maritbet girişmaritbet
Binali Yıldırım: Toplu taşımanın payı  yüzde 48’e çıkacak

Binali Yıldırım: Toplu taşımanın payı yüzde 48’e çıkacak

Binali Yıldırım, İstanbul'un ulaşımına çözüm getirecek projeleri anlatmaya devam ediyor. Yıldırım, "Toplu taşımanın payı yüzde 48'e çıkacak" dedi.

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, kent ekonomisinin büyütecek ve yeni istihdam alanları oluşturacak projelerini anlattı. İstanbul'da sorularımızı cevaplandıran Binali Yıldırım, hazırladıkları projelerle yüzbinlerce kişinin iş bulmasını ve hane gelirlerini arttırmayı hedeflediklerini belirtti. Yıldırım; teknoloji geliştirme merkezleri, gıda üsleri, kruvaziyer limanları, fuar ve kongre merkezleri ile ulaşıma dair projelerini anlattı.

Karayolu yoğunluğu yüzde 30 düşecek. Raylı sistemler yapılınca metrobüsün yükü azalacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı bu sene sonunda açılacak. Gebze-Halkalı hattı bu ay devreye giriyor. İstanbul'da 7,5 milyon insan E-5 ile TEM arasında. Burada yaşayanlar evinden çıkıp kuzeye, güneye, doğuya, batıya 750 metre gittiğinde bir istasyona ulaşacak. Trafiğin çok yoğun olduğu bölgelerde 100 kilometrelik tünel yapılacak. Deniz kullanımı artacak.

Yıldırım, “Bakanlığım ve başbakanlığım sırasında İstanbul'un altyapısına dokundum. Şimdi de gönüllere ve ekonomiye dokunmak için İstanbul'dayım. Ekonominin altyapısına doğru dokunuşlar yaparak 500 bin kişiye istihdam sağlanmasının yolunu açacağız. İstanbul'da Belediye olarak iş dünyasının önünü açıp, özel sektör ve girişimciye Ar-Ge yoğun ve yenilikçi üretim yapmak için imkân tanımayı hedefliyoruz” dedi.

HEMEN İŞE BAŞLARIZ

Türkiye'de altyapı işini; yolları, havaalanları, internet yolları ile büyük oranda hallettiklerini aktaran Yıldırım, bakan olduktan sonraki süreçten bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı. Yıldırım, İstanbul'da artık daha mikro düzeyde ve detaylı çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Ne yapacağımızı biliyoruz, altyapı bakımından tasarlama zamanına ihtiyacımız yok. Fikir, o fikri projeye dönüştürme gibi bir zamana ihtiyacımız yok. Bunların hepsi hazır. Hemen işe başlayacak durumdayız” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA PAYINI YÜZDE 48 OLUR

İstanbul'un toplu ulaşımıyla ilgili payını yüzde 18'den 48'e çıkaracaklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu kara yolunun yoğunluğunu da yüzde 30 azaltmak demek. İkincisi de İstanbul'da 7,5 milyon insan E-5 ile TEM arasında yaşıyor. Buradaki nüfus, evinden çıkıp kuzeye, güneye, doğuya, batıya 750 metre gittiğinde bir istasyona ulaşmış olacak. Hedef bu. İstanbul'daki trafik akar hale gelecek”

İstanbul'un toplu ulaşımıyla ilgili payını yüzde 18'den 48'e çıkaracaklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu kara yolunun yoğunluğunu da yüzde 30 azaltmak demek. İkincisi de İstanbul'da 7,5 milyon insan E-5 ile TEM arasında yaşıyor. Buradaki nüfus, evinden çıkıp kuzeye, güneye, doğuya, batıya 750 metre gittiğinde bir istasyona ulaşmış olacak. Hedef bu. İstanbul'daki trafik akar hale gelecek”

100 KİLOMETRE YENİ TÜNEL

Yıldırım, trafiğin İstanbul'a ciddi bir zaman, para, çevreye olumsuz etki, insan psikolojisine olumsuz etki gibi ciddi maliyetleri olduğuna işaret ederek, bu tasarruf yapıldığında hayallerin ötesinde bir kazanç oluşacağını ifade etti. Trafiğin çok yoğun olduğu bölgelerde 100 kilometrelik tünel projelerinin bulunduğunu kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: “İstanbul'daki 33 milyon seyahatin 2 milyon 150 bini karşıdan karşıya geçiş. Bu geçişte deniz kullanımı; yaklaşık yüzde 4. Bu oran belki yüzde 5'e çıkabilir. Şu anda 525 bin taşıma var. Mobilite arttığı için rakam değişir ama oran değişmez.”

METROBÜSE İHTİYAÇ AZALACAK

Metrobüsün yükünün azalacağını da belirten Binali Yıldırım, “Metrobüsün sorunu ne? Talep çok fazla, konfor bozuldu. İnsanlar tıkış tıkış. İçerisi kokuyor. Rahatsız edici bir durumu var. Raylı sistemler yapılınca metrobüsün yükü azalacak. Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı bu sene sonunda açılacak. O tamamen metrobüse paralel. Ciddi bir yük alacak. Ayrıca bu ay Gebze-Halkalı hattı devreye giriyor. Bu da ciddi bir pay alacak. Orta-uzun vadede de alternatiflerin gelişmesiyle birlikte metrobüse olan ihtiyaç azalacak. Otonom sistem dediğimiz bir sistemle, araçlarda bazı ufak tadilatlarla mevcut alt yapıyı kullanarak yüzde 50 kapasite artırabileceğiz. 18 metreden, 24 metreye çıkaracağız. Bilgisayar destekli yöneteceğiz. Durağa geliş-kalkış zamanlarını ayarlayacaklar” dedi.

