maritbet girişmaritbet
Bu yapraklar altın gibi...

Bu yapraklar altın gibi...

Türk el sanatlarıyla 30 yıldır uğraşan sanatçı Mustafa Er, bitki oyma sanatında eserlerini daha alımlı göstermek için 24 ayar altın kullanıyor

Geleneksel Türk el sanatları sanatçısı Mustafa Er, kauçuk ağacının yaprağını kurutup oyduktan sonra üzerine tezhip, hat, resim işleyerek 24 ayar altınla süslüyor.

Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, memur olduğu dönemde, Ahmet Yakupoğlu'nun atölyesine giderek üç yıl resim dersleri aldığını söyledi. Daha sonra  Osmanlı fermanlarının orijinallerini kopyalamaya başladığını, bunların üzerine de divani hat ve tezhip yaptığını belirtti. Er, "Tezhiplerimizde 24 ayar altın kullanıyoruz. 1988 yılından 1997 yılına kadar bunlarla uğraşırken, aynı yıl bir müzede gördüğüm yapraktan etkilenerek yaprak biriktirmeye başladım. Yine bir gece bitki oyma işi ortaya çıktı. Bunun ismini 'Türk Yaprağı Oyma Sanatı' olarak koydum" dedi.

Yaprak oyma sanatını kauçuk ağacının yaprağını kuruttuktan sonra üzerine motif çalışması yaparak gerçekleştirdiğini dile getiren Er, yapraktaki damarların arasını boşaltırken zayiatlar yaşandığını anlattı. Er, şöyle konuştu:

"Yıllar geçtikçe bu zayiatları vermemeye başladım. Kauçuk yaprağının dayanıklılığı uzun süreli olacağından bunu daha çok tercih ediyoruz. Motifi ortaya çıkarıp oyma işlemini bitirdikten sonra, 24 ayar altını üzerine transfer olarak çalışıyoruz. Artık bu yapraklar bizim tuvalimiz gibi oldu. Yaprağın üzerine resim, hat, şükufe ve tezhip gibi çalışmaları yapabiliyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar, piyasada oldukça ilgi ve alaka görmektedir. Zaten 1988 yılından beri ferman sanatı ile İstanbul'da bir çevre edinmiştik, bu çevremiz aynen devam ediyor."

Siparişlerin yoğun olması nedeniyle geçen yıla kadar kişisel sergisini açamadığını anımsatan Er, "İlk kişisel sergimi 2013 yılının sonunda açtım. Sergimizdeki bütün eserlerimiz satıldı. Bize gurur ve övünç verici tepkiler aldık. Bu tepkiler bize moral ve motivasyon oldu. İnşallah ya bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yıl bir sergi daha açmayı düşünüyorum" dedi.  

 Sanatını gelecek nesillere aktarmak istiyor

Er, kauçuk yaprağının yanı sıra son dönemlerde çalışmalarında çınar ağacının yaprağını da kullanmaya başladığını aktardı.

Çınar yaprağının da ilgi gördüğünü anlatan Er, "Bu sanat benim tarafımdan geliştirildi zannediyorum ki benden başka yapan da yok. Çalışmalarımı A'dan Z'ye bir kitapta toplamayı düşünüyorum. Bitki yaprağının serüvenini bir kitapta toplayacağım. Bunu yaptıktan sonra da öğrenci yetiştirmek istiyorum. Bunları yeni nesle aktarmayı düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu yapraklar altın gibi...
  • 04.05.2015 17:32

Bu yapraklar altın gibi...

Türk el sanatlarıyla 30 yıldır uğraşan sanatçı Mustafa Er, bitki oyma sanatında ...