maritbet girişmaritbet
Bu yapıların hangi mimariye ait olduğu nasıl anlaşılır?

Bu yapıların hangi mimariye ait olduğu nasıl anlaşılır?

Dünyada geçmişten günümüze uygarlıklar, imparatorluklar, ülkeler kuruldu ve yıkıldı. Bunlardan geri kalan bu yerler hangi döneme ait biliyor musunuz?

Dünyadaki pek çok önemli, tarihi yapıyı incelemeye görmeye gider, fotoğraflarını çekeriz. Peki bu yapıların hangi döneme ait olduğunu biliyor muyuz?

Romanesk Üslup/Romanesk Mimari

Romanesk yapıların en belirgin özellikleri, çok geniş bir alanı kaplamalarıdır. Fakat çok geniş alana yayılsalar da yükseklik konusunda çok iddialı değillerdir. Kuleleri de çok yüksek olmaz.

Bir diğer özelliği, geniş alana yayılmış olan bu yapıların kubbe ve tavanlarını taşımak için kalın ve güçlü duvarlara sahip olmasıdır. Yan cephelere çok kalın payandalar yapılmıştır. Dış duvarlara payandalar yaslanır. Bu nedenle de duvarların alt kısmında pencere bulunmaz.

Romanesk yapılar loş ve kasvetlidir. Çünkü pencereler yüksek kısımlarda, çok sayıda ve boyut olarak küçüktür. Pencerelerin boyutlarının üst kısmında olması sebebiyle yapının içine çok ışık girmez. Yapıların içinde süsleme olarak genelde çok anlam taşımayan soyut figürler kullanılır. Yapıların dış yüzeyi ise düzdür ve neredeyse hiç süslemesi yoktur.

Söz konusu yapılardaki tonozlar yuvarlak hatlıdır. Bu yuvarlak hatlara, pencere ve kapı çerçevelerinde de rastlanır.

 

Gotik Tarz/Gotik Mimari

12. yüzyılden 16. yüzyıla kadar süren bu mimarinin ana özelliği dikey hatlara sahip olmasıdır. Gotik yapıların çok yüksek olmasının bir amacı da Allah'a yakın olmaktır. Gotik mimari ile insanların dini odak noktasına koyması aynı döneme rastlıyor.

Gotik tarz, Romanesk üslubun tersi gibidir adeta. Daha dar alana yayılırlar ancak çok yüksek inşa edilirler. Yani Romaneks'in aksine yatay değil, dikey düzlemler göze çarpar ve Romanesk bir yapının iki katı yüksekliğe ulaşabilir. Bunun yanında bir yapının Gotik tarzda olduğunu anlamak için üçgen ve sivri uçlu tonozlar da önemli bir ipucudur.

Pencereler konusunda, Gotik yapılar çok daha ferahlardır, hem üst hem de altta bulunan pencerelerde vitraylar dikkatinizi çekebilir.

Rönesans İtalya'nın Floransa kentinde 14. yy'da Gotik mimariye karşı doğmuştur. 15. yy mimar ve sanatçıları Roma eserlerini yorumlarken Roma ve Romanesk mimarisini baz aldılar.

Floransa Dom Katedrali'ni yapan mimar Brunelleschi, Rönesans mimarisinin kurucusudur. Brunelleschi, yapılarda Gotik tarzda yer alan dini öğeleri ayıklamış ve yerine Rönesans'taki matematiksel düşünceye yer vermiştir.

Barok Tarz/Barok Mimari

Rönesans'ın katı kurallarına tepki olarak Roma'da ortaya çıkmıştır. Kısa sürede popülerleşen bu mimari tarz bazı ülkelere de yayılmıştır. İtalya'dan sonra İspanya, Portekiz, Avusturya, Güney Almanya, Belçika gibi ülkelere ve Latin Amerika'ya kadar ulaşmıştır.

Barok mimarisine en güzel örneklerden biri Paris'teki Versay Sarayı. Dikdörtgen yerine oval hatlar, düz yerine kıvrımlı çizgiler, ışığın dramatik kullanımı, gerçek dışına eğilim, göz aldatımı ve yanılsama, süs ve renklerde zenginlik, kubbeler, abartılı tavanlar, gösterişli havuzlar ve çeşmeler Barok tarzın en önemli özelliklerindendir.

Dolmabahçe Sarayı ve Trevi Çeşmesi bu tarzı oldukça güzel yansıtıyor.

Rokoko Üslup

18. yüzyıl başlarında Avrupa'da Barok tarzı popülerliğini kaybetmeye başlayınca yerini simetriye karşıt duran Rokoko aldı. Bu üsluptaki eserlerde bol kıvrımlar, gösterişli süslemeler ve altın varaklı malzemeler göze çarpar.

Gezimanya.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dolmabahçe Sarayı'nın marangozhanesinde yangın çıktı
  • 04.03.2022 09:53

Dolmabahçe Sarayı'nın marangozhanesinde yangın çıktı

İstanbul Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'nın marangozhanesinde çıkan yangına itf ...

Otel inşaatı Dolmabahçe'nin duvarını çatlattı!
  • 26.11.2011 12:54

Otel inşaatı Dolmabahçe'nin duvarını çatlattı!

İstanbul boğazında yükselen bir otel inşaatı Dolmabahçe Sarayı ile Osmanlı Müzes ...

Tarihe tanıklık eden yapıların mimarisi böyle anlaşılır!
  • 09.02.2015 11:45

Tarihe tanıklık eden yapıların mimarisi böyle anlaşılır!

Dünyadaki tarihi yapıların mimarisinin nasıl anlaşıldığını biliyor musunuz? ...

Dolmabahçe Sarayı'nın en büyük halısı restore ediliyor!
  • 17.06.2021 15:51

Dolmabahçe Sarayı'nın en büyük halısı restore ediliyor!

Milli Saraylar Başkanlığı'nın halı koleksiyonunda yer alan 119 yıllık Dolmabahçe ...

Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran'da atılıyor!
  • 09.06.2021 12:26

Kanal İstanbul'un temeli 26 Haziran'da atılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek Kanal İstan ...

İşte dünyanın en ihtişamlı yapıları!
  • 27.07.2018 09:00

İşte dünyanın en ihtişamlı yapıları!

Dünyanın en ihtişamlı yapılarını bir araya getiren Ranks'ın verilerine göre Türk ...