maritbet girişmaritbet
Bu ilçelerden ev alanlar zengin oluyor!

Bu ilçelerden ev alanlar zengin oluyor!

İstanbul'un her iki yakasında öne çıkan semtlerde gayrimenkul alanlar, deyim yerindeyse zengin oldu. İşte şehrin en çok kazandıran bölgeleri...

Son dönemde büyüyen gayrimenkul ve emlak sektörü, İstanbul'un çeperlerini genişletti. Bununla birlikte şehir genelinde yeni uydu kentler ve yıldızı parlayan birçok bölge ortaya çıktı. Hem Avrupa hem de Anadolu Yakası, tüm bu gelişmelerle birlikte kentsel dönüşümden olumlu anlamda nasibini aldı.

Kamunun yatırımlarıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi imzalı metro projeleri, şehir genelinde tüm bölgelerde emlak ve gayrimenkul fiyatlarını yükseltti. Ayrıca TOKİ ve Emlak Konut GYO imzalı projelerde İstanbul'da çok talep görünce ortaya büyük bir değer çıktı.

İstanbul'un iki yakasında da öne çıkan birçok semt var. Ancak bazıları, hem konut üreticilerinin hem de yatırımcıların adeta göz bebeği. Bu bölgelerde ev alanlar, kısa süre içerisinde büyük bir değer elde ediyor. Anadolu Yakası'nda Pendik-Kurtköy bölgesiyle birlikte Tuzla aksı hızlı bir gelişim içerisinde. Avrupa Yakası'nda ise özellikle Ispartakule ve çevresinde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Emlaktasondakika.com olarak EVA Gayrimenkul Değerleme'den Emir Ömer Sezgin ve Merve Demircan'la megakentin öne çıkan bölgelerini masaya yatırdık...

Ulaşım yatırımları bu bölgelere neler kattı veya katacak?

Pendik - Kurtköy Bölgesinin İstanbul ulaşım sisteminin omurgasını oluşturan E-5 ve TEM Otoyolları'na kolay erişilebilir bir noktada konumlanması, Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakın olması ve özel havayollarının Sabiha Gökçen'e inmesi sebebiyle bölgenin konut piyasasında hareketlilik yaşanmaktadır.

Bölge, orta ve orta-üst gelir grubu eski sakinlerinin yanında, özellikle çalışan kesimin ana arterlere yakınlığından dolayı tercih ettiği bir yerleşim merkezi haline gelmiştir. Yakın geçmişte daha çok ailelerin tercih ettiği bir bölge iken havalimanına yakın olması ve bazı bankaların genel müdürlüklerinin bu bölge çevresine taşınması sebebi ile son dönemlerde inşa edilen konut projelerinde 1+1 dairelere de yer verilmeye başlanmıştır.

E-5 üstünde de hızlı bir gelişme kaydeden Tuzla ilçesi, tersaneler bölgesinde yapılan yatırımla önemini arttırmış, bölgedeki işçi sayısına bağlı olarak ilçe nüfusunda da oldukça artış yaşanmıştır. 

Körfez Köprüsü büyük değer kattı

İzmir Otoyolu Projesi ve geçtiğimiz Haziran ayı sonunda açılan İzmit Körfez Geçişi Orhangazi Köprüsü projesinin hayata geçmesiyle Yalova'nın İstanbul, Kocaeli ve Bursa ile bütünleşmesine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir.  Körfez geçişi projesi ile kara ulaşımının yanı sıra bölge limanların, marinaların ticaretteki etkinliği de önemli ölçüde artacaktır. Proje sayesinde, önümüzdeki dönemde insanlar İzmit ve Bursa gibi ulaşım projelerinin İstanbul'a bağlanmasını sağlanan illerden Anadolu Yakası'na çalışmaya gelebilecek ve aynı şekilde Tuzla-Pendik-Kurtköy bölgesinde yaşayanlar da çevre illere  çalışmaya kolaylıkla gidebileceklerdir. 

