maritbet girişmaritbet
Bu şehir merkezlerine araç giremez!

Bu şehir merkezlerine araç giremez!

Çözülmeyen trafik ve hava kirliliğini önlemek için Norveç'in başkenti Oslo en radikal kararı vermek üzere...

Eylül ayında Paris'te hava kirliliğine dikkat çekmek için özel araçların bir süre şehir merkezine girmesi yasaklanmıştı, Oslo ise bu konuda çok radikal bir karar vermeye hazırlanıyor. Norveç'in başkentinde 2019 yılına kadar şehir merkezine her türlü aracın girişi yasaklanacak!

Bisiklet ve toplu taşımaya yoğunlaşılacak

oslo şehir merkezi

Oslo 2019 yılına kadar şehir merkezine her türlü aracın girmesini yasaklamayı planlıyor. Şehirde ayrıca 2019 yılına kadar 35 mil kadar bisiklet yolu yapılacak ve toplu taşıma yatırımlarına yoğunlaşılacak. Söz konusu yasak Norveç başkentinde 350 bin civarında araç sahibini etkileyecek.

Paris'te de yasaklanmıştı

pariste hava kirliliği

Paris'te şehirdeki hava kirliliği nedeniyle bazı yollar zaman zaman trafiğe kapatılmış ancak bugüne kadar geniş kapsamlı bir uygulamaya gidilmemişti. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo daha önce de 2011 yılı öncesinde üretilmiş bütün dizel araçların şehir merkezine girmesinin 2020 yılı itibariyle yasaklanmasını önermişti.

Türkiye'deki büyükşehirlere de Londra modeli!

Londra'da uygulanan 'congestion charge' sisteminde para ile girilecek bölgeler kırmızı 'C' harfi ile gösteriliyor. Şehir merkezine giren araçlar 8 sterlinden (yaklaşık 20 lira) başlayan ücretler ödüyor.

congestion charge

Geçtiğimiz yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra'da olduğu gibi şehir içine otomobille girişin ücretli olacağını açıklamıştı. Şehirlerin prestij alanları trafiğe kapatılacak, metro olan yere servis konulacak. 2018 sonuna kadar gerçekleştirilecek olan uygulama özellikle büyükşehir belediyelerini ilgilendiriyor.

Yorum Yaz