maritbet girişmaritbet
Bu sokak isimleri evlere şenlik!

Bu sokak isimleri evlere şenlik!

İstanbul’un ara sokaklarının bazısı tarihi önemiyle anılırken bazısı da var ki isimleriyle akıllarda kalıyor.

Taşı toprağı altın İstanbul, her ne kadar değeri ve maddi imkanlarıyla yıllar yıllar öncesi bu sıfatı alsa da sokakları da tarihsel bir mesaj veriyor. Hatta kimi sokağın adı o sokakla ilgili çok şey söylüyor. Bazen bölgenin tarihinden bir kesit sunar bazen o sokakta yapılan meslek hakkında bilgilendirir bazen de orada yaşayan kişi ya da kişiler hakkında bilgi verir.

Birçok tarihi hikayesi olan İstanbul'un arka sokaklarında gezinirken karşınıza kırpığıyla, minik kuşuyla, kurabiye canavarıyla gönüllerimizde taht kurmuş bir zamanların ünlü çocuk programının adı olan Susam Sokağı tabelası çıkabilir ya da kendinizi “Bayıldım” yokuşunda bulabilirsiniz.

Kimi sokak adları “Bu isim nereden geldi?" diye düşündürebilir, hatta güldürüp düşündürebilir. Kim bilir belki de kuş uçmaz ‘Kervan Geçmez Sokak'ta bulursunuz kendinizi… 

Atgeçmez Sokak

Bu sokak, Balat'ta bulunur. Kesin olmamakla birlikte sokağın fazlaca dar olmasından dolayı bu adı aldığı sanılıyor.

Taktaki Sokak

Çukurcuma'da bu sokak “Tak Tak” olarak da bilinir. Kimilerine göre eskiden burada bir ayakkabıcı yaşıyormuş. Ayakkabıcının çıkardığı gürültü sokağa adını vermiş.

Tomtom Kaptan Sokak

Tomtom Kaptan Sokağı'nın girişinde bulunan Tomtom Kaptan Camisi, 1592 yılında Tomtom Mehmet Kaptan tarafından yaptırılmış. Yani sokak adını bu camiden almış. Burası kısaca “Tomtom” olarak da bilinir.

Ahım Şahım Sokağı

Şişhane'de bulunan bu sokağın vaktiyle mezarlık olan alanının mükemmel bir İstanbul ve Haliç manzarası varmış. Bu manzaradan dolayı sokağa “Ahım Şahım” dendiği tahmin ediliyor.

Sahaf Mezarlığı Sokak

Kasımpaşa'nın doğusundaki Piyalepaşa Mahallesi sınırları dahilindeki bu sokağın adını, vaktiyle buraya gömülen eski kitap satıcılarından aldığı söyleniyor. Bunu tahmin etmek güç olmasa da biraz ürkütücü bir isim.

Karantina Sokak

Karaköy'de bulunan sokağın ismi eskiden burayı mesken edinen Karantina İdaresi'nden geliyor.

Altıpatlar Sokağı

Antikacıların yoğun olduğu Altıpatlar Sokağı, çevresindeki sokaklarla birlikte zamanının cephane ve mühimmat deposuymuş.

Othello Kamil Sokak

Sokak adını bir tiyatro oyuncusundan alıyor. 1889 yılında doğan ve asıl adı Kâmil Rıza Bey olan oyuncu, zamanında oynadığı Othello rolü nedeniyle halk arasında “Otello Kâmil” olarak anılmaya başlamış.

Merkep Bağırtan Sokağı

Cihangir'de bulunan bu sokak, uzun yıllar önce ailelerin eşyalarını mekreplerle (eşşek) taşıdığı yokuşmuş. Mekrepleri yorgunluktan inleten bu sokak, adını günümüzde hala devam ettirmektedir.

Bahçelere Giden 1. Yol Sokak

Kadıköy Bostancı'da bulunan bu sokağın hemen paralelinde “Bahçelere Giden İkinci Yol Sokak” bulunur. Sokağın adını, o bölgede bulunan bahçelerden aldığı tahmin ediliyor.

Yorum Yaz