HEDEF YILDA 22 MİLYON TURİST

Binali Yıldırım, turist sayısını gelecek 5 yılda 22 milyona, sonraki dönemlerde 30 milyona çıkarmak istediklerini belirterek, "Turizmden geliri artırmak için katma değeri yüksek, harcaması fazla olan turistleri getirmeyi hedefliyoruz. Yenikapı'ya kapsamlı bir kruvaziyer limanı yapacağız. Oradan gelen turistleri doğru Tarihi Yarımada'ya çıkaracağız ve oralarda para harcamasını sağlayacağız. Bu tip turistler ortalama bin 500 dolar harcıyor. Normalde 600-650 doları geçmiyor” diye konuştu.

4 LOJİSTİK , 24 AKTARMA MERKEZİ İLE TRAFİK RAHATLAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul'un çeperlerinde 4 lojistik merkezi, 24 tane aktarma merkezi kuracaklarını dile getirdi. Yıldırım, “Lojistik merkezlerinin amacı şehir içine mal giriş-çıkışlarını düzene sokmak. Bunun için 2 tarafa birer gıda üssü kuruyoruz. Burada da bütün halleri (sebze, meyve, su ürünleri kuru gıda) tek bir yerde toplayacağız. İçinde en az yüzde 25'i üretici olacak. Üretici olmayınca fiyat istikrarında sorun oluyor. Her türlü mal buraya girecek. Daha küçük araçlarla İstanbul'un içine dağıtılacak. Fuzuli trafiğin de önüne geçilecek. Hangi işi yapacaksak şehirde yaşayanların katılımıyla yapacağız. Şehri birlikte yöneteceğiz” dedi.

GENÇLER İÇİN GİRİŞİMCİLİK ATÖLYELERİ KURACAĞIZ

Gençler için Girişimcilik Atölyeleri kuracaklarını vurgulayan Yıldırım, “Buraya parası olanları getireceğiz, fikirleri dinleyecekler, beğendikleri fikre destek verecekler. Böylece gençlerin aklıyla, girişimcilerin sermayesi birleşecek. Teknopark'tan öte birşey. Teknopark'ta çoğu sigorta priminden, vergiden kurtulmak için 'Girişimci istihdam ediyorum' diyor” dedi. Anadolu Yakası'nda Bilişim Vadisi, Avrupa Yakası'nda Bayrampaşa'da Türkiye Teknoloji Üssü kurulacağını vurgulayan Yıldırım, “Teknolojiye ve bilişime inanıyoruz. Buraya çok fazla yatırım yapacağız. İstanbul, bu açıdan avantajlı çünkü nüfusunun yüzde 45'i genç” açıklamasını yaptı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HAKEM ROLÜNDE OLURUZ

Kentsel dönüşüm işinde belediyenin hakemlik yapacağına işaret eden Yıldırım, Fikirtepe işini de ele alacaklarını söyledi. Anlaşma, imar ve finansman aşamalarında devrede olacaklarını anlatan Yıldırım, “Tip Sözleşme” uygulamasıyla müteahhitlerde yetkinlik arayacaklarını ve kentin yapı stoğunu analiz edeceğiz. Yerinde dönüşüm esas alınacak. Finansmanda da Bakanlık, Emlak Konut, TOKİ, belediye işin içinde olacak” dedi.

'İSTANBUK HENÜZ BİTMEMİŞ BİR ROMAN'

Yarım yüzyıldır İstanbul'da olduğunu vurgulayan Yıldırım şöyle devam etti: "12 yaşından beni ben yapan İstanbul'a vefa borcumu ödemek istiyorum. Millet kararını bir ay sonra verecek. Verdikleri kararın başımız, gözümüz üstünde yeri var. İstanbul, henüz bitmemiş bir roman"

ÖZEL YATIRIM PROJELERİ

  • Türkiye Teknoloji Üssü
  • Tuzla Teknoloji Vadisi
  • Pendik Teknoloji Geliştirme Merkezi
  • Göktürk Tarımsal Üretim Merkezi
  • Yenikapı Kruvaziyer Limanı
  • Atatürk Havalimanı Fuar Ve Kongre Merkezi
  • Pendik Fuar Ve Kongre Merkezi
  • Gıda Üsleri Ucuzluğu Getirecek
  • Haydarpaşa Tasarım Merkezi

KAYNAK SIKINTIMIZ YOK

Yıldırım, “Doğru hamleler yaparak hedefe ulaşabiliriz. Bugüne kadar verdiğim her sözü fazlasını yerine getirmiş birisiyim. Projelerimiz ‘Bismillah' diyerek başlayacak şekilde hazır. Kaynak sıkıntımız yok. Para bol. Doğru proje her zaman para bulur” diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz