maritbet girişmaritbet
Bir inşaat vinci neden devrilir?

Bir inşaat vinci neden devrilir?

Coşkunlar Vinç'in sahibi Hakkı Kekilli'ye göre devrilme olaylarında hatanın çoğu insan kaynaklı.

Son dönemde inşaatlarda yaşanan vinç kazaları, şantiyelerin yanından geçmeye korkutur hale getirdi. Özellikle Mekke'de yaşanan vinç kazasında aralarında Türklerinde bulunduğu yüzlerce hacı adayı hayatını kaybetmişti. Geçtiğimiz günlerde New York Manhattan'da devrilen vinç sonucu bir kişi yaşamını yitirmişti.

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz Coşkunlar Vinç'in sahibi Hakkı Kekilli, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Vinç kazalarında devrilme sebebinin, ağırlık olarak insan kaynaklı hatalar olduğunu dile getiren Kekilli, bu noktada rüzgar etkisine dikkat çekti.

İşte Hakkı Kekilli'nin açıklamaları…

“Vincin genel olarak devrilme unsuru insandır. Teknik hatadan da vinç yıkılabilir. Vincin ayaklarında betona güvenirsiniz, betona basar ancak. Ancak sağlam olmadığında devrilme oranı çok yüksek oluyor. Vinçler, yere daha sağlam basmalı. Kule vinçlerin arkasında, dengeyi sağlayan büyük taşlar bulunmakta. Devrilen vinçlerde rüzgarın etkisi çok büyük. Dünyanın en büyük vinci, rüzgardan devrildi çünkü her şey hesaplandı, rüzgarın itiş gücü hesaplanmadı. Vinçle yük kaldırdığınız zaman arkadaki balanslar, dengeyi sağlar. Eğer vincin ağzında bir yük olmazsa, rüzgar o ekipmanı devirir. Mekke'deki facia işte bu yüzden yaşandı. Genelde, rüzgarlı bir hava olduğunda kule vinçlerin freni açılır ve bu sayede vinç, rüzgarı arkasına alır. Bu, devrilmenin önüne geçen bir unsurdur. Frenlerin kapalı olması durumunda vincin devrilme oranı çok yüksek. Makinenin eski olması, metalin yorgun olması da kaza için bir etken. Metal insan gibidir, zamanla yaşlanır”

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bir inşaat vinci neden devrilir?
  • 06.02.2016 14:57

Bir inşaat vinci neden devrilir?

Coşkunlar Vinç'in sahibi Hakkı Kekilli'ye göre devrilme olaylarında hatanın çoğu ...

Kabe’deki vincin devrilmesi önlenebilir miydi?
  • 12.09.2015 15:06

Kabe’deki vincin devrilmesi önlenebilir miydi?

Mekke’de son günlerde meydana gelen şiddetli yağış ve fırtınanın Kabe’deki vinci ...