapsamında, Yeşilova ilçesindeki 670 dekarlık araziye, lavanta, kekik ve ada çayı bitkileri dikildi.

Burdur Valisi Hasan Kürklü, Lisinia Doğa Projesi'nden sorumlu veteriner hekim Öztürk Sarıca'nın hayata geçirdiği "Lavanta Deresi Projesi" alanını gezerek incelemelerde bulundu ve kekik bitkisi dikti. 

Vali Kürklü, gazetecilere yaptığı açıklamada, lavanta ve benzeri bitkilerin, su istemeyen kıraç topraklarda yetiştiğini söyledi. 

Su seviyesinde azalma yaşanan Burdur Gölü'nün kurtarılmasına yönelik algı oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Kürklü, gölün, su istemeyen bitkilerin havzalara ekilmesi durumunda kurtarılabileceğini kaydetti.

Gençlere iş imkanı sunacak!

Lavanta üretiminin, diğer su tüketen bitkilerle kıyaslandığında avantajları olduğunu anlatan Hasan Kürklü, "Lavantadan, buğdaya göre 4 kat daha fazla gelir elde ediyorsunuz. Suyu da az kullanarak doğaya katkı sağlıyorsunuz. Lavanta çiçekleri açtığı zaman mükemmel bir görsellik oluşuyor. Proje, köylerdeki gençlere iş imkanı da sağlayacak" dedi. 

Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir ise ilçede sulanabilir 7 bin, sulanamayan ise 23 bin hektar arazi olduğunu kaydetti. 

İlçedeki vatandaşları susuz tarıma yönlendirmeye çalıştıklarını belirten Özdemir, "Vatandaşlar, geçmişten gelen alışkanlıklarla buğday ve arpa gibi bitkilerin üretimine yönelmişler. Fazla para kazanamıyorlar. Onları para kazanabilecekleri bu projeye yönlendiriyoruz. Kaymakamlık olarak da projeyi destekliyoruz" diye konuştu. 

Bu proje için 4 bin kişi çalıştı!

Lisinia Doğa Projesi'nden sorumlu veteriner hekim Öztürk Sarıca da projeye, 2014'ün Kasım ayında, Burdur Gölü'nü kurtarmak ve köylülere susuz tarım yaparak da para kazanılabileceğini göstermek amacıyla başladıklarını dile getirdi. 

Lavanta, kekik ve ada çayı bitkilerinin susuz yetişebildiğinin ve pazar değerinin yüksek olduğunun altını çizen Sarıca, şöyle konuştu:
"Susuz tarımın yapılması, Burdur Gölü için çok önemli. Projenin ismini 'Lavanta Deresi' koyduk. Az su tüketilince dereler özgürce akacak ve göllerimizi dolduracak. Susuz tarım, Burdur Gölü'nden Salda Gölü'ne kadar ilaç kullanmadan yapılabilir ve para kazanılabilir. Benim bundan hiç kaygım yok. Ayrıca lavanta, kekik ve ada çayının pazar sorunu da yok. Bu bitkileri ilk etapta kuru olarak satmayı düşünüyoruz."

Öztürk Sarıca, Burdur, Denizli ve Isparta'dan gelen yaklaşık 4 bin kişinin belirli dönemlerde projede çalıştığını da bildirdi.

Konuşmaların ardından, yaralı halde bulunduktan sonra Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi edilen 4 leylek de doğaya salındı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Burdur Gölü’nü kurtarmak için Lavanta Deresi’ni yaptılar
  • 29.04.2015 15:08

Burdur Gölü’nü kurtarmak için Lavanta Deresi’ni yaptılar

Burdur’da su seviyesi azalan Burdur Gölü’nü kurtarmak için "Lavanta Deresi Proje ...