maritbet girişmaritbet
Bunlar bildiğiniz kütüphanelerden değil!

Bunlar bildiğiniz kütüphanelerden değil!

Genellikle okulların üst katlarında ve okul koridorlarının son bölümünde yer alan okul kütüphanelerine çeki düzen geldi.

ESD Özel - Kitapların ve bilgisayarların bir arada yer aldığı yeni nesil zenginleştirilmiş kütüphaneler tasarımlarıyla dikkat çekiyor. 

Öğrencilerin sadece ödev yapmak için yolunu tuttuğu ve okulun en ücra köşesine yer alan okul kütüphaneleri büyük değişim başlatıldı. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ‘Zenginleştirilmiş Kütüphane' (Z-Kütüphane) adını verdiği ve kitap ile bilgisayarın bir arada yer aldığı yeni nesil kütüphaneler tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

yeni kütüphaneler

Gelişen teknolojilerden amaca uygun olarak yararlanabilmek, öğrencilerin okuma ve kütüphane kullanma alışkanlığını geliştirmek ve eğitim ve öğretimde atılan adımları kütüphaneleri etkili kullanarak desteklemek amacıyla okul kütüphanelerine yenilikçi bir bakış açısı getirildi.

Zenginleştirilmiş kütüphaneler; bilgisayar, zekâ oyunları, okuma ve dinleme materyallerinin bir arada bulunduğu, sesli ve elektronik kitaplar gibi alternatif okuma seçeneklerinden öğrencilerin faydalanabildiği, taşınabilir tekerlekli raflarıyla, ahşap ve kumaş malzemelerle kaplanmış duvarlarıyla, estetik ve pedagojik açıdan uygun renkleriyle çocuklarda okuma alışkanlığı ve zevki uyandırarak, onları kütüphaneye çekecek mekânlar şeklinde tasarlandı.

SAYI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı, bu kütüphanelerin sayısını artırmak için çalışmalarını sürdürürken, okullardaki z-kütüphane sayısı 284'e ulaştı.
Bakanlığın sivil toplum kuruluşları, belediyeler, okul aile birlikleri, hayırseverler, il özel idareleri ile yaptığı iş birliği ve protokoller sonucunda 51 ilde 73 ilkokul, 100 ortaokul, 109 lise ve 2 halk eğitim merkezinde z-kütüphaneler hayata geçirildi.

İŞTE Z-KÜTÜPHANELERİN SUNDUĞU İMKANLAR

Kurulan z-kütüphaneler, klasik kütüphane anlayışından farklı özelliklere sahip. Bu kütüphaneler fiziki şartları ve teknolojik alt yapıları ile kütüphanecilik anlayışına çağdaş bir seviye kazandıracak ve kütüphane hizmetlerinin niteliğini artıracak.

Bu kütüphanelerin duvarlarında öğrenci çalışmalarının sergilenebileceği özel olarak tasarlanmış malzemelerden yapılmış, ahşap ve kumaş panellerden oluşturulmuş alanlar yer alıyor.

Öğrencilerin dinlenmesi amacıyla kütüphanelerde yer minderleri, koltuk ve kanepe gibi rahat oturulabilecek mobilyaların bulunuyor.

Öğrenci, öğretmen ve diğer kullanıcılar, elektronik ve basılı kaynaklara özgürce erişebilme imkânı bulabiliyor.

Basılı, sesli ve elektronik kitaplar ile alternatif okuma seçenekleri sunuluyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşte okullardaki yeni kütüphane tasarımları!
  • 03.03.2015 13:32

İşte okullardaki yeni kütüphane tasarımları!

Okullardaki yeni kütüphaneler bildiklerinizden çok farklı... ...

Bunlar bildiğiniz kütüphanelerden değil!
  • 03.03.2015 13:24

Bunlar bildiğiniz kütüphanelerden değil!

Genellikle okulların üst katlarında ve okul koridorlarının son bölümünde yer ala ...