maritbet girişmaritbet
Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor

Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor

Cerablus'taki çatışmalar sonucu yıkılan binaları yeniden inşa etmek için az sayıda briketçi hummalı bir çalışma yürütüyor.

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen simge şehir Cerablus'ta faaliyete başlayan briketçiler, kentin yeniden inşasına katkıda bulunuyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetleri'nce Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı iki ay önce başlatılan harekat kapsamında teröristlerden temizlenen Halep'e bağlı Cerablus ilçesinde hayat, hem Türkiye'nin hem de yardım kuruluşlarının katkılarıyla her geçen gün biraz daha normale dönüyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın kontrolünde bulunduğu dönemde saldırılar sonucu birçok ev tahrip olurken bazı evler ise kullanılamaz hale geldi, kimi aileler de inşaatı yarıda bırakıp Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldı. Harekatın başlamasıyla bölgenin terör örgütlerinden geri alınmasının ardından vatanlarına dönmenin mutluluğunu yaşayan Suriyeli aileler, tahrip olan evlerini onarırken bazıladı da yarım bıraktıkları inşaat çalışmalarını tamamlamak için kolları sıvadı.

Cerablus

İmece usulü onarım yapan Cerabluslulara, ilçedeki iki brikethanede çalışan birkaç usta, ilkel şartlardaki üretimle katkı sağlıyor. Şehrin kenar mahallelerinde üretim yapmaya çalışan ustalar, hem ekmek parası kazanıyor hem de şehrin imarına destek oluyor.

Ustalar, Türkiye'den aldıkları çimento ve Fırat Nehri'nden getirdikleri kum ile hummalı bir çalışma yaparak, briket üretimi yapıyor.

İlerlemiş yaşına rağmen üretime katkı sağlıyor

Briket ustası 65 yaşındaki Nureddin el-Huşa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce çalışmak için Şıhlar bölgesinden ailesiyle Cerablus'a yerleştiklerini terör örgütü DEAŞ'ın bölgeyi ele geçirmesiyle ilçeden çıkamadıklarını söyledi.

Maddi durumunun iyi olmadığını, 11 çocuğundan ikisinin DEAŞ'ın saldırısında  yaralandığını ve engelli kaldığını ifade eden el-Huşa, Cerablus'ta evinin olmadığını, hayırseverlerden birinin evinde, ücretiz ikamet ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin desteği sayesinde ilçede hayatın normal akışına döndüğünü ve insanların çalışarak üretime katkıda bulunduğunu anlatan Huşa, şöyle devam etti:

"Türkiye olmasaydı kimse burada ev yapamazdı. Allah onlardan bin kere razı olsun. Türkiye burayı kurtardı burada işler yoluna girdi millet ekmek parası kazanmaya başladı. Bir yandan insanlığa hizmet ediyoruz bir yandan çocuklarıma hizmet edip evime ekmek parası götürüyorum. Millet benim yaptığım briketlerle evini yapıyor. Biz burada gerçekten çok zor şartlar altında çalışıyoruz insanlarımız evlerini yapsınlar diye. İnşallah benim de bir gün evim olur. Benim yaşım çok ilerledi ben yaşlıyım ama çocuklarım için milletim için çalışmak zorundayım."

Çırak Musaf Ali de babasının DEAŞ'e karşı savaşırken şehit olduğunu, ailesine kendisinin baktığını dile getirdi.

Cüzi bir ücret karşılığında çalıştığını vurgulayan Musaf, "Buna da bin şükür. Babam şehit olduğunda durumumuz çok kötüydü. Ben Türkiye'ye geçim orada çalışmak istedim ama DEAŞ'ın beni yakalamasından korktuğum için gidemedim. Operasyon oldu bizim hayatımız normal olmaya başladı. Sonra buraya geldim ve çalışıyorum ve aileme bakıyorum. Her şey için Türkiye'ye teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor
  • 31.10.2016 10:09

Briketçiler, Cerablus'un yeniden inşası için çalışıyor

Cerablus'taki çatışmalar sonucu yıkılan binaları yeniden inşa etmek için az sayı ...

Cerablus'un yeni çadır kenti kapılarını açacak
  • 29.10.2016 12:32

Cerablus'un yeni çadır kenti kapılarını açacak

Fırat Kalkanı Harekatı ile huzura kavuşan ve terör örgütlerinden temizlenen Cera ...

Cerablus'ta 2 bin kişilik çadır kent kuruluyor!
  • 13.10.2016 13:40

Cerablus'ta 2 bin kişilik çadır kent kuruluyor!

Yoğun göç veren Cerablus'ta barınma sorunu yaşanıyor. Fırat Kalkanı Harekatı ile ...

Okul binası hastaneye dönüştürüldü
  • 26.09.2016 16:32

Okul binası hastaneye dönüştürüldü

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus'ta 40 yataklı hastaneye dönüştürülen ...

'İnşaat devi' Cerablus'ta boş inşaata sığındı!
  • 26.09.2016 13:08

'İnşaat devi' Cerablus'ta boş inşaata sığındı!

Farklı ülkelerdeki şantiyeleriyle "inşaat devi" diye anılan 21 kişilik İsmail a ...

Cerablus’u DAEŞ kararttı, Türkiye aydınlattı
  • 11.09.2016 10:40

Cerablus’u DAEŞ kararttı, Türkiye aydınlattı

DAEŞ’ten temizlenen Cerablus’ta günlük hayat normale dönüyor. ...