Konut alanında 2000 yılı ve sonrasında önemli ölçüde yatırım yapılan Tuzla İlçesi, özellikle son yıllarda İstanbul merkezde yaşanan arsa arzı sıkıntısı ve gayrimenkul sektöründe de yaşanan hareketlenmenin etkisi ile cazip bir bölge konumuna yükselmektedir. E-5 Karayolu yakın çevresindeki boş arsaların fazla olması nedeniyle de inşaat firmaları tarafından ilgi görmektedir. 

Ispartakule ve çevresine ilgi artıyor

Ispartakule – Bahçeşehir bölgesine baktığımızda, bölgede inşa edilmesi planlanan Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattının tünel çalışmaları başlamış bulunmaktadır. 19 km uzunluğunda olacak hattın TEM üzerinde sürekli oluşan trafiği hafifletmesi beklenmektedir. Durakları Mahmutbey, Mimar Sinan, Mehmet Akif, Halkalı/Atakent, Halkalı Toplu Konut, Tema, Hastane, Altınşehir, Resneli, Ispartakule, Bahçeşehir olması planlanan hattın 2019 yılında kullanıma açılması planlanıyor. Ulaşım planlaması güçlendikçe bölgeye olan ilgi artacak ve bu durum da konut fiyatlarında yukarı yönlü bir eğilime sebep olacaktır.

Başakşehir'de şehir parkı projeleri var. Bölgeyi nasıl etkiler?

Bölgedeki Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük botanik parkının kurulmasının bölgeye olumlu bir etki edeceğini söyleyebiliriz. Proje içerisinde okul, hastane, sosyal donatılar gibi yapılar olacak. Bu yapıların kent meydanına yakın konumda kurulmasıyla bölge şehrin bir merkezi haline gelecek ve kişilerin merkezde karşılayabileceği ihtiyaçları giderecek. Bu da bölgede özellikle oturum amaçlı konut tercihi yapacak kişiler açısından önemli bir çekim oluşturacak. 

Fiyatlar nereden nereye geldi?

Markalı Konutlar açısından incelediğimizde 2010=100 kabul edip, bileşik hesaplamayla son 3 yıldaki değer artışlarına baktığımızda, Başakşehir – Kayabaşı, Tuzla, Ispartakule-Bahçeşehir, Pendik-Kurtköy Bölgelerinde sırasıyla; %91, %57, %49 ve %31 değer artışı yaşandığını görüyoruz.

2012 yılında, Başakşehir – Kayabaşı Bölgesi'ndeki markalı konut projelerinde 300 bin TL olan bir daire 2015 yılında 572.583 TL.

Tuzla'da 471.483 TL, Ispartakule-Bahçeşehir Bölgesi'nde 448.406 TL, Pendik-Kurtköy Bölgesi'nde 393.272 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bu ilçelerden ev alanlar zengin oluyor!
  • 27.10.2016 16:41

Bu ilçelerden ev alanlar zengin oluyor!

İstanbul'un her iki yakasında öne çıkan semtlerde gayrimenkul alanlar, deyim yer ...

İşte İstanbul’un en fazla prim yapan ilçesi!
  • 06.02.2016 10:50

İşte İstanbul’un en fazla prim yapan ilçesi!

Megakentte Kemerburgaz, en fazla prim yapan ilçelerin başında geliyor. ...

İstanbul'da nerelere piyango vuracak?
  • 31.10.2014 15:25

İstanbul'da nerelere piyango vuracak?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımları kente değer katmaya devam ediyor ...

Temeltaş’a göre Anadolu Yakası, gayrimenkulde daha çok prim vaat ediyor!
  • 08.01.2013 11:56

Temeltaş’a göre Anadolu Yakası, gayrimenkulde daha çok prim vaat ediyor!

İstanbul’da Anadolu yakası mı? Avrupa yakası mı? Prim açısından hangi bölgeler c ...