maritbet girişmaritbet
Bir dairede inşaat çeliği maliyeti 2 bin 500 dolar!

Bir dairede inşaat çeliği maliyeti 2 bin 500 dolar!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Emlaktasondakika.com’a çelik sektörünü değerlendirdi.

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, inşaat çeliği tartışmalarına ilişkin Emlaktasondakika.com'a açıklamalarda bulundu. Küresel çelik piyasalarındaki toparlanma beklentisi ile çelik sektöründe 2017 yılında çelik ihracatında minimum yüzde 15 artış hedeflendiğini belirten Ekinci şu açıklamaları yaptı: 

2017 YILINDA YÜZDE 15 ARTIŞ HEDEFİ

Küresel çelik piyasalarındaki toparlanma beklentisi ile 2017 yılında ihracatımızda minimum yüzde 15 artış hedefliyoruz. 

150'ye yakın ülkeye yaptığımız inşaat çeliği ihracatımızda ise bu yılın ilk 4 ayında yüzde 7 düşüş meydana gelmiştir. Bu düşüşünü yılsonuna kadar yüzde 10 civarında olacağını  düşünüyoruz.

TÜRK ÇELİĞİ TÜM DÜNYADA TALEP GÖRÜYOR

Türk çelik ürünlerimiz çeşitliliği ile tüm dünya piyasalarından talep görüyor. Şuan yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu da tüm dünyada Türk çeliğinin kabul gördüğünü gösteriyor. Sektörümüzün en önemli ihraç pazarlarımızın başında Avrupa Birliği'nin geldiğini söyleyebiliriz. Avrupa Birliği'ni ise Ortadoğu, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika bölgeleri takip ediyor.

Çelik sektörümüzün yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı bazı sorunları mevcut. Yurtiçinde karşılaştığımız sorunların başında hurda ithalatındaki yüzde 0,5, çelik üretiminde kullanılabilen kömür ithalatında yüzde 1 çevre katkı payı, elektrik üzerinde yüzde 1 BTV,  yüzde 1 ETV gibi fon ve kesintiler geliyor. 

Ayrıca sektörümüzü zorlayan elektrik enerjisi üzerindeki yüzde 2 TRT payı hakkında geçtiğimiz günlerde Bakanımızın bu bedelin kaldırılacağı yönündeki açıklamaları bu yükten kurtulacağımızı gösteriyor ve bu konuda teşekkür ediyoruz. İç piyasaya dampingli ve devlet teşvikli ürünlerin geliyor olması pazar payımızda daralmalara neden oluyor. 

Yurt dışı kaynaklı sorunlarımıza başında ise başta Çin olmak üzere bazı ülkelerin, dünya pazarlarına dampingli, devlet teşvikli ve de GTİP değiştirerek hileli ihracatıyla, ihraç pazarlarımızdaki payımızı almaları geliyor. Ayrıca en önemli pazarlarımızdan olan MENA (Ortadoğu, Kuzey Afrika) bölgesinde yaşanan siyasi karışıklıklar, ihracat pazarımız olan bazı gelişmekte olan ülkelerin ithal ikamesi oluşturacak şekilde sanayilerini kuruyor olmaları da diğer sorunlarımız arasında yer alıyor.

İLL 4 AYDA YÜZDE 7 DÜŞÜŞ 

2008 yılında 10,3 milyon ton olan inşaat çeliği ihracatımız, 2012 yılında 8,5 milyon tona,  2016 yılında ise 7 milyon tona gerilemiştir. 2008 yılı inşaat çeliği ihracatımız 2012 yılına göre yüzde 17,6, 2016 yılına göre ise yüzde 32 azalmıştır.  

2017 yılının ilk dört ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüş ile 2,3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bu da ürünlerin artan bir oranda iç piyasaya verildiğini göstermektedir. İlaveten,  2016 yılında inşaat çeliği ihracatında dünya ikinciliğine gerileyen sektörümüz, bu yıl itibarı ile de bu konumuna devam ediyor.

METREKARE BAŞINA 50 KG İNŞAAT ÇELİĞİ

Bir inşaatın yapımında metrekare başına ortalama 50 kg inşaat çeliği kullanılmaktadır. 50 kg inşaat çeliğinin maliyeti ise yaklaşık 25 dolardır. Yani 100 metrekare bir dairedeki yalnızca inşaat çeliği maliyeti 2.500 dolara tekabül etmektedir. Rakamdaki göz ardı edilebilir artış, kurdaki ve girdi maliyetlerindeki değişiklikler ile dönemsel farklılıklar gösterse de neticede konut fiyatlarındaki değişikliklerin gerekçesi olarak gösterilemez. 

DAMPİNGLİ VE DEVLET TEŞVİKLİ ÜRÜN İTHALATINA KARŞIYIZ

Dampingli ürünü kısaca ihracatçı firmanın malını dış piyasada, kendi iç piyasasında sattığı fiyattan daha düşük fiyatla satması olarak nitelendirebiliriz. Devlet Teşviki ise devletlerin bazı ürünlerin üretimini desteklemek veya üretim zinciri güçlendirmek amacıyla DTÖ kurallarına aykırı olarak yardımlarda bulunduğu bir sistemdir.
 
Dampingli ve devlet teşvikli ürünler hem serbest rekabet koşullarını ihlal etmektedir hem de bu ürünler çoğunlukla gerekli kalite özelliklerine sahip değildir. Bu nedenle Türk çelik sektörü olarak dampingli ve devlet teşvikli ürünlerin ithalatına karşıyız. Bizler Dünya Ticaret Örgütü kurallarına harfiyen uyuyoruz. Kesinlikle dampingli ürün ihracatı yapmıyor ve Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu “AKÇT” anlaşması gereği devletten hiçbir teşvik almıyoruz, almak da istemiyoruz. Kendi sermayemizle büyüyoruz. Dünyada devlet yardımı almadan ve dampingsiz olarak üretilen en ucuz çeliği biz üretiyoruz. Şunu da iddia ederiz ki, Türk müteahhitleri dünyanın en ucuz çeliğini kullanmaktadır.

İNŞAAT ÇELİĞİNİN STATİK ÖZELLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ 

İnşaat çeliğinin statik özelliği çok önemlidir. Bu nedenle kalitesiz üretim yapan ülke ve üreticilerden inşaat çeliği ithal edilmesi büyük riskleri de beraberinde getirir.

Özellikle deprem kuşağında yer alan ülkemiz için standart dışı inşaat çeliği ithalatı geri dönülmez zararlara neden olacaktır. Biz Türk çelik üreticileri olarak para için böyle risk taşıyan bir ürünü üretmeyiz. Tüm dünyada da bilindiği gibi, sertifikalı olan ürünlerimiz Dubai'deki Burj Khalifa, Londra'daki Heathrow Havaalanı, Türkiye'de yapılan köprüler ve 3. Havalimanı inşaatı gibi birçok prestijli yapılarda kullanılmaktadır.

Emlaktasondakika.com/Emine Pile 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gümrük vergisinin sıfırlanması çelik sektörünü savunmasız bıraktı
  • 10.01.2018 16:55

Gümrük vergisinin sıfırlanması çelik sektörünü savunmasız bıraktı

Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci, inşaat çeliğinde uygulan ...

'İthal edilecek çeliğin kalitesi mutlaka araştırılmalı'
  • 09.06.2017 17:01

'İthal edilecek çeliğin kalitesi mutlaka araştırılmalı'

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, inşaatlarda kul ...

Bir dairede inşaat çeliği maliyeti 2 bin 500 dolar!
  • 31.05.2017 15:36

Bir dairede inşaat çeliği maliyeti 2 bin 500 dolar!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Emlaktasondakik ...

Namık Ekinci'den inşaat çeliği tartışmalarına ilişkin açıklama!
  • 18.05.2017 15:37

Namık Ekinci'den inşaat çeliği tartışmalarına ilişkin açıklama!

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, inşaat çeliği t ...

Çelik İhracatçıları Birliği, inşaat sektörü ile buluştu
  • 27.11.2014 11:18

Çelik İhracatçıları Birliği, inşaat sektörü ile buluştu

Çelik İhracatçıları Birliği, inşaat sektörünün tüm paydaşlarının İstanbul’da bir ...

İnşaat çeliğinin kalitesi nasıl olmalı? Namık Ekinci açıkladı!
  • 15.11.2014 11:28

İnşaat çeliğinin kalitesi nasıl olmalı? Namık Ekinci açıkladı!

İnşaat sektöründe yapı sağlığının önemi artarken kullanılan çeliğin de kalitesi ...