maritbet girişmaritbet
Bu mimari harikaları neredeyse kimse bilmiyor!

Bu mimari harikaları neredeyse kimse bilmiyor!

Dünyanın mimari harikaları olup da fazla bilinmeyen mimari yapılar görkemiyle görenleri hayran bırakıyor.

Dünyanın mimari harikalarından olup da fazla bilinmeyen yapıları hangileridir? Bunu belirlemek için Quora adlı sitede yapılan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

İşte o harika yapılar…  

Büyük Cenne Camii – Mali: 1907'de inşa edilen cami dünyanın en büyük kerpiç binası. Sudan'dan Atlantik sahiline kadar uzanan kuşaktaki en başarılı mimari yapılardan biri olarak görülen cami, 1988'de UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alındı. Kurak mevsimde çatlayan kerpiç duvarlar, her yıl ilkbaharda yapılan bir festivalle halk tarafından kille sıvanır. Bina yüzeyinde görülen ahşap çıkıntılar bu tamirde iskele amacıyla kullanılır.

Büyük Cenne Camisi, 3 minaresi, 60 metre eniyle içi ve avlularında 50 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği, tamamı topraktan inşaa edilmiş muhteşem bir camidir. Bu şahane binanın yok olmasına mani olmak için şehir halkı senede bir gün caminin sıvalarını güçlendiriyor.

Parlamento Sarayı – Romanya: Dünyanın en büyük, en pahalı ve en ağır idari binası Bükreş'te bulunuyor; ama pek fazla bilinmiyor. Romanya'nın eski lideri Nikolay Çavuşesku tarafından 1984'te yaptırılan bina 12 katlı. 3100 odalı bina 330 bin metre karelik bir alanı kaplıyor. 3,3 milyar Euro'ya mal olan binayı yapmak için 30 kilise ve sinagog ile 30 bin konutun yıkıldığı söyleniyor. Binanın halıları inşaat sırasında içeride dokunup serilmiş.

Derawar Kalesi – Pakistan: Çöl ortasındaki kale, kare şeklini oluşturan 40 burçtan oluşuyor. 30 metre yüksekliğindeki burçların toplam çevresi 1500 metreyi buluyor. Ülkenin zor ulaşılır bir köşesinde yer alan kaleyi birçok Pakistanlının dahi bilmediği düşünülüyor.

Chand Baori – Hindistan: Ülkenin kuzey batısındaki Racasthan bölgesinde yer alan bu ilginç yapıda basamaklarla büyük bir su kuyusuna iniliyor. 13 kattan oluşan basamaklarla 30 metre derinliğindeki kuyuya iniliyor. Toplam 3500 basamaktan oluşan simetrik merdivenlerle inilen kuyu 800-900'lü yıllarda bir Hint kralı tarafından yapılmış.

Mostar Köprüsü – Bosna-Hersek: Mostar şehrinden geçen Neretva Nehri üzerinde 1566'da Osmanlılar tarafından inşa edilen köprüyü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin yaptı. Köprü için 456 taş kullanılmış. 4 metre genişliğinde, 30 metre uzunluğunda ve 24 metre yüksekliğindeki köprü İslam mimarisinin Balkanlar'daki en çarpıcı örneklerinden biridir. 1990'larda Bosna savaşı sırasında Bosnalı Sırplar ve Hırvatlar tarafından yıkılan köprü savaştan uzun bir süre sonra tamir edilerek yeniden kullanıma açıldı. Köprünün yeni hali eskisine göre farklılık gösterse de bölge halkı köprüyü nehrin buzlu sularına atlamak için kullanmaya devam ediyor.

Büyük Hint Seddi – Hindistan: Büyük Çin Seddi'ni herkes duymuştur ama Hindistan'da da benzer bir yapının olduğunu çok az kişi biliyor. Çin'dekinin ardından dünyanın en uzun ikinci duvarı. Racasthan eyaletinde yer alan 36 km uzunluğundaki duvarın kalınlığı kimi yerde 4,5 metreye kadar ulaşıyor. 1443'te inşa edilen duvar 19. yüzyılda uzatılarak bölgedeki 360 tapınağı korur hale getirilmiş.

Şeyh Lütfullah Camii - İran: İsfahan kentindeki bu cami Sefevi dönemi mimarisinin şaheserlerinden biridir. 1603-19 yılları arasında Şah Abbas döneminde inşa edilen caminin ilginç yanı minaresinin ve avlusunun olmamasıdır. Şahın haremindeki kadınların ibadeti için inşa edilmiştir.

BBC Türkçe

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimari yapılar engellilere uygun şekilde tasarlanmalı
  • 27.01.2018 11:12

Mimari yapılar engellilere uygun şekilde tasarlanmalı

"Erişebilirim" sempozyumu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) Ataköy ...

Bu mimari harikaları neredeyse kimse bilmiyor!
  • 10.02.2015 15:49

Bu mimari harikaları neredeyse kimse bilmiyor!

Dünyanın mimari harikaları olup da fazla bilinmeyen mimari yapılar görkemiyle gö ...

Bu fotoğraflar uydudan görüntülendi!
  • 04.02.2015 13:44

Bu fotoğraflar uydudan görüntülendi!

Kimisi insan yapımı, kimisi doğal fakat büyüleyici olan bu görüntülerle hemen he ...

Bünyamin Derman ‘Farklı mimariler kent siluetine dinamizm katar’
  • 27.03.2014 15:58

Bünyamin Derman ‘Farklı mimariler kent siluetine dinamizm katar’

Yüksek mimar Bünyamin Derman İstanbul’un silüetini etkileyen farklı mimari yapıl ...

Mehpare Evrenol ‘Mimari yapılar kültüre ait soruların yanıtlarını vermeli’
  • 27.03.2014 15:24

Mehpare Evrenol ‘Mimari yapılar kültüre ait soruların yanıtlarını vermeli’

Evrenol Architects’in kurucularından Mehpare Evrenol, farklı mimari yaklaşımları